- Η φθορά της μοναρχίας
Σε περίοδο καταβαράθρωσης του κοινωνικού κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών και μείωσης του βιοτικού επιπέδου των Βρετανών από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία (σε συνδυασμό με το Brexit και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Συντηρητικών κυβερνήσεων), ο οίκος των Ουίνδσορ βρίσκεται στο στόχαστρο για την τεράστια περιουσία του -«δωρεά» των φορολογουμένων-, αλλά και για την ίδια την τελετή ενθρόνισης, που κόστισε 100 εκατ. λίρες. Η αδυναμία του Καρόλου να επικοινωνήσει με τα λαϊκά στρώματα, εν αντιθέσει με την μητέρα του, αναμένεται να τροφοδοτήσει το αντιμοναρχικό ρεύμα, που δεν είναι μεν πλειοψηφικό, αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική στις νέες γενιές.
- Η «δεύτερη εξέγερση» των αποικιών
Η Ελισάβετ δεν κατάφερε να εμποδίσει την ανεξαρτητοποίηση των βρετανικών αποικιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, αλλά κατά γενική ομολογία κράτησε καλά τα γκέμια της Κοινοπολιτείας. Λίγο πριν από το θάνατό της τα Μπαρμπάντος αποτίναξαν τους δεσμούς με το Λονδίνο κι ανακηρύχθηκαν Προεδρική Δημοκρατία, με την Τζαμάικα και άλλες χώρες της Καραϊβικής να ακολουθούν κατά πόδας.
Βραζιλία: Σοκ από τα όργια μεταξύ ανδρών σε διάσημη παραλία του Ρίο (βίντεο)
- Αποσχιστές σε Σκωτία-Ιρλανδία
Οι Βρετανοί γαλαζοαίματοι λατρεύουν τη Σκωτία με το κάστρο Μπαλμόραλ και τους κυνηγότοπους, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς το αντίστροφο για τους Σκωτσέζους και τους Βορειοϊρλανδούς. Η ενθρόνιση του Καρόλου έγινε δεκτή με αυτονομιστικές διαδηλώσεις στη Σκωτία, όπου το Εθνικό Σκωτσέζικο Κόμμα (SNP) με τη νέα… πακιστανο-μουσουλμανική του ηγεσία (Xoύμζα Γιούσαφ) διατηρεί το στόχο της ανεξαρτησίας. Το ίδιο ισχύει για τη Β. Ιρλανδία, όπου αναζωπυρώνεται η ένταση προτεσταντών-καθολικών.
- Η σύγκριση Νταϊάνα-Καμίλα
Τα φαντάσματα του προηγούμενου αιώνα εξακολουθούν να στοιχειώνουν το Μπάκιγχαμ. Οι Βρετανοί μίσησαν την Καμίλα, όταν το 1995 στην περίφημη συνέντευξη στο BBC η Νταϊάνα την κατονόμασε ως τον «τρίτο άνθρωπο του γάμου της με τον Κάρολο». Μόνο το 34% των Βρετανών έχει θετική γνώμη για την Καμίλα, το 32% αρνητική και το 31% ουδέτερη. Και πάλι καλά.
- Ο καημός του Χάρι
Σαν παρίας στο σαλόνι, ο δευτερότοκος πρίγκιπας Χάρι κάθισε μόνος του στο Αββαείο κι ύστερα έφυγε αμέσως για το Χίθροου, να επιστρέψει στην Αμερική, κοντά στη γυναίκα του. Το γεγονός ότι το 52% και το 56% των Βρετανών είναι θυμωμένοι με τον Χάρι και τη Μέγκαν ελάχιστα παρηγορεί τον πατέρα Κάρολο, που δεν έχει συγχωρήσει τη «Ρεζέρβα» του για τα όσα καταμαρτύρησε στον ίδιο, στην Καμίλα και όλους τους παλατιανούς, σχετικά με την μεταχείριση του ιδίου και της μιγάδας γυναίκας του.
Ειδήσεις σήμερα