Στο μεταξύ χθες για δεύτερη φορά ο τρίτος υποψήφιος και πρώην επικεφαλής της λεγόμενης «Προγονικής συμμαχίας»/ΑΤΑ Σινάν Ογάν, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Ερντογάν, επιτέθηκε στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι «θα πρέπει να είναι υπόχρεος και θα πρέπει να τον ευχαριστήσει προσωπικά που του έδωσε μια ακόμη ευκαιρία συμμετοχής στον αυριανό δεύτερο γύρο, υποστηρίζοντας ότι θα είχε χάσει ήδη από τον πρώτο γύρο αν δεν συμμετείχε». Πρόσθεσε εμφατικά ότι «θα ήθελα να υπενθυμίσω στον υποψήφιο της εξακομματικής Εθνικής Συμμαχίας ότι αν είναι σήμερα υποψήφιος στον δεύτερο γύρο, είναι χάρη σε εμένα», είπε ο Ογάν σε χθεσινή συνέντευξη στο TRT Haber.
Συνέχισε επικρίνοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν είχε καμία ελπίδα να κερδίσει τις εκλογές, ενώ το μόνο που έκανε ήταν να ασκεί κριτική στον ίδιο. Ο Ογάν, ο οποίος έλαβε περισσότερο από το 5% των ψήφων στον πρώτο γύρο, είπε ότι στη συζήτησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μου είπε τίποτα για να τον πείσει ότι θα κερδίσει τις εκλογές. «Το κουρδικό HDP ήταν η κόκκινη γραμμή μου. Αλλά, δυστυχώς, δεν έλαβα μια αποτελεσματική απάντηση», είπε ο Ογάν, προσθέτοντας ότι είναι αντίθετο στη φύση του να βρίσκεται στην ίδια συμμαχία με το υπέρ του τρομοκρατικού ΡΚΚ Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που τώρα μετονομάζεται σε Πράσινο Αριστερό Κόμμα (YSP).
Ανέφερε επίσης ότι το φιλο-PKK κόμμα HDP ενέκρινε επίσημα και υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο, ως και ότι οι Τούρκοι εθνικιστές δεν θα είναι ποτέ στην ίδια ομάδα με τους δικούς του. Επικρίνοντας τον Κιλιτσντάρογλου ότι απέτυχε να καταφέρει κάποιες νίκες τα τελευταία 21 χρόνια
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
(συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ήττας για το Κοινοβούλιο), ο Ογάν υποστήριξε ότι η κριτική του πρώτου είναι αβάσιμη και ότι δεν πρέπει το Κοινοβούλιο να κινείται σε άλλη τροχιά από τον προεδρικό νικητή, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλέσει βαθύτατα ρήγματα. Χαρακτηριστικά είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το να υποστηρίζεις την πλευρά που έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχθεί την αστάθεια και την αδύναμη εξακομματική σύμπραξη.
Με τις τουρκικές εκλογές να γίνονται μάρτυρες ενός έντονου (λεκτικού) ανταγωνισμού στον δεύτερο γύρο, η απόφαση του Ογάν να υποστηρίξει τον Ερντογάν θα έχει επιπτώσεις και θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Επιπλέον, ως δεξιό/συντηρητικό πρόσωπο στο πολιτικό τοπίο, η υποστήριξη του Oγάν έχει βαρύτητα, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις απόψεις των εθνικιστών ψηφοφόρων της Κεντρικής Ανατόλια που είχαν προηγουμένως ευθυγραμμιστεί με την πλατφόρμα της Συμμαχίας ΑΤΑ.
Εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στις 14 Μαΐου για να εκλέξουν τον πρόεδρο της χώρας, ως και τα μέλη του Κοινοβουλίου των 600 εδρών. Η Λαϊκή Συμμαχία του προέδρου Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (από κοινού με το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ) εξασφαλίζοντας 327 από τις 600 έδρες.
Το Ευρωπαϊκό Μουσουλμανικό Φόρουμ (EMF) δήλωσε χθες την πλήρη υποστήριξή του στον Ερντογάν σε ειδική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Από χώρο που είχε θέα την Αγία Σοφία (ως τέμενος πλέον) οι αξιωματούχοι του Φόρουμ κάλεσαν το τουρκικό εκλογικό σώμα να ψηφίσει τον Ερντογάν, ο οποίος λένε ότι δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας, αλλά και ο ηγέτης της UMMA χρησιμοποιώντας τον ισλαμικό όρο που αναφέρεται στην παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα. «Το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι σύμβολο της ύπαρξης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του φόρουμ, Αμπντούλ Νιγιάζοφ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Η επιστροφή του τζαμιού της Αγίας Σοφίας στους μουσουλμάνους είναι σύμβολο μελλοντικών νικών και επιτευγμάτων του τουρκικού έθνους»(!) ανέφερε προκλητικά. Ο Nιγιάζοφ είπε ότι 170 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Γι’ αυτό έχει σημασία για εμάς η μοίρα της Τουρκίας. Γι’ αυτό είμαστε τώρα μπροστά στην Αγία Σοφία»(!).
Στο μεταξύ, η Λόρεν Μπουθ, Βρετανίδα μουσουλμάνα δημοσιογράφος, επέκρινε τη Δύση ότι «βλέπει από ψηλά την Τουρκία». «Γιατί κάποιος σαν εμένα δημοσιογράφος που εργάζεται στο mainstream (μέσα ενημέρωσης) μετακόμισε εδώ;», ρώτησε ρητορικά, εξηγώντας την απόφασή της να εγκατασταθεί στην Τουρκία. «Είναι ενδιαφέρον ότι η μετανάστευση είναι ένα τόσο μεγάλο ζήτημα σε αυτές τις εκλογές», είπε η Μπουθ, η οποία είναι κουνιάδα του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, ενώ επέκρινε τη στάση των Δυτικών στο προσφυγικό. Σε ένα φιλο-ερντογανικό κρεσέντο η Μπουθ επέκρινε τον δυτικό τρόπο ζωής, λέγοντας ότι «ο δυτικός τρόπος ζωής από τον οποίο προέρχομαι είναι σε ελεύθερη πτώση», προσθέτοντας ότι είναι «μια τελειωμένη ιδεολογία»(!).