Η παραδοχή του Έλι Κοέν, υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ είχε «δύο με τρεις εβδομάδες» πριν αντιμετωπίσει σημαντική διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός μπορεί να αποδειχθεί αισιόδοξη. Λέγεται ότι οι IDF έχουν ετοιμάσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια εκστρατείας, ανάλογα με το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.
Στο φως ενδείξεις ότι το Ισραήλ βρίσκεται υπό πίεση
Στο Σαν Φρανσίσκο, ο Μπάιντεν είπε ότι ο ισραηλινός τρόπος λειτουργίας κατά την επιδρομή στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα έδειξε ότι το Ισραήλ έχει αλλάξει, τονίζοντας πως «είναι μια διαφορετική ιστορία από αυτή που πιστεύω ότι συνέβαινε πριν, ένας αδιάκριτος βομβαρδισμός», υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει μια διαφορετική τακτική.
Παράλληλα. δυτικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική του Ισραήλ.
Βρετανός διπλωμάτης σημειώνει: «Αυτή η ιδέα των ασφαλών ζωνών [για τους πολίτες της Γάζας μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θέτετε τους ανθρώπους σε κίνδυνο, εγκαθιστώντας τους σε μια τοποθεσία.
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι πολύ διστακτικά σχετικά με τις ασφαλείς ζώνες και έχουν 100% δίκιο γιατί όλοι θυμούνται τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα, το βόρειο Ιράκ και τη Ρουάντα. Ναι, μπορείτε να βάλετε ένα στρατόπεδο με σκηνές στην αριστερή γωνία της Γάζας, 5 χλμ πάνω από την ακτή και 1 χλμ μέσα, μπορεί να ακούγεται καλό στα χαρτιά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αν δεν συμφωνήσουν όλοι με το όπλο. σεβαστείτε το.”
Ομοίως, η επιδρομή στο νοσοκομείο, δεν έχει θεωρηθεί στο Ισραήλ και στον αμερικανικό Τύπο όπως ακριβώς η στιγμή που παρουσίασε ο Μπάιντεν. Ήταν υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής καθώς, σύμφωνα με ισραηλινούς ισχυρισμούς που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, θα αποκάλυπτε ότι η Χαμάς είχε πράγματι χρησιμοποιήσει το νοσοκομείο ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου.
Η ανάλυση της Jerusalem Post, η οποία υποστηρίζεται ευρέως από έρευνες των New York Times, άφηνε ερωτηματικά αναφορικά με το πώς είχαν εξαφανιστεί 2.000 μαχητές της Χαμάς. Διπλωμάτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Κατάρ εξέδωσαν δηλώσεις που απέρριψαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.
Το Ισραήλ μπορεί εύλογα να υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ψάξει μέσα σε ένα τεράστιο συγκρότημα και να σκάψει βαθιά κάτω από το κτίριο, αλλά περισσότερος χρόνος ήταν η έκκληση των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ το 2003, και τελικά έβγαλαν ένα ντροπιαστικό κενό.
Οι περισσότεροι δυτικοί αξιωματούχοι τείνουν περισσότερο να πιστεύουν το Ισραήλ παρά τη Χαμάς, και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πριν από την επιδρομή ισχυρίστηκαν ανεξάρτητα ότι η Χαμάς είχε διαπράξει έγκλημα πολέμου εγκαθιστώντας ένα διοικητήριο στο νοσοκομείο. Αλλά σε έναν πολύ πολωμένο πόλεμο, κάθε πλευρά θα ερμηνεύσει τα στοιχεία ώστε να ταιριάζει στις προκαταλήψεις της.
Οι ΗΠΑ φαίνονται επίσης δυσαρεστημένες με όσα ακούνε για τα μεταπολεμικά σχέδια του Ισραήλ. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog, επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν μπορούσε να αφήσει κενό στη Γάζα και ότι αυτό θα απαιτούσε μια πολύ ισχυρή ισραηλινή παρουσία. Καθώς το έλεγε αυτό, ο Μπάιντεν επαναλάμβανε ότι μια εκ νέου κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος.
Στη Νέα Υόρκη, η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι μια βιώσιμη ειρήνη πρέπει να θέσει «τις φωνές και τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού στο επίκεντρο της διακυβέρνησης μετά την κρίση στη Γάζα». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να περιλαμβάνει διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.
Πρέπει να περιλαμβάνει έναν βιώσιμο μηχανισμό για την ανοικοδόμηση στη Γάζα. Και πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η Γάζα ως πλατφόρμα για τρομοκρατία ή βίαιες επιθέσεις. Και πρέπει να περιλαμβάνει μια πορεία προς μια λύση δύο κρατών». Αυτό αφήνει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σε κάποια απόσταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό να θεωρηθεί σημαντική η απόφαση των ΗΠΑ να απέχουν αντί να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση την Τετάρτη. Ήταν η πέμπτη προσπάθεια του ΟΗΕ να καταλήξει σε κοινή θέση.
Ειδήσεις σήμερα
Ιρανός ΥΠΕΞ: Αναπόφευκτη η κλιμάκωση του πολέμου στο Ισραήλ
Νεκρός ο αρχηγός της Αλ Αχράρ – Τι σχέση έχει η οργάνωση με τη Χαμάς