[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Το ερώτημα Τραμπ ή Μπάιντεν έχει τεθεί σε αρκετές χώρες από δημοσκοπικές εταιρίες και οι απαντήσεις των πολιτών συχνά συμπίπτουν με την επίσημη πολιτική θέση της χώρας τους.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ο πρόεδρος Τραμπ έχει δημιουργήσει πιο πολλούς εχθρούς παρά φίλους. Δεν έκανε, άλλωστε, καμιά προσπάθεια να ακολουθήσει τους προκατόχους του στη διατήρηση των φιλικών δεσμών ακόμη και με τις ηγεσίες χωρών που παραδοσιακά οι ΗΠΑ έχουν στενές σχέσεις και εκλεκτικές συγγένειες (όπως η Βρετανία).
Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov σε 7 χώρες της Ευρώπης έδειξε ότι η πλειονότητα των κατοίκων τους θα επιθυμούσε τον Τζο Μπάιντεν για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Στη Δανία, μάλιστα, το ποσοστό υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου φθάνει το 80%.
Υψηλά ποσοστά θα κέρδιζε ο Μπάιντεν στη Γερμανία (71%), στην Ισπανία (69%), στη Σουηδία (65%), στη Γαλλία (64%) και στη Βρετανία (61%), ενώ οι Ιταλοί έδωσαν το μικρότερο ποσοστό (58%) στον αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ (το 58%) – ίσως γιατί δεν πιστεύουν πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα έχει μεγάλη διαφορά ακόμη κι αν αλλάξουν χέρια τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου.
Μηδενική χημεία
» ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πολύ μακριά βρίσκονται οι αμερικανο-γερμανικές σχέσεις από την εποχή που ο Τζον Κένεντι αναφωνούσε «Είμαι Βερολινέζος», θέλοντας να διώξει τα φαντάσματα του πολέμου και να οικοδομήσει νέες ισχυρές συμμαχίες.
Η απόφασή του για την αποχώρηση 9.500 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία και οι πιέσεις στο Βερολίνο για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν παγώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η χημεία, εξάλλου, του προέδρου Τραμπ με την καγκελάριο Μέρκελ είναι μηδενική. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της R+V Insurance Group, το 53% των Γερμανών ανησυχεί για τον Τραμπ περισσότερο και από τον… κορονοϊό!
» ΓΑΛΛΙΑ: Πρόσφατα, ο πρόεδρος Τραμπ «υποβάθμισε» τον Εμανουέλ Μακρόν σε πρωθυπουργό! Μπορεί να μην έγινε ηθελημένα -τουλάχιστον, έτσι φάνηκε- αλλά η αναφορά του Αμερικανού προέδρου απηχεί τα αισθήματα του Λευκού Οίκου για τον ομόλογό του.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Η αποχώρηση του Τραμπ από τη συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και η περιφρόνηση των ανάλογων πρωτοβουλιών του Μεγάρου Ηλυσίων είναι, μεταξύ άλλων, ένας παράγοντας που μεγέθυνε το χάσμα ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
» ΙΡΑΝ: Δεν χρειάζεται να μιλήσει η ηγεσία του Ιράν για τις βλέψεις της εν όψει των αμερικανικών εκλογών. Η επίσημη θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα των εκλογών, γιατί δεν υπάρχει διαφορά στα πρόσωπα του Λευκού Οίκου.
Για τους σκληροπυρηνικούς της ιρανικής εξουσίας, η εκλογή του Μπάιντεν, ίσως, να βαρύνει περισσότερο το κλίμα στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις. Οι μετριοπαθείς, ωστόσο, θεωρούν ότι θα υπάρχει πεδίο συνεννόησης με πρόεδρο τον Δημοκρατικό υποψήφιο.
Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών της προεδρίας Τραμπ, ενισχύθηκαν οι κυρώσεις κατά του Ιράν, που επέφεραν νομισματική κρίση στη χώρα (το ιρανικό νόμισμα έχασε το 80% της αξίας του έναντι του δολαρίου). Οι Ιρανοί, πάντως, πιστεύουν ότι θα επανεκλεγεί ο Τραμπ -ανεξαρτήτως των αισθημάτων που τρέφουν για τον πρόεδρο.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 56% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Τραμπ θα κερδίσει πάλι και μόνο το 20% πιστεύει πως ο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.
Στο πλευρό του Ντόναλτν Ερντογάν και Πούτιν
» ΤΟΥΡΚΙΑ: Οι εκλογές στις ΗΠΑ ήταν πάντοτε πολύ σημαντικές για την Τουρκία. Αυτήν τη φορά το ενδιαφέρον της Αγκυρας έχει ενισχυθεί, λόγω της προσωπικής φιλικής σχέσης του προέδρου Τραμπ «με αυτόν τον σκληρό τύπο» – όπως έχει πει ο ίδιος για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Παρά τα ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία και την ενόχλησης της μεγάλης μερίδας του πολιτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον για τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να μην κλείνει την πόρτα στον Ερντογάν (αδιαφορώντας για τη διαφορετική θέση του Κογκρέσου).
Αναλυτές έχουν τονίσει και στο παρελθόν ότι συνήθως οι κυβερνήσεις της Τουρκίας ήταν πιο κοντά στην πολιτική των Ρεπουμπλικανών, καθώς αυτή δεν δημιουργούσε προβλήματα στην Αγκυρα σε ορισμένα θέματα (όπως το Αρμενικό).
Βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει λόγω της πολιτικής του Τραμπ που άφησε πολύ χώρο σε αμφιλεγόμενους παίκτες της γεωπολιτικής σκακιέρας, όπως ο Ερντογάν, να αλωνίζουν (στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ).
Οσο κι αν υπάρχουν θέματα ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ (τα ρωσικά οπλικά συστήματα, ο Γκιουλέν κ.λπ.) η τουρκική ηγεσία θα γίνεται όλο και πιο επιθετική λόγω της αδιαφορίας του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.
Ο Τούρκος ακαδημαϊκός Ιλχάν Ουζγκέλ τονίζει ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική είτε με Τραμπ είτε με Μπάιντεν. Πάντως, στα τουρκικά ΜΜΕ -τα περισσότερα ελέγχονται από το «παλάτι» του Ερντογάν- η κριτική κατά του Μπάιντεν είναι δριμεία, γιατί η τουρκική αντιπάθεια στον συγκεκριμένο υποψήφιο ανάγεται στο παρελθόν.
Ο Μπάιντεν έχει ασκήσει έντονη κριτική κατά της εισβολής στην Κύπρο παλαιότερα και προσφάτως έχει καταδικάσει σφοδρά τις τουρκικές παλικαριές στη Μεσόγειο.
Ο Μπάιντεν περιγράφεται από τον τουρκικό Τύπο ως «ελληνοκυπριακή μαριονέτα» και καταδικάζεται γιατί «έχει υιοθετήσει αντιτουρκική ατζέντα». Πάντως, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι και με τον Μπάιντεν η τουρκική ηγεσία δεν θα έχει πολλά προβλήματα, όπως δεν είχε με τον Ομπάμα.
» ΡΩΣΙΑ: Επίσημα, οι Ρώσοι -πολιτικοί και πολίτες- δεν ασχολούνται με τις αμερικανικές εκλογές. Η συνήθης θέση της Μόσχας, μάλιστα, είναι ότι η Αμερική βυθίζεται σε χάος και ότι η δημοκρατία της απέτυχε.
Παρά τις αναλύσεις και την επιφανειακή «περιφρόνηση» των Ρώσων πολιτικών στην Αμερική, πίσω από τις γραμμές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορεί κανείς να διαβάσει την προτίμηση του ρωσικού κατεστημένου στον Ντόναλντ Τραμπ.
Στις προηγούμενες εκλογές, υπήρχαν υποψίες -παραπάνω από βάσιμες, κατά τις μυστικές υπηρεσίες- ότι το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε στον σκοτεινό κόσμο, ώστε να βοηθήσει τον Τραμπ. Το ίδιο λέγεται ότι προσπαθεί μυστική ομάδα χάκερ, παρεμβαίνοντας με κυβερνοεπιθέσεις.
Διχασμένη η Λατινική Αμερική
Από τη Βραζιλία έως την Κούβα, υπάρχει ποικιλία απόψεων και μεγάλες διαφορές ως προς το ερώτημα Τραμπ ή Μπάιντεν…
Ενώ οι αριστερές κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας της Νικαράγουα είναι δεδομένο ότι δεν θέλουν τον Τραμπ, ο επίσης κεντροαριστερός Μεξικανός πρόεδρος Λουίς Ομπραδόρ επιδίωξε και επιδιώκει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς οι δύο ηγέτες και γείτονες έχουν κοινούς στόχους και άφησαν ανοιχτά πολλά ζητήματα που μένει να διευθετηθούν.
Οσο για τον Ζαΐρ Μπολσονάρο (φωτό) της Βραζιλίας, το παρωνύμιό του «ο Λατινοαμερικανός Τραμπ» λέει πολλά.
Σάιρους, Κλούνεϊ, Γκιρ και Ντεπ ψηφίζουν Μπάιντεν
«Μεταναστεύω αν αυτός είναι ο πρόεδρος…», έλεγε η εκρηκτική τραγουδίστρια Μάιλι Σάιρους, μόλις επισημοποιήθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ.
Η Σάιρους συμμετείχε στο «αντι-Τραμπ» κίνημα, όπως και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Τζόνι Ντεπ, η Τζένιφερ Λόρενς. Παραδοσιακά, στο Χόλιγουντ υπάρχει ένας «αέρας» υπέρ των Δημοκρατικών, με τον πρόεδρο Τραμπ, όμως, η αντιπαράθεση έχει λάβει προσωπικό χαρακτήρα. Ο Μπραντ Πιτ και ο Αλεκ Μπάλντουιν έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία σατιρίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο.
Στους διάσημους υποστηρικτές του Τραμπ περιλαμβάνονται οι ηθοποιοί Στίβεν Μπάλντουϊν (αδελφός του Αλεκ Μπάλντουιν), Τσάρλι Σιν, ο παλαίμαχος Γιον Βόιτ (πατέρας της Αντζελίνα Τζολί), Ροζάν Μπαρ, Κρίστι Αλλεϊ και ο ράπερ Κιντ Ροκ.
Επίσης, ο γνωστός επιχειρηματίας, επικεφαλής της Tesla, Ελον Μασκ, δήλωσε ότι «ίσως ψηφίσει τον Τραμπ». Αν και έχει προηγούμενα αντιπάθειας μαζί του, ενδέχεται να τον ανταμείψει με μία ψήφο, επειδή την περίοδο της καραντίνας τού επετράπη να επαναλειτουργήσει στην Καλιφόρνια το εργοστάσιό του.
ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ(εκλέκτορες) ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΡΑΜΠ
Φλόριντα (2) 50% 46%
Αριζόνα (11) 48% 47%
Αϊόβα (6) 46,5% 47%
Πενσιλβάνια (20) 49-50% 42-45%
Μίσιγκαν (16) 52% 40%
Ουισκόνσιν (10) 45-49% 44-45%
Οχάιο (18) 45% 48%
Ν. Καρολίνα (15) 49% 45%
Από την έντυπη έκδοση