Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Marca.com, αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως επρόκειτο για έναν άνδρα μεταμφιεσμένο σε ηλικιωμένη γυναίκα με περούκα και αναπηρικό αμαξίδιο ο οποίος σηκώθηκε απότομα ενώ επισκεπτόταν το Λούβρο και πλησίασε τον πίνακα, ρίχνοντας την τούρτα.
Ο πίνακας, που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1503 και 1519 από τον ντα Βίντσι, είναι η πιο πολυσύχναστη αίθουσα του Λούβρου, με πλήθος τουριστών καθημερινά να σπεύδουν προκειμένου να τον δουν από κοντά.
Maybe this is just nuts to me💀but an man dressed as an old lady jumps out of a wheel chair and attempted to smash the bullet proof glass of the Mona Lisa. Then proceeds to smear cake on the glass, and throws roses everywhere all before being tackled by security. 😂??? pic.twitter.com/OFXdx9eWcM
— Lukeee🧃 (@lukeXC2002) May 29, 2022
Χάρη στην προστατευτική γυάλινη τζαμαρία που τον προστατεύει, ο πίνακας δεν υπέστη καμία ζημιά. Δεν δόθηκε μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο του δράστη και παραμένει άγνωστος ο λόγος της επίθεσης.
Το προσωπικό της ασφάλειας κινητοποιήθηκε και τον έβγαλε από τον χώρο, ενώ οι επισκέπτες τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο. Ο πίνακας δεν έπαθε τίποτα, καθώς είναι προστατευμένος με τζάμι, το οποίο καθαρίστηκε γρήγορα.
【#WATCH #蒙娜麗莎 在 #盧浮宮 被“老奶奶”扔蛋糕】30日,一名男性著女裝戴假髮僞裝成“老婦人”,沖向 #法國 盧浮宮中的名畫《蒙娜麗莎》,試圖砸碎作品外部的防彈玻璃。失敗後,又繼續在上面塗抹奶油蛋糕。由於畫的外面有防彈玻璃保護,這件著名的藝術品完全沒有受到傷害。#France #MonaLisa #Louvre pic.twitter.com/r3punnLwgk
— 凤凰网 (@ifenglobal) May 30, 2022
Αναρτήσεις στα social media επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του δράστη είχε πιθανώς «ακτιβιστικά κίνητρα», και ότι ο στόχος του (με βάση όσα είπε κατά την «επίθεση») ήταν να διαμαρτηθεί για την καταστροφή του πλανήτη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόνα Λίζα δέχεται επίθεση. Λόγω της παγκόσμιας φήμης του, ο πίνακας έγινε και άλλες φορές στο παρελθόν αντικείμενο επιθέσεων, σε μεμονωμένες περιπτώσεις και με ελαφριές φθορές, αλλά και κλοπής μια φορά το 1911. Στις 30 Δεκεμβρίου του 1956 ένας Βολιβιανός φοιτητής είχε πετάξει μια πέτρα στον πίνακα με τόση δύναμη, που έσπασε τη γυάλινη προθήκη και «χάλασε» λίγο από το χρώμα κοντά στον αριστερό αγκώνα. Από τότε τοποθετήθηκε αλεξίσφαιρο τζάμι για να προστατεύει την «Τζιοκόντα». Στις 21 Απριλίου του 1974, ενώ ο πίνακας βρισκόνταν στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο για μια έκθεση, μια γυναίκα είχε ψεκάσει κόκκινο σπρέι διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στο μουσείο. Στις 2 Αυγούστου του 2009, μια Ρωσίδα που της είχαν αρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα ξέσπασε τα νεύρα της πετώντας μια κεραμική κούπα στο τζάμι του πίνακα, χωρίς φυσικά να του προκαλέσει την παραμικρή ζημιά…
Ειδήσεις σήμερα
Πλεύρης: Aπό Σεπτέμβριο πάμε σε 4η δόση εμβολίου για όλους – Κάποια μέτρα θα επανέλθουν
Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ: Το Ιράν απειλεί με περισσότερες πειρατείες