Τριάντα Ιταλοί και Ούγγροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, ως και περισσότεροι από 50 Σέρβοι τραυματίστηκαν σε ιδιαίτερα βίαιες συγκρούσεις σε δήμους του Βορείου Κοσόβου, με τους Σέρβους στην περιοχή (βόρεια του ποταμού Ιμπάρ) να διαμαρτύρονται για την ανάληψη των καθηκόντων των Αλβανών δημάρχων σε Λεπόσεβατς, Ζβετσάν και Ζούμπιν Ποτόκ (αφού στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οι πλειοψηφούντες Σέρβοι του Βορείου Κοσόβου απείχαν της διαδικασίας κατ’ εντολή του Βελιγραδίου και οι μόνοι που ψήφισαν ήταν οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι). Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προστατεύουν τα τρία δημαρχία στην περιοχή, ενώ ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έθεσε σε ετοιμότητα τις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας, καθώς και μονάδες της 3ης Στρατιάς της Νις (κοντά στη μεθοριακή ζώνη).
Η ήδη τεταμένη κατάσταση παρουσίασε περαιτέρω υποτροπή όταν δήμαρχοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους (στην πληθυσμιακά περιοχή με σερβική πλειοψηφία), μια κίνηση που οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επικρίνουν την Πρίστινα, την προηγουμένη Παρασκευή. Οι άνδρες του ΝΑΤΟ υπέστησαν κατάγματα ως και εγκαύματα λόγω της έκρηξης εμπρηστικών μηχανισμών, ανέφερε ο Ιταλός διοικητής της νατοϊκής δύναμης. Ο υπουργός Αμυνας της Ουγγαρίας ανέφερε ότι περισσότεροι από 20 Ούγγροι στρατιώτες είναι μεταξύ των τραυματιών, με επτά από αυτούς σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Εντεκα Ιταλοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, με τρεις να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε: «Δεν θα ανεχτούμε περαιτέρω επιθέσεις κατά της KFOR. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από τις Αρχές του Κοσόβου και όλα τα μέρη να κάνουν ένα βήμα πίσω για τη μείωση της έντασης».
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πρίστινα κάλεσαν τους αλβανόφωνους δημάρχους σε συνάντηση χθες, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η Γαλλία είπε ότι καταδικάζει αυτή τη βία με τον πιο έντονο τρόπο και καλεί όλα τα μέρη, ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Κοσόβου, να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, κατηγόρησε τον Σέρβο ομόλογό της ότι αποσταθεροποιεί το Κόσοβο τονίζοντας ότι «σερβικές παράνομες δομές στο βόρειο τμήμα μετατράπηκαν σε εγκληματικές συμμορίες, επιτέθηκαν στην Αστυνομία του Κοσόβου, σε αξιωματικούς της KFOR, ως και σε δημοσιογράφους. Οσοι εκτελούν τις εντολές του Βούτσιτς να αποσταθεροποιήσουν το βόρειο τμήμα του Κοσόβου πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη». Στο Zβετσάν, μία από τις πόλεις που επλήγησαν από τις βιαιοπραγίες, η Αστυνομία του Κοσόβου, στελεχωμένη από Αλβανούς (μετά την αποχώρηση των Σέρβων από τη δύναμη πέρυσι), χρησιμοποίησε αέριο πιπεριού για να απωθήσει ένα πλήθος Σέρβων που διέρρηξαν ένα φράγμα ασφαλείας και προσπάθησαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στο κτίριο του δήμου.
Οι Σέρβοι (που είναι γνωστοί για την υποστήριξή τους στη Ρωσία του Πούτιν) έβαψαν επίσης με σπρέι οχήματα του ΝΑΤΟ με το γράμμα «Z», που αναφέρεται στη γνωστή ρωσική πινακίδα που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο Λεπόσεβατς, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ειρηνευτικά στρατεύματα των ΗΠΑ με ειδικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών τοποθέτησαν συρματοπλέγματα γύρω από το δημαρχείο για να το προστατεύσουν από εκατοντάδες οργισμένους Σέρβους. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέκλεισαν επίσης το δημαρχείο στο Zούμπιν Ποτόκ για να το προστατεύσουν από τους εξαγριωμένους ντόπιους Σέρβους.
Πλειοψηφία οι Σέρβοι με 48.500 πολίτες
Ο Ιγκορ Σίμιτς, ο αναπληρωτής επικεφαλής της «Σερβικής Λίστας», του μεγαλύτερου σερβικού κόμματος στο Κόσοβο, που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, ότι πυροδότησε εντάσεις στον Βορρά. «Μας ενδιαφέρει η ειρήνη. Οι Αλβανοί που ζουν εδώ ενδιαφέρονται για την ειρήνη και μόνο αυτός (ο Κούρτι) θέλει να δημιουργήσει χάος», είπε ο Σίμιτς στους δημοσιογράφους στο Ζβετσάν. Οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα της χώρας (περίπου 48.500), δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του 2008 από τη Σερβία και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως κεφαλή τους.
Η νατοϊκή δύναμη διοικείται συνήθως από Ιταλό ή Ούγγρο υποστράτηγο και συμμετέχουν μονάδες από 29 κράτη του ΝΑΤΟ, καθώς και από συνεργαζόμενα με την Ατλαντική Συμμαχία ευρωπαϊκά κράτη (Ιρλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Μολδαβία). Τα κράτη με τη μεγαλύτερη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού είναι η Ιταλία (751), οι ΗΠΑ (561), η Ουγγαρία (469), η Πολωνία (247), η Τουρκία (350), ενώ η ελληνική παρουσία αριθμεί 113 άτομα (στην περιφερειακή νοτιοανατολική διοίκηση).