Ενώ οι δημοσκοπήσεις του Μαΐου φωτογράφιζαν τον σχηματισμό «αυτοδύναμης» κυβέρνησης Δεξιάς/Ακροδεξιάς από το ΡΡ και το Vox, σταδιακά η μονομαχία στον καυτό ήλιο της Ιβηρικής στις 23 Ιουλίου δείχνει να μετατρέπεται σε ντέρμπι. Πλέον, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
Επικρατέστερο, βέβαια, εξακολουθεί να παραμένει η συγκέντρωση 176 εδρών επί συνόλου 350 από το δίπολο Λαϊκού Κόμματος-Vοx, που ξεδιπλώνουν σταδιακά ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο είναι φιλελεύθερο στην οικονομία, αλλά υπερσυντηρητικό σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η μετανάστευση, το… κυνήγι του ιβηρικού λύκου, το σοσιαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο για τη μνήμη της φρανκικής δικτατορίας και, βέβαια, τα εθνοτικά αποσχιστικά κινήματα των περιφερειών (Καταλονία, Χώρα των Βάσκων κ.λπ.).
Ενα δεύτερο, αρκετά πιθανό, σενάριο είναι η ακυβερνησία, με κανένα από τα δύο «μέτωπα» [Λαϊκό Κόμμα+Vox στη Δεξιά, Σοσιαλιστές+Sumar (Ενότητα) της υπουργού Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, στην Αριστερά] να μη συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία. Τέλος, υπάρχει η μικρή πιθανότητα μιας νέας αριστερής πλειοψηφίας, έστω με τη στήριξη καταλανικών και άλλων περιφερειακών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους και θα δικαίωνε την παρακινδυνευμένη απόφαση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κατά ένα πεντάμηνο εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο, αμέσως μετά τη βαριά ήττα Σοσιαλιστών, Podemos και άλλων αριστερών δυνάμεων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 28ης Μαΐου.
Μιας και αναφερθήκαμε στους Podemos, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά εξαφανίστηκαν από την πολιτική σκηνή, όπως και το κεντροφιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos, που ιδρύθηκε επίσης το 2014. Ο ιδρυτής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχει από καιρό εγκαταλείψει την πολιτική και ο μηχανισμός ουσιαστικά απορροφήθηκε από το νεοσύστατο Sumar, της 50χρονης Ντίαθ. Μιας μαχητικής αλλά και ρεαλίστριας πολιτικού, που διατηρεί ακόμη την ταυτότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος και συνδυάζει τον πραγματισμό με μέτρα κοινωνικής προστασίας.
Εχοντας αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 1.259 ευρώ μικτά και καταργήσει αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, η Ντίαθ υπόσχεται τώρα σταδιακή μείωση της εργασιακής εβδομάδας από τις 40 ώρες στις 32 ώρες έως το τέλος της επόμενης τετραετίας! Μολονότι δηλώνει άθεη, τόνισε ότι «ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε την κοινωνική της πολιτική», κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Η Ντίαθ, ωστόσο, θα είναι από τους δευτεραγωνιστές των εκλογών, καθώς δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 13%-14%, κερδίζοντας στην καλύτερη περίπτωση την τρίτη θέση από το Vox. Μόνο η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών/CIS την ανεβάζει στο 16,4%, με το Vox χαμηλά, στο 10,6%. Η ίδια «αλλόκοτη» έρευνα είναι η μόνη που διακρίνει ντέρμπι για την πρωτιά με Λαϊκό Κόμμα-Σοσιαλιστές να ισοβαθμούν πρακτικά στο 31,4%-31,2%, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες αποτυπώνουν καθαρή διαφορά 6-7 μονάδων υπέρ της Κεντροδεξιάς.
Υποσχέσεις
Με αέρα νικητή, αλλά όχι αλαζόνα, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό υποσχέθηκε στο πρόγραμμά του τα εξής: Μειώσεις φόρων για τα εισοδήματα κάτω των 40.000 ευρώ (στην Ισπανία το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι 21.600 ευρώ). Κατάργηση του ειδικού «φόρου πλούτου», που επέβαλε η αριστερή κυβέρνηση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Μείωση του ΦΠΑ σε κρέας-ψάρι. Φορολογικά κίνητρα σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες, ώστε να επενδύσουν στην Ισπανία. Επίσης, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος ξεκαθάρισε ότι θα επαναφέρει το αδίκημα της στάσης, που είχε καταργήσει το 2019 η κυβέρνηση Σάντσεθ, προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από αποσχιστικά κόμματα της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων. Σε αυτό το ζήτημα το μάτι στον Φεϊχό έκλεισε έμμεσα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, αφαιρώντας προ ημερών την ευρωβουλευτική ασυλία του ηγέτη της Καταλανικής Ανταρσίας του 2017, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο και προστατεύεται από την Ευρωβουλή. Με την απόφαση αυτή άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση του Πουτζδεμόν, όπως και άλλων δύο ηγετών της αποσχιστικού διαβήματος, στην Ισπανία.
Να σημειωθεί ότι η εκλογική εκκρεμότητα στην Ισπανία επηρεάζει τη λειτουργία της Ε.Ε., καθώς η Μαδρίτη διατηρεί την προεδρία του τρέχοντος εξαμήνου. Αφού έριξε τη μεγαλύτερη ζαριά του, ο Σάντσεθ ανέβαλε για τον Σεπτέμβριο την ομιλία του στην Ευρωβουλή για τους στόχους της Ενωσης (Ουκρανία, σχέσεις Ευρώπης-Κίνας, μεταναστευτικό, πράσινη μετάβαση, επαναβιομηχάνιση της Ε.Ε. κ.λπ.). Το πιθανότερο είναι να την εκφωνήσει ο Φεϊχό, αλλά κανείς δεν ξέρει.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Ερντογάν