Ο τελευταίος -εκτός πολύ απρόοπτων εξελίξεων- θεωρείται ο πλέον σίγουρος για παραμονή, αφού διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό ε.α. Λόιντ Οστιν, την ανώτατη γραφειοκρατία του ΝΑΤΟ, τον επίτροπο Ζοζέπ Μπορέλ της Ε.Ε. και στρατιωτικούς παράγοντες. (αλλά και με τον πρώην υπουργό Αμυνας της χώρας μας, Νίκο Παναγιωτόπουλο). Ο Ακάρ έχει υπηρετήσει δύο φορές σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ, διετέλεσε ως διοικητής της 1ης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη, αρχηγός χερσαίων δυνάμεων, ως και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δεν είναι βέβαιο ότι ο Τσαβούσογλου θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών (παρά την πολυδιάστατη δραστηριότητά του σε όλες τις ηπείρους τα τελευταία χρόνια). Υπάρχουν δύο άτομα (πολύ στενά συνδεδεμένα με τον Ερντογάν) που «φλερτάρουν» με τη θέση του. Ο ένας είναι ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν [που συνδέεται στενά με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρόεδρου Μπάιντεν, τον Τζεικ Σάλιβαν (με τον οποίο τα τελευταία τρία χρόνια μιλάνε πολύ συχνά για πολλά ζητήματα, όπως τα Ελληνοτουρκικά, τη Λιβύη, το Συριακό, τον Καύκασο, τη Μεσόγειο και τη Ρωσία)]. Ο Καλίν είναι 52 χρόνων και από το 2014 δίπλα στον Ερντογάν, ενώ έχει ασχοληθεί με θέματα Μέσης Ανατολής και ισλαμικών σπουδών.
Μία δεύτερη περίπτωση είναι του 55χρονου αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, δρος Χακάν Φιντάν, που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Κουρδικό, στις σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και στην αντιμετώπιση των γκιουλενιστών του FETO. Είναι διπλωμάτης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ και συνόδευε τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου σε όλα ταξίδια τους σε Αφρική, Κεντρική Ασία και Λατινική Αμερική.
Για την υπουργική καρέκλα «που βγάζει φωτιές», δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, ακούγεται εκ νέου το όνομα του γνωστού οικονομολόγου Μεχμέτ Σιμτσέκ, ενώ δεν θεωρείται βέβαιη η διατήρηση της θέσης του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού (εξαρτάται από το τι σκέφτεται ο Ερντογάν για το μείζον προσφυγικό θέμα με τη Συρία). Επίσης εκτιμάται ότι θα μπορούσε να υπουργοποιηθεί ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, διεθνολόγος και υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν.