“Μπορείτε να τρέξετε, αλλά δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Πέρα από τις εκούσιες δεσμεύσεις, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα είναι νομική υποχρέωση βάσει του DSA (του νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) από τις 25 Αυγούστου”, υπενθύμισε.
“Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τον νόμο”, προειδοποίησε.
Ο ευρωπαϊκός κώδικας πρακτικής κατά της διαδικτυακής παραπληροφόρησης, που καταρτίστηκε το 2018, συγκεντρώνει περίπου 30 υπογράφοντες –κολοσσούς του διαδικτύου, όπως οι Meta, Google, Twitter, Microsoft και TikTok, αλλά και μικρότερες πλατφόρμες, όπως και επαγγελματίες του διαφημιστικού κλάδου και αυτού της επαλήθευσης των γεγονότων και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Οι υπογράφοντες μετείχαν στην σύνταξη του κειμένου, το οποίο περιέχει περίπου σαράντα δεσμεύσεις που έχουν στόχο την καλύτερη συνεργασία με τον κλάδο επαλήθευσης των πληροφοριών και την στέρηση της διαφήμισης από ιστότοπους που μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
Η αποχώρηση του Twitter δεν προκαλεί έκπληξη στις υπηρεσίες του Τιερί Μπρετόν. Από τότε που εξαγόρασε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πριν από έξι μήνες, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ έχει χαλαρώσει τον περιορισμό προβληματικού περιεχομένου και φαίνεται να έχει ενισχύσει φωνές, διαβόητες για την διάδοση παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα.
“Αν ο Έλον Μασκ δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον κώδικα, ίσως είναι καλύτερα να τον εγκαταλείψει”, σχολίασε χθες, Παρασκευή, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο επικοινώνησε το AFP.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Βαβέλ δηλώσεων χωρίς το μήνυμα
Ευρωβαρόμετρο για Έλληνες οδηγούς: Αυτο-κινητό και …νευρικό τιμόνι
Εκλογές στην Τουρκία: Ο «σουλτάνος» έτοιμος να πανηγυρίσει τη νίκη