Αν και η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε τη σύνδεση των δύο γεγονότων, η περίπτωση είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή του περασμένου Οκτωβρίου, όταν η Ρωσία αποσύρθηκε προσωρινά από τη συμφωνία του ΟΗΕ και της Τουρκίας για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα μετά από επίθεση drone στην ίδια γέφυρα. Η συμφωνία για τα σιτηρά αφορά στην εξαγωγή δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σόγιας, δημητριακών, ηλιέλαιου κα από τα νοτιοδυτικά ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και του Γιούζνι/Πιβντένιε, ενώ σε εξέλιξη είναι και η εμβάθυνση του καναλιού Μπρίστερ, στην Ουκρανία, για να διευκολύνει περισσότερες αποστολές σιτηρών, με βασικό στόχο της συμφωνίας την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης.
Η διάβαση/γέφυρα του Κερτς έχει μεγάλη συμβολική αξία για τους Ρώσους από τότε που παράνομα προσάρτησαν την Κριμαία το 2014 και είναι μια κρίσιμη αρτηρία για την υποστήριξη της πολεμικής τους επιχείρησης στη Νότια Ουκρανία. Πριν από την τελευταία επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, για την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, η Ρωσία είχε απαιτήσει περισσότερες εξαγωγές αμμωνίας (βασικό συστατικό του λιπάσματος) και η Ε.Ε. να επανασυνδέσει τη ρωσική Γεωργική Τράπεζα με το SWIFT (δηλαδή το παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρονικών πληρωμών). Κανένα από τα δύο δεν συνέβη πριν από τη χθεσινή λήξη της προθεσμίας.
Η αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Πρώτο (αν δεν παραταθεί τελικά), θα βλάψει δυσανάλογα τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τις δύο υπερδυνάμεις του ηλίανθου και επομένως από τις υψηλές τιμές των τροφίμων. Πολλά από αυτά τα κράτη που θίγονται είναι επίσης οι πιο στενοί φίλοι της Ρωσίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο (Κίνα, Νότια Αφρική, Τουρκία κ.ά.), γεγονός που δίνει στον Πούτιν έναν ισχυρό λόγο να συμφωνήσει σε μια άλλη παράταση μέσα τις επόμενες ημέρες (όπως έκανε, τελικά, την τελευταία φορά που η συμφωνία κατέρρευσε). Συνολικά 1.855 πλοία μετέφεραν μέχρι σήμερα 32 εκατ. τόνους σιτηρών προς τον έξω κόσμο.
Το τελευταίο φορτηγό πλοίο που εκτελωνίστηκε από τους υπογράφοντες τη συμφωνία κατευθυνόταν χθες κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού προς την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με στοιχεία του Κοινού Κέντρου Συντονισμού (JCC) που επιβλέπει τη συμφωνία, η Κίνα και η Τουρκία είναι σε συντριπτικό βαθμό οι κύριοι παραλήπτες των αποστολών σιτηρών, καθώς και ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εργαζόταν πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ανανέωση της συμφωνίας και έστειλε στον Πούτιν επιστολή την περασμένη εβδομάδα, ενώ και ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Ραμαμπόζα τηλεφώνησε χθες στον Ρώσο πρόεδρο, για να παρατείνει εκ νέου τη συμφωνία.