Οι Αρχές συνέλαβαν τον 38χρονο στην πόλη Λόρκα της Μούρθια. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι για αδικήματα συνεχιζόμενης απάτης, σφετερισμού οικογενειακής κατάστασης και πλαστογράφηση εγγράφων, ενώ η αστυνομία τον παρακολουθούσε εδώ και 2 χρόνια, μέχρι να φθάσει στην σύλληψή του.
Οι αρχές ηλεκτρονικού εγκλήματος κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο απατεώνας διαχειρίστηκε 576 αστυνομικές ταυτότητες, 313 τραπεζικούς λογαριασμούς, 31 πιστωτικές κάρτες, 231 τηλεφωνικές κάρτες SIM, 37 ταυτόχρονες τηλεφωνικές συμβάσεις, 30 πλαστά εκκαθαριστικά και διάφορα έγγραφα του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης! Με τις αστυνομικές ταυτότητες άνοιγε λογαριασμούς όψεως, αγόραζε και πουλούσε αυτοκίνητα, αγόραζε τηλέφωνα, ζήτησε περίπου 1.000 δάνεια ή έμενε σε ξενοδοχεία. Από τα 1.000 δάνεια που αιτήθηκε, του εγκρίθηκαν τα 300.
Δεν έμενε σε ενοίκιο, ούτε και είχε ιδιοκτησία στο όνομά του. Ταξίδευε συνεχώς και έμενε σε ξενοδοχεία με ψεύτικα στοιχεία. Ο άνδρας έλεγε ότι εργαζόταν σε μεγάλες εταιρείες, αλλά δεν είχε ούτε γνωστό επάγγελμα. «Η ζωή του ήταν εντελώς ψεύτικη», λέει ένας από τους πράκτορες της Εθνικής Αστυνομίας που συνέλαβε έναν από τους πιο ενεργούς απατεώνες στην ισπανική επικράτεια στο πλαίσιο της επιχείρησης Jilguero.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο άνδρας κατάγεται από την πόλη Τοτάνα της Μούρθια. Με το ωραίο παρουσιαστικό του και την μόρφωση του, ο 38χρονος κατάφερνε να κερδίζει την εμπιστοσύνη των γύρω του. Κατά καιρούς γνώριζε διάφορες κοπέλες και συζούσε μαζί τους, φροντίζοντας να κλέβει οποιοδήποτε στοιχείο ή έγγραφο δικό τους ή των συγγενών τους και να τα χρησιμοποιεί για τις δραστηριότητές του. Κάθε πρωί έφευγε από το σπίτι της κάθε συντρόφου του και έλεγε ότι πήγαινε στη δουλειά του, όμως σύμφωνα με την αστυνομία πήγαινε με το λάπτοπ του σε γειτονική καφετερία και έκανε τις απάτες του.
Ήταν εξαιρετικά ικανός στις ηλεκτρονικές απάτες. Η ισπανική αστυνομία, με την αφορμή της σύλληψής του, επανέλαβε ότι ποτέ δεν πρέπει να στέλνουμε ηλεκτρονικά την αστυνομική μας ταυτότητα ή μέσω τηλεφώνου, σε κανέναν. Ο συλληφθείς δανειζόταν με κλεμμένες ταυτότητες, μεταπουλούσε αυτοκίνητα σε διαφορετικούς αγοραστές ενώ με τα δάνεια που ζητούσε κατάφερε να εξασφαλίσει 150.000 ευρώ.
Με κάθε βήμα που έκανε, ο απατεώνας βελτίωνε περαιτέρω τις μεθόδους απάτης του και κατάφερνε να ξεγλιστρά από τα χέρια της αστυνομίας. Κατά καιρούς υπήρχαν καταγγελίες από θύματά του και ήταν αυτές οι καταγγελίες που βοήθησαν την αστυνομία για την σύλληψή του.
Όταν εντόπισαν τα ίχνη του και άρχισαν να τον παρακολουθούν, έμαθαν ότι ένα συγγενικό του πρόσωπο επρόκειτο να κάνει χειρουργική επέμβαση και εκεί τον περίμεναν. Ξαφνιάστηκε όταν του πέρασαν τις χειροπέδες – κάτι που έγινε πριν αρκετούς μήνες, όμως δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Όλο αυτό το διάστημα η αστυνομία χρειάστηκε να κάνει εξονυχιστική έρευνα για να καταφέρει να συγκεντρώσει όλες τις απάτες του. Η αστυνομία συνεχίζει ακόμα τη σκληρή δουλειά μέχρι να γίνει η δίκη, καθώς ακόμα ο φάκελος του δεν έχει κλείσει.