Το αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας είναι γαλλική επικράτεια από τα μέσα του 19ου αιώνα με ταραχώδη όμως ιστορία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μετά από τρία δημοψηφίσματα (2018, 2020,2021 ) για ανεξαρτησία κατά τα οποία η πλειοψηφία ψήφισε κατά, η Νέα Καληδονία παραμένει γαλλική κτήση με την πρωτεύουσά της Νουμέα να βρίσκεται 18.000 χλμ. μακριά από το Παρίσι, στον Ειρηνικό Ωκεανό ανατολικά της Αυστραλίας.
Εδώ και μία εβδομάδα οι κάτοικοι βιώνουν ανεκδιήγητες βιαιότητες με μπλόκα συγκρούσεις, φωτιές, πολλούς τραυματίες αλλά και πέντε νεκρούς εκ των οποίων δυο χωροφύλακες.
Μέγας εχθρός είναι το γαλλικό κράτος που επιχειρεί συνταγματική αναθεώρηση δίνοντας δικαίωμα ψήφου για τις περιφερειακές εκλογές σε κοντά 25.000 επιπλέον άτομα που γεννήθηκαν ή ζουν στη χώρα τουλάχιστον για μια δεκαετία. Η συνταγματική αναθεώρηση ψηφίστηκε από τη γαλλική Βουλή τη νύχτα της περασμένης Τρίτης 14 προς την Τετάρτη 15 του μήνα.
New Caledonia looks like a war zone.
4 ppl killed so far in widespread riots
The unrest is being likened to civil war with indigenous Kanak people fighting against ethnic French & other minorities living on the islands
The islands are located east of pic.twitter.com/xfX7zS9G4v
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/11/2024|08:40Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
— Visegrád 24 (@visegrad24) May 17, 2024
Οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες στους αυτόχθονες τους λεγόμενους Κανάκ (Kanak) με 41% του πληθυσμού και τους απογόνους των λευκών αποίκων ονόματι Καλντός ( Caldoches). Οι φόβοι των Κανάκ είναι ότι με τη μεταρρύθμιση ευνοούνται οι Καλντός ενώ οι ίδιοι θα χάσουν δυνάμεις, πράγμα που δεν αποδέχονται. Η εκτελεστική εξουσία και η κυβέρνηση ελπίζουν στη σύναψη μιας «συλλογικής συμφωνίας» μεταξύ των τοπικών φορέων, η οποία και θα έχει προτεραιότητα έναντι του ψηφισθέντος κειμένου της αναθεώρησης.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το κείμενο που ψηφίσθηκε στη Βουλή θα πρέπει να επικυρωθεί σε συνεδρίαση του Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) στις Βερσαλλίες. Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε χθες να λύσει το θέμα μέσω τηλεδιάσκεψης εισέπραξε όμως την ειρωνεία των αυτονομιστών με την αποχή τους. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός Αττάλ. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, κατηγόρησε χθες το Αζερμπαϊτζάν για παρέμβαση στο γαλλικό αρχιπέλαγος.
«Δεν είναι φαντασία είναι πραγματικότητα» δήλωσε χθες ο υπουργός στην κρατική τηλεόραση France 2. «Αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν αλλά και η Κίνα επωφελούνται από το παραμικρό ελάττωμα στις κοινωνίες μας, αρπάζουν την ευκαιρία για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και να δημιουργήσουν χάος».
Να σημειωθεί επίσης ότι από χθες η κυβέρνηση απαγόρευσε στη Νέα Καληδονία ΤikΤοκ που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές στις επικοινωνίες τους. Πρόκειται για μια «πρωτοφανή» απόφαση στη Γαλλία για την οποία πολλοί ερευνητές εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το νομικό της πλαίσιο.
Πηγή: DW