Αν και το Iσραήλ δεν έχει αναλάβει -ως συνήθως κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις- την ευθύνη για το δολοφονικό χτύπημα, όλοι εκτιμούν ότι το «μακρύ χέρι του» έδρασε για άλλη μία φορά. Σε πολλούς πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους στην αραβικό κόσμο αλλά και τη Δύση επικρατεί μεγάλο κλίμα ανησυχίας, για πιθανή μετεξέλιξη της σημερινής κατάστασης σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Ορισμένα αραβικά κράτη, η Τουρκία, οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά και οι ριζοσπαστικοποιημένες οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη δείχνουν και κατηγορούν το εβραϊκό κράτος ότι έπληξε την κατοικία του Χανίγια, (πιθανότατα με drone ή πύραυλο).
Είναι το τέταρτο χτύπημα των Ισραηλινών μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά από εκείνα εναντίον του υπαρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ στη Γάζα, την μακράς εμβέλειας αεροπορική επίθεση στους αντάρτες Χούθι στη Χοντέιντα της Υεμένης και την επίσης προχθεσινή επίθεση στην Βηρυτό σε βάρος του υψηλόβαθμου επιχειρησιακού στελέχους της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.
Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες οι Ισραηλινοί έπληξαν δύο κράτη, και μάλιστα μέσα στις πρωτεύουσές τους. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τους τελευταίους 10 μήνες η Τεχεράνη εμφανίζει «κενά ασφαλείας», που προκαλούν ερωτήματα.
Η Χαμάς χαρακτήρισε τη δολοφονία του πολιτικού της αρχηγού, Ισμαήλ Χανίγια, ως μια σοβαρή κλιμάκωση που δεν θα μείνει αναπάντητη. Η δολοφονία του στο Ιράν θα εκληφθεί ως σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθώς οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για τους Ισραηλινούς ομήρους προχωρούν σχετικά αργά.
Ο Χανίγια είχε διατελέσει επί μακρόν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και θεωρείτο μετριοπαθής προσωπικότητα εντός του κινήματος, του οποίου ο ρόλος ήταν ζωτικός στις συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Εξελέγη επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας το 2017, πριν αναχωρήσει από τη Γάζα για αυτοεξορία στο Κατάρ (δύο χρόνια αργότερα). Από την εξορία έγινε το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της παλαιστινιακής οργάνωσης κινούμενος μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράν και του Κατάρ, ενώ εντάχθηκε σε μια ομάδα ηγετών της Χαμάς που στεγάζονται στην Ντόχα και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Γάζα.
Ακόμα κι έτσι, ο Χανίγια θεωρήθηκε ως βασικό πρόσωπο επικοινωνίας με σκληροπυρηνικές προσωπικότητες όπως ο Γιάχια Σινουάρ στη Γάζα. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από τη Ραμάλα χαρακτήρισε τη δολοφονία ως μια «άνανδρη πράξη και μια σοβαρή κλιμάκωση».
Ο Ερντογάν και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισαν τη δολοφονία ως «ειδεχθή», με τον Τούρκο πρόεδρο να τον αποκαλεί «αδελφό του» επικρίνοντας δριμύτατα την ισραηλινή ενέργεια.
ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ…
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το αίμα του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χαμάς «δεν θα πάει χαμένο», ενώ σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές οι φονικές επιθέσεις στην Τεχεράνη και τη Βηρυτό θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των Εβραίων. Το Κατάρ καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία του Χανίγια με τον πιο έντονο τρόπο, υποστηρίζοντας ότι υποθηκεύονται οι όποιες πιθανότητες για ειρήνη.
ΚΑΙ Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι η δολοφονία του Χανίγια θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της ομάδας των αντιστασιακών κατά του Ισραήλ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν ο πρώην αρχηγός της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς Μοχσέν Ρεζάι. «Το Ισραήλ θα πληρώσει μεγάλο τίμημα», είπε. Οι Χούθι της Υεμένης τόνισαν ότι η δολοφονία του Χανίγια είναι «τρομοκρατικό έγκλημα».