Ο οργανισμός αυτός πρόκειται για τον μεγαλύτερο περιφερειακό (από άποψη πληθυσμού και γεωγραφικής έκτασης) οργανισμό του πλανήτη μας, που μέλη του έχει μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ολοκληρώνοντας μία συνδιάσκεψη στο Νέο Δελχί, ο ΟΣΣ ανακοίνωσε την συνυπογραφή της διακήρυξης του Νέου Δελχί.
Σύμφωνα με αυτή τη διακήρυξη, τα κράτη-μέλη του ΟΣΣ τάσσονται ομόφωνα υπέρ της διατήρησης του Διαστήματος ως χώρου ελεύθερου από τους εξοπλισμούς οποιουδήποτε είδους και τονίζουν την σημασία του υπαρκτού νομικού στάτους, που προβλέπει την αποκλειστικά ειρηνική χρήση του Διαστήματος.
Τα κράτη-μέλη του ΟΣΣ υπογραμμίζουν, επιπλέον, την ανάγκη υπογραφής ενός διεθνούς νομικού ντοκουμέντου που θα εξασφάλιζε την διαφάνεια και θα δίνει εγγυήσεις για την αποτροπή της κούρσας των εξοπλισμών και την αποφυγή της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στο Διάστημα.
Κατά την έναρξη της online συνδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης μπορεί να γίνει μια σημαντική «φωνή» στην διαδικασία μεταρρύθμισης των παγκόσμιων δομών.
Σύμφωνα με τον Ινδό ηγέτη, η απόφαση των χωρών του ΟΣΣ να εντάξουν το Ιράν στον Οργανισμό θα συμβάλει στην πραγματοποίηση των projects υποδομών, όπως ο συγκοινωνιακός διάδρομος «Τσαμπαχάρ» και άλλων.
Στην Διακήρυξή τους οι ηγέτες των χωρών του ΟΣΣ τόνισαν ότι «είναι ανεπίτρεπτες οι απόπειρες εξασφάλισης της ασφάλειας (ορισμένων κρατών) εις βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών».
Ειδήσεις σήμερα
Ουκρανία: Τουλάχιστον 3 νεκροί στη Λβιβ από Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε πολυκατοικία
Μεξικό: Τουλάχιστον 29 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε γκρεμό