Όπως ανακοινώθηκε, περίπου χίλια σκάφη θα συγκεντρωθούν στην Αλικαρνασσό, στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας, αύριο Τετάρτη, με σκοπό να κατευθυνθούν προς τη Γάζα και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πριν από αυτό, να αποκλείσουν το λιμάνι της νότιας ισραηλινής πόλης Ασντότ!
Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλλει και ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, ενώ μαίνονται στη Λωρίδα οι στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Χαμάς.
H νηοπομπή, όπως είναι σχεδιασμένο, θα κάνει στάση στην Πάφο της Κύπρου.
Όπως αναφέρει το sigmalive, σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Volkan Okçu, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων των αντισιωνιστών Εβραίων».
Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα είναι 313 σκάφη γεμάτα με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές προμήθειες, είπε. Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα ενταχθούν στον στολίσκο, είπε στο Haber7.
2010 yılında işgal güçlerinin Mavi Marmara’ya yaptığı saldırı sonrasında Gazzeliler, Mavi Marmara’yı bekledikleri limana bir anıt inşa etmişlerdi.
2. Mavi Marmara seferinin yola çıkacağı açıklaması yapıldıktan sonra işgal güçleri, Gazze’deki Mavi Marmara Anıtı’nı hedef alarak… pic.twitter.com/EQoVOcpfBj
— Mavi Marmara (@mavimarmaratr) November 16, 2023
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ωστόσο, ο Okçu είπε σε μεταγενέστερο tweet ότι περίμενε ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, τουλάχιστον 1.000, και επέμεινε ότι η πρωτοβουλία δεν σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση,.
Ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη. Η θαλάσσια νηοπομπή, όπως σημειώνεται, πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο (ο χάρτης δείχνει να περνά από Πάφο, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θα ελλιμενιστούν στα κατεχόμενα) πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται θα έχουν μαζί τους επίσης τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.
Ο Okçu είπε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης θα ήταν να προκληθεί μια διαταραχή στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών στο θαλάσσιο εμπόριο με κατεύθυνση το λιμάνι του Ashdod, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως και 10 ημέρες.
Το όλο εγχείρημα θυμίζει την απόπειρα του λεγόμενου «Στολό της Ελευθερίας της Γάζας» με το Μαβί Μαρμαρά τον Μάιο του 2010, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από το Ισραηλινό Ναυτικό.
Μετά το επεισόδιο του Mavi Marmara, επιχειρήθηκαν αρκετοί άλλοι στολίσκοι στη Γάζα, αλλά σε μεγάλο βαθμό ματαιώθηκαν από ισραηλινές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες.
«Το Σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», είπε ο Τούρκος ακτιβιστής. «Τα πλοία φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών». Ο ακτιβιστής σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στον στολίσκο και ότι οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.
Πόλεμος στο Ισραήλ: «Θα ακολουθήσουμε τους διεθνείς κανόνες»
Ο Okcu υποσχέθηκε ότι όσοι συμμετέχουν θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα κουβαλήσουν κανένα όπλο, «ούτε καν μαχαίρι τσέπης», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει.
«Τη στιγμή που θα μπούμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, [οι ισραηλινές δυνάμεις] μπορούν μόνο να μας ψάξουν», είπε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνείς ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010. «[Το Ισραήλ] θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου».
Ο συμβολισμός του Μavi Marmara
Το περιστατικό Mavi Marmara από το 2010 έχει ιδιαίτερη σημασία για το καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα, ως σύμβολο της διεθνούς υποστήριξης για τον τερματισμό του αποκλεισμού. Ένα μνημείο που ανεγέρθηκε στο λιμάνι της Γάζας τίμησε το γεγονός. κατεδαφίστηκε από τον IDF την Πέμπτη.
Η επίθεση ανοιχτά της Γάζας το 2010
Στις 31 Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές Δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Σκοπός της νηοπομπής, όπως ισχυρίζονταν οι ιθύνοντες του πλοίου, ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.
Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ashdod. Σύμφωνα με την πρόταση, η ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια και κάποια αντικείμενα και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα.
Από τη συμπλοκή που ακολούθησε σε ένα πλοίο σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν 60 καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας για εκεχειρία και για απελευθέρωση των ομήρων
Ισραήλ και Xαμάς βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας αναφέρει το Κατάρ αλλά τα αγκάθια για τις λεπτομέρεις παραμένουν – Ισραηλινός αξιωματούχος: Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει πέντε ημέρες, θα απελευθερωθούν 40 παιδιά και 13 γυναίκες
Καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση περίπου 240 ομήρων που απήχθησαν στις επιθέσεις της ένοπλης ομάδας στις 7 Οκτωβρίου, το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας αρχίζει να διαφαίνεται αν και παραμένουν εμπόδια για το τελικό αποτέλεσμα, αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.
Μετά από εβδομάδες έμμεσων συνομιλιών, με τη διαμεσολάβηση εν μέρει του Κατάρ, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα: «Πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν ποτέ», αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει «ακόμη δουλειά για να να γίνει.” Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι η ένοπλη ομάδα ήταν «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» με το Ισραήλ.
Τί γνωρίζουμε για τους όρους και την έκβαση των διαπραγματεύσεων
Οι συνομιλίες επικεντρώνονται γύρω από μια σύντομη εκεχειρία. Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης των πυρών θα γίνει ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν γύρω από την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι με αντάλλαγμα περίπου τον ίδιο αριθμό Παλαιστινίων γυναικών και εφήβων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παύση των εχθροπραξιών για αρκετές ημέρες.
Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη διάρκεια οποιασδήποτε παύσης και πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν για πόσους κρατούμενους.
Τι επιζητά το Ισραήλ
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει δημόσια σκληρή γραμμή για τους ομήρους, λέγοντας επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι. Οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει περιθώριο διαφοροποίησης. Σύμφωνα με τον ίδιο Ισραηλινό αξιωματούχο, έχουν προταθεί σταδιακές ανταλλαγές στις διαπραγματεύσεις, αλλά ότι ορισμένοι στην ισραηλινή κυβέρνηση θέλουν να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι αμέσως.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Τί προσδοκά η Χαμάς
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι επιδιώκει πλήρη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Πρόσθεσε επίσης μία νέα προϋπόθεση για την απελευθέρωση ομήρων: Την παράδοση καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας που καταρρέουν. Το Ισραήλ επέτρεψε κάποια καύσιμα στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της βοήθειας των εργαζόμενων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αντιτάχθηκε σε περισσότερες αποστολές επειδή υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για στρατιωτική χρήση.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε κυβερνητική ψηφοφορία και ορισμένοι δεξιοί Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν προτείνει ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς. Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από συγγενείς των ομήρων, οι οποίοι απαιτούν την άμεση δράση για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους.
Νετανιάχου για ομήρους: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα»
«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την οργάνωση Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.
«Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (…) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τη Haaretz, η ισραηλινη κυβέρνηση θα συνεδριάσει απόψε στις 20:00 για να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.