Αυτή την στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 7.500 τουρίστες που είχαν κανονίσει το ταξίδι τους με την FTI, ενώ άλλοι 900 είναι στην Κύπρο. Τα υπουργεία Τουρισμού των δύο χωρών και ο ΕΟΤ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και έγκαιρη επιστροφή των παραθεριστών στην πατρίδα τους.
Σε άλλες γωνιές του κόσμου, τα πράγματα είναι, ωστόσο, πιο δύσκολα για όσους έκαναν το «λάθος» να κλείσουν τις διακοπές τους με την FTI. Ένας Γερμανός τουρίστας, ο 49χρονος Μπεν, αφηγήθηκε στο T-Online το πώς ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν «παγιδευτεί» στη Χουργκάντα της Αιγύπτου, καλούμενοι ξαφνικά να πληρώσουν έξοδα που υποτίθεται πως κάλυπτε το πακέτο τους.
Ο Μπεν και η σύζυγός του, Κέρστιν, έφθασαν στη Χουργκάντα στις 2 Ιουνίου και θα έμεναν μέχρι τις 11 του μηνός. Για την πτώχευση της FTI ενημερώθηκαν, όπως λένε, όχι από την ίδια την εταιρεία, αλλά από…το Facebook. Στο ξενοδοχείο τους ζήτησαν να πληρώσουν (ξανά) για τη διαμονή τους, όπως ζητήθηκε και από τους υπόλοιπους επισκέπτες. Αυτό είναι κάτι που, όπως λέει ο ίδιος στο T-Online, είναι «εκτός συζήτησης» για τους ίδιους.
Το επόμενο πρωί περίμεναν τον ξεναγό τους, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε. Έκτοτε βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με «όποιον θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει». Ο γιος του Μπεν στη Γερμανία προσπαθεί επίσης – μέχρι στιγμής, μάταια – να συνεννοηθεί για την πτήση της επιστροφής των γονιών του.
Το κόστος του ξενοδοχείου ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, αναφέρει ο 49χρονος. «Μας λένε πως αν δεν πληρώσουμε, δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουμε τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου», καταγγέλλει. Η μεταχείριση που λαμβάνουν από το προσωπικό δεν είναι ιδιαίτερα φιλική, προσθέτει.
Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Westminster – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας άνδρας
Τα πράγματα, βέβαια, θα μπορούσαν να είναι χειρότερα: Δύο κοπέλες που είχαν κλείσει ταξίδι στη Χουργκάντα με την FTI έφθασαν στην περιοχή πάνω που ανακοινώθηκε η πτώχευση. Ως αποτέλεσμα, δεν μπόρεσαν καν να μπουν στο ξενοδοχείο. «Είχαν καθίσει απ’ έξω και κλαίγανε», αναφέρει ο Μπεν. Ένας άλλος τουρίστας, ο Νίκλας Ρ., εξηγεί πως λόγω της τρέχουσας κατάστασης πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή.
«Πολλοί στράφηκαν για βοήθεια στο προξενείο», δηλώνει ο Μπεν. Ο ίδιος ελπίζει ότι θα τους αναλάβει κάποια άλλη ταξιδιωτική εταιρεία. Πράγματι, το T-Online αναφέρει πως η φροντίδα των «εγκλωβισμένων» στη Χουργκάντα τουριστών της FTI θα ανατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στην εταιρεία Dertour. Ο συγκεκριμένος tour operator φαίνεται πως θα διεξάγει τη…διάσωση Γερμανών τουριστών σε διάφορους προορισμούς, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ταϊλάνδη.
Πώς έφθασε η FTI Touristik στη χρεοκοπία
Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε πριν λίγες ημέρες η εταιρεία τουρισμού FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (3/6) για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.
Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά την Κυριακή (2/6) το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.
H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.