Η επίθεση στον καταυλισμό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διαμένουν συνολικά 116.000 πολίτες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο κύμα οργής στον μουσουλμανικό και στον δυτικό κόσμο καθώς κάτω από συντρίμμια ανασύρονται συνεχώς άμαχοι.
Israeli air strikes have targeted Jabalia refugee camp for the third time, reports Al Jazeera Arabic.
LIVE updates: https://t.co/qG2ZyUa8ia pic.twitter.com/vzvcD7PdSi
— Al Jazeera English (@AJEnglish) November 2, 2023
Τα θύματα από τους προηγούμενους δύο βομβαρδισμούς την Τζαμπαλίγια, ανέρχονται σε 195, οι τραυματίες σε 770 και επιπλέον αγνοούνται 120 άτομα.
Σύμφωνα με βίντεο που αναρτούν στα social media Παλαιστίνιοι το πρωί της Κυριακής ισραηλινές ρουκέτες έπληξαν σχολείο των Ηνωμένων Εθνών, στον προσφυγικό καταυλισμό του Σάτι, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο οι πολίτες.
Γάζα: Εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στη Τζαμπαλίγια από τους βομβαρδισμούς
Νέες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, ο οποίος βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 195 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies δείχνουν τον καταυλισμό πριν και μετά τα ισχυρά αεροπορικά πλήγματα, που σύμφωνα με το Ισραήλ είχαν ως στόχο να εξοντώσουν ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκονταν στην περιοχή.
Το δεύτερο ισχυρό χτύπημα στη Τζαμπαλίγια, προκάλεσε περαιτέρω καταστροφή, καταστρέφοντας μια σειρά κτιρίων στη γειτονιά Φαλούτζα του καταυλισμού, χθες. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι το χτύπημα «βασίστηκε σε ακριβείς πληροφορίες» είχε στόχο ένα από τα στρατηγεία της Χαμάς και ότι «εξολόθρευσε τρομοκράτες της Χαμάς». Το χτύπημα ήρθε μια μέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο σημείο, προκαλώντας νέες απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Με τη Χαμάς να μιλά για «περισσότερους από 50 νεκρούς», εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Ιμπραχίμ Μπιάρι, ένας από τους ανθρώπους που οργάνωσαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
Wide-scale damage was seen in the densely populated Jabalia refugee camp in Gaza, following an Israeli airstrike. One resident of the camp, Abdel Kareem Rayan, held a paper listing the names of the 15 family members that he lost https://t.co/cTiva7OK5r pic.twitter.com/VLb5RlWrOy
— Reuters (@Reuters) November 1, 2023
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του IDF προωθούνται με ταχύτερους ρυθμούς στη βορειοδυτική Γάζα, προς την πλευρά της Μεσογείου και στο βορειοανατολικό άκρο της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στο Μπεϊτ Χανούν και στα ανατολικά. Την ίδια ώρα, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις μηχανοκίνητων ταγμάτων του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στην περίμετρο της Γάζας και να εισέρχονται στο παλαιστινιακό κομμάτι, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις εντείνονται.
Ο στρατός του Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, όμως αποφεύγει να τις αποκαλέσει «χερσαία εισβολή» παρά την αποστολή τεθωρακισμένων στην περιοχή. Ένας βασικός λόγος για την ασάφεια σε αυτές τις μικρότερου μεγέθους χερσαίες επιχειρήσεις και όχι μια χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας, είναι ο αποπροσανατολισμός του εχθρού, αλλά και η αποφυγή ανοίγματος νέων μετώπων (όπως του Ιράν και της Χεζμπολάχ, με την οποία υπάρχουν αψιμαχίες, όχι όμως ολοκληρωτικός πόλεμος) λένε οι αναλυτές.
https://twitter.com/IDF/status/1719536649351184723?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1719536649351184723%7Ctwgr%5E933d28720cbb3637bf78189b856da56567a071df%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1430985%2Fgaza-eikones-apo-doruforo-apokaluptoun-to-megethos-tis-katastrofis-sti-tzabaligia-apo-tous-vomvardismous%2F
Και ενώ η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται στο δράμα που περνούν οι άμαχοι. «Το μέγεθος της τραγωδίας στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο», λέει ο Γενικός Επίτροπος του UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες), Φιλίπε Λατζαρίνι, ο οποίος μόλις επέστρεψε από επίσκεψη στην περιοχή. Και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αφού τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ να τηρήσει τους διεθνείς νόμους που προστατεύουν τους αμάχους σε συγκρούσεις, χαιρέτισε το άνοιγμα της πύλης της Ράφα για τους τραυματίες Παλαιστίνιους και τους ξένους υπηκόους. «Είναι αδύνατο», είπε, «να μη συγκινηθεί κανείς από τις εικόνες των Παλαιστινίων που υποφέρουν» και κάλεσε για μια εκεχειρία -μια παύση, όπως είπε, για ανθρωπιστικούς λόγους.
At least 320 foreign passport holders and some injured Gazans left the Palestinian enclave through the Rafah crossing into Egypt, the first to benefit from a deal mediated by Qatar, three Egyptian sources and a Palestinian official said https://t.co/Ae8bAewx6u pic.twitter.com/nqdItsmUYi
— Reuters (@Reuters) November 1, 2023
Από αυτό το πέρασμα, της Ράφα προς την Αίγυπτο -τον μοναδικό ανοιχτό ανθρωπιστικό διάδρομο- χθες κατάφερε τελικά να φύγει από τη Γάζα ένας μικρός αριθμός Παλαιστινίων και ξένων υπηκόων, μετά από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων που είχαν ως αποτέλεσμα το μερικό άνοιγμα του περάσματος. Νωρίτερα, είχε επιτευχθεί συμφωνία για την είσοδο φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα σε μεγαλύτερο αριθμό προς την αντίθετη κατεύθυνση – μια εξέλιξη που επίσης απαιτούσε μακροχρόνιες συνομιλίες.
Ειδήσεις σήμερα
Μπαράζ εκρήξεων στη Γάζα- Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια