Η μητέρα των αποριών δυστυχώς δεν θα λυθεί προτού περάσει κάποιος χρόνος. Κι όσο ο χρόνος κυλάει άπρακτος τόσο θα πυκνώνουν τα σύννεφα στον ορίζοντα. Οι περισσότεροι παράγοντες της οικονομίας βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά αυτό οφείλεται μάλλον σε ψυχολογικούς μηχανισμούς άμυνας. Ελάχιστοι άλλωστε προέβλεψαν το κραχ της Lehman Brothers το 2008 με τα επακόλουθά του κι εκείνοι αντιμετωπίζονταν σαν την Κασσάνδρα. Κανείς δεν ήθελε να τους ακούει.
Μόλις έπεσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλας Ουγιάβρι, προσπάθησε να ανυψώσει το ηθικό του στρατεύματος: «Παρακολουθούμε πολύ στενά τα τεκταινόμενα στη Γαλλία. Αυτό που βλέπουμε προς το παρόν (sic) είναι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μάλλον (sic) ελεγχόμενες και περιορισμένες. Η μακροοικονομική κατάσταση στη Γαλλία παραμένει σταθερή». Κι εδώ λοιπόν αστερίσκοι, καθώς ο (πολιτικός) φόβος μιας ανόδου της Λεπέν στην εξουσία, ακόμη κι εντός του 2025, αν ο Μακρόν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, φυλάει τα έρημα.
Προς παρόν, οι παράγοντες των Βρυξελλών επαναπαύονται στο γεγονός, ότι υπάρχουν μηχανισμοί εκτέλεσης του γαλλικού προϋπολογισμού με τη μέθοδο των δωδεκατημορίων του 2024. Τι γίνεται όμως αν στη Γαλλία ξεσπάσει οικονομική καταιγίδα, που θα επεκταθεί στην ευρωζώνη; Αλλωστε ούτε η Γερμανία βρίσκεται στα καλύτερά της, τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής απόψεως.
Πρώτα από όλα ας δούμε τους αριθμούς. Τη στιγμή που καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, κάποιοι οικονομικοί δείκτες ήταν σχετικά σταθεροί. Το γαλλικό ΑΕΠ προβλεπόταν να αυξηθεί φέτος 1,1% την ώρα που το γερμανικό αναμένεται να συρρικνωθεί 0,2%. Η ανεργία βρίσκεται στο 7,4%, που «θεωρείται σχετικά χαμηλή για τη Γαλλία» (Deutsche Welle), ενώ ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από 2% από 5% το 2021-22.
Ομως ο Ντενί Φεράν, επικεφαλής του παρισινού οικονομικού ινστιτούτου Rexecode, λέει ότι τα παραπάνω ευνοϊκά νούμερα δεν μπορούν να κρύψουν την επιδείνωση της γαλλικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. «Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές εταιρίες έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικές προς τις κινέζικες, καθώς το κόστος παραγωγής αυξήθηκε 25% έναντι 3% στην Κίνα». Ο Φεράν το αποδίδει στον χρόνιο υψηλό πληθωρισμό, τα αυξημένα επιτόκια και τις αστρονομικές τιμές ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό πάγωσε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, καθιστώντας διστακτικούς τους μικρομεσαίους Γάλλους επιχειρηματίες να δανειστούν και να κάνουν επενδύσεις. Σχεδόν όλοι έγιναν συντηρητικοί (το 18% ματαιώνοντας ακόμη και προγραμματισμένες επενδύσεις) μετά την πτώση της κυβέρνησης Ατάλ και τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου, που οδήγησαν σε ακόμη χειρότερο πολιτικό αδιέξοδο.
Ο ειδικός στο πτωχευτικό δίκαιο, δικηγόρος Φιλίπ Ντιόν, αποκαλύπτει ότι φέτος κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης 65.000 γαλλικές εταιρίες (όσες περίπου και στην κρίση του 2008) έναντι 56.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Πολλές, εξάλλου, καλούνται να αποπληρώσουν κρατικά δάνεια της εποχής του Covid-19, ενώ αντιμετωπίζουν κι άλλες προκλήσεις, όπως η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η χαμηλότερη ζήτηση για γραφεία επειδή πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι κ.λπ. Το χειρότερο είναι ότι τα υψηλά επιτόκια της αγοράς καθιστούν ελάχιστα ελκυστικές τις εταιρικές επενδύσεις.
Γερμανία: Γυναίκα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από τον σύζυγό της στην μέση του δρόμου
Από μόνοι τους αυτοί οι παράγοντες δεν προδιαθέτουν για καταστροφή. Αν όμως η Γαλλία, μέσα στους επόμενους μήνες, δεν καταρτίσει έναν προϋπολογισμό που θα πείθει τους εταίρους και τις αγορές, ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της (112-113% του ΑΕΠ ή 3,2 τρισ. ευρώ) και τα υψηλά ελλείμματα άνω του 6%, τότε η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί άρδην.
Ηδη η Moody’s και η Standard & Poor’s εκτόξευσαν τροχιοδεικτικές προειδοποιήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας υπαινιγμούς για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.
Δεν απέχει πολύ η άποψη της αναλύτριας της BDO, Αν-Σοφί Αλσίφ, η οποία εκτιμά ότι τα πάντα θα κριθούν σε πολιτικό επίπεδο. Κατά την ίδια, η χώρα θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα αν δεν πείσει τους επενδυτές ότι δεν μπορεί να μειώσει τα ελλείμματά της κάτω από το 6% και σε επίπεδο 3% έως το 2029, όπως είχε υποσχεθεί ο («αείμνηστος» πολιτικά) Μπαρνιέ.
Αυτό όμως προσκρούει στην άρνηση των Γάλλων να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, την ώρα που οι τράπεζες, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί και οι δισεκατομμυριούχοι, όπως το «ευρωπαϊκό αντίπαλο δέος του Μασκ», ο Μπερνάρ Αρνό, έχουν αυξήσει προκλητικά τα κέρδη τους. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κατανάλωσης (ODLC), τα δύο τρίτα των Γάλλων συνεχίζουν εδώ και τρία χρόνια να μειώνουν τις αγορές τους λόγω της ακρίβειας (ακόμη κι ένα σημαντικό ποσοστό με μηνιαίο εισόδημα άνω των 4.000 ευρώ), ενώ το 82% παραπονιούνται πως οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι δυσανάλογα μικρές σε σχέση με το κόστος ζωής.
Η αριστερά και η άκρα δεξιά υπόσχονται, επί της ουσίας, ότι θα ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων με παροχές στις συντάξεις και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο ο Μπαρνιέ άφησε πίσω του φεύγοντας μια «κατάρα»: «Οποιος κι αν έρθει στη θέση μου (σ.σ.: από την πλευρά της αντιπολίτευσης) θα αντιμετωπίσει το ίδιο δημοσιονομικό πρόβλημα».
Υπάρχει σύγκριση με την Ελλάδα του 2009;
Αν η Ελλάδα με το 1,3% (σήμερα) του κατά κεφαλήν ευρωπαϊκού ΑΕΠ συγκλόνισε την Ευρώπη πριν από μια δεκαετία, τι θα μπορούσε να συμβεί αν εκτροχιαζόταν η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που αντιστοιχεί στο 16,6% του ΑΕΠ της;
«Είναι υπερβολικό να λέμε ότι η Γαλλία δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, όπως η Ελλάδα το 2009. Οι αγορές δεν δείχνουν αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο». Αυτή είναι η άποψη του επενδυτικού συμβούλου Κρίστοφερ Ντέμπικ, που μεταφέρει τη γνώμη διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ. Αυτοί θεωρούν «αποδεκτή» την άνοδο των γαλλικών σπρεντ κατά 90 μονάδες βάσης από τα γερμανικά, όπως και το επιτόκιο 3% των 10ετών γαλλικών ομολόγων, κοντά στο ελληνικό ή ακόμη και παραπάνω!
Πιο απαισιόδοξος, ο Ντενί Φεράν προβλέπει ότι η Γαλλία δεν θα αποφύγει τη χρηματοπιστωτική κρίση: «Ανέκαθεν βασιζόμασταν στο γεγονός ότι για τους άλλους Ευρωπαίους είμαστε too big to fail, αλλά κάποια στιγμή οι τύποι στις Βρυξέλλες μπορεί να χάσουν την υπομονή τους με την ανικανότητά μας να μειώσουμε το χρέος».
Ειδήσεις σήμερα
Αρκάς: Η αιχμηρή καλημέρα… και τα παράπονα στο κράτος
Ελαιόλαδο: Νέα πτώση στις τιμές του παραγωγού
Σοκάρει το βίντεο με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό – Εμφανίστηκε με αιμάτωμα κάτω από το σαγόνι