Ο Μπάιντεν θα απευθυνθεί σήμερα στις 20:00 (τοπική ώρα, 03:00 τα ξημερώματα) στους Αμερικανούς από το Οβάλ Γραφείο σχετικά με «την απάντηση των ΗΠΑ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
Μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή χθες, Τετάρτη, ο 80χρονος Δημοκρατικός πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να στηρίξουν οικονομικά τις δύο εμπόλεμες χώρες.
Πριν από την επίσκεψή του στο Κίεβο τον Φεβρουάριο, ποτέ στο παρελθόν ένας Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε μεταβεί σε μια εμπόλεμη ζώνη που δεν ήταν υπό τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού. Ο Μπάιντεν το έπραξε δύο φορές, με την Ουκρανία και το Ισραήλ.
Ο Μπάιντεν για Ισραήλ και Ουκρανία
Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, ο Λευκός Οίκος θέλει να ζητήσει από το Κογκρέσο το τεράστιο ποσό των 100 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με το Μεξικό.
Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ήταν οι πρώτοι που ζήτησαν να υπάρξει μαζική στήριξη του Ισραήλ, ενώ επιθυμούν εδώ και καιρό η Ουάσινγκτον να υιοθετήσει σκληρή στάση για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και της επιρροής της Κίνας.
Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι απασχολημένοι με τις εσωτερικές τους διαμάχες και το Κογκρέσο της μεγαλύτερης παγκόσμιας δύναμης έχει παραλύσει διότι η δεξιά πτέρυγα του κόμματος προσπαθεί να επιβάλει ένα δικό της μέλος στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Μπροστά σε αυτό το χάος ο Μπάιντεν θέλει να εμφανιστεί ως ένας άνθρωπος της δράσης που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ηλικία και την ενεργητικότητά του.
Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος με την κίνηση αυτή αναλαμβάνει και ένα ρίσκο: αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή αριθμό ψήφων στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του ελέγχει μόνο τη Γερουσία, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με δημοσιονομική παράλυση, το διαβόητο “shutdown”, στις 17 Νοεμβρίου.
Πρίγκιπας Χάρι: Δεκτή η «συγνώμη» του Μέρντοχ - Δεκτή και η μεγάλη αποζημίωση
Θα καταφέρει να κερδίσει κάποιους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους, την ώρα που ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ ασκεί τεράστια επιρροή στο κόμμα;
Τη θέση του Μπάιντεν αναφορικά με το Ισραήλ εξήραν ακόμη και κάποιοι στους πιο συντηρητικούς κύκλους. Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρώην διπλωματικός σύμβουλος επί κυβέρνησης Τζορτζ Ου. Μπους, χαρακτήρισε «αριστοτεχνική» την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Τελ Αβίβ. Αλλά η ενδεχόμενη εμπλοκή της λιβανέζικης, φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα προκαλέσει αμέσως τις κατηγορίες της δεξιάς περί επιείκειας του Μπάιντεν έναντι της Τεχεράνης.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, εκτίμησε ότι σε περίπτωση παροχής αμερικανικής βοήθειας ύψους 100 εκατ. δολαρίων για τη Λωρίδα της Γάζας: «Η Χαμάς θα τη χρησιμοποιήσει για τρομοκρατικούς σκοπούς».
Ζητούν να πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση του Ισραήλ
Αρκετά είναι εξάλλου τα μέλη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών που ζητούν από τον Μπάιντεν να πάρει περισσότερες αποστάσεις από την κυβέρνηση του Ισραήλ και να δείξει περισσότερη συμπόνια για τους Παλαιστίνιους αμάχους μπροστά στον ανηλεή βομβαρδισμό της Γάζας.
Στην πλατφόρμα X η προοδευτική βουλεύτρια Κόρι Μπους ζήτησε «άμεση εκεχειρία», όπως και οι περίπου εκατό διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες, Τετάρτη, μπροστά από το κτίριο του Κογκρέσου έπειτα από έκκληση της οργάνωσης Jewish Voice for Peace.
As lawmakers, we have a moral responsibility to end this violence and save as many lives as possible.
I urge my colleagues to choose peace and join me in the call for a #CeasefireNOW pic.twitter.com/pZi7m6CSHG
— Congresswoman Cori Bush (@RepCori) October 19, 2023
Οι νέοι Αμερικανοί ψηφοφόροι σε γενικές γραμμές δεν νιώθουν την ίδια δέσμευση προς την ασφάλεια του Ισραήλ που αισθάνονται πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι της γενιάς του Μπάιντεν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα το πανεπιστήμιο Κουινίπιακ, οι ψηφοφόροι κάτω των 35 ετών είναι στην πλειοψηφία τους (51%) εχθρικοί στην παροχή όπλων στο Ισραήλ, αντίθετα με τους πιο ηλικιωμένους. Το 2020 ο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία κυρίως χάρη στην κινητοποίηση των νέων.
Ειδήσεις σήμερα
Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία – Τα λόγια του Ερντογάν
Ισραήλ: Νεκροί δέκα τρομοκράτες που αιματοκύλησαν τα κιμπούτς