Στη Γάζα η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που από το διάστημα το χρώμα της περιοχής φαίνεται διαφορετικό. Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 20.000, αριθμός μεγαλύτερος από τους νεκρούς της Νάκμπα.
13 χώρες ψήφισαν υπέρ, 0 κατά ενώ υπήρχαν και οι δύο προναφερόμενες αποχές.
Τι αναφέρει το ψήφισμα που πέρασε στο ΣΑ του ΟΗΕ
Μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα αναφέρει ότι:
- Απαιτεί από όλα τα μέρη «να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» απευθείας στους Παλαιστίνιους πολίτες
- Ζητά από τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» –
- Μια αρχική εκδοχή ζητούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε ζητούσε την «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας
- Απαιτεί από τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για τις παραδόσεις βοήθειας
- Ζητά από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά από τον αξιωματούχο αυτό να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν ακόμη συμβιβασμό, με ένα αρχικό σχέδιο που ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για την ταχεία παροχή βοήθειας
- Απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων
- Απαιτεί να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα αρκετών καυσίμων για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών
ΗΠΑ: «Αυτό το ψήφισμα δείχνει τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης»
Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, δήλωσε: «Αυτό το ψήφισμα δείχνει τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης και μας καλεί να κάνουμε περισσότερα».
«Αυτό το ψήφισμα θέτει το βάρος του Συμβουλίου Ασφαλείας πίσω από αυτές τις προσπάθειες και τις ενισχύει ζητώντας τον διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ που θα εργαστεί για την επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα και με διαρκή τρόπο», πρόσθεσε η ίδια.
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους λιμού και επιδημιών καθώς έχει μπει ο χειμώνας
Διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν με όλο και πιο επιτακτικό τόνο για τους κινδύνους λιμού και επιδημιών στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά.
Οι ΗΠΑ, σύμμαχος του Ισραήλ, άσκησαν βέτο στις 8 Δεκεμβρίου σ’ ένα προηγούμενο κείμενο που ζητούσε «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτή τη φορά, οι συζητήσεις επί του κειμένου που παρουσίασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν βαλτώσει, σύμφωνα με διάφορες πηγές, μεταξύ άλλων στο θέμα του ελέγχου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα.
Το σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι ο ΟΗΕ θα διενεργεί τους ελέγχους – κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Ισραήλ, που φοβάται την είσοδο όπλων στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Κίρμπι υπογράμμισε ότι έως τώρα το Ισραήλ παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, και πρόσθεσε «το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό».
«Ο ηγετικός ρόλος»
«Συμφωνούμε σίγουρα ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα δεινά στη Γάζα», υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα για ν’ ανταποκριθούν» στην ανθρωπιστική κρίση.
«Αμφισβητώ το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο θα ήμασταν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ιδιαίτερα απομονωμένοι» στη διεθνή σκηνή λόγω των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΟΗΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για τη διατύπωση (του κειμένου). Δεν πρέπει ν’ αντλούμε πολύ βιαστικά συμπεράσματα», πρόσθεσε ο Κίρμπι.
«Αρκεί να κοιτάξετε τι μπορέσαμε να κάνουμε ανά τον κόσμο για να δείτε ότι ο ηγετικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών μετράει πάντα, ότι οι απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετρούν πάντα», τόνισε.
Ειδήσεις σήμερα
Λονδίνο: Μητέρα κατηγορείται για τη δολοφονία του 4χρονου γιου της