Τα μέλη των Bad Blue Boys έχουν τη φήμη πως είναι πάντα «έτοιμοι για όλα» – και όχι άδικα, αφού είχαν συμμετάσχει απέναντι σε Σέρβους οπαδούς σε έναν από τους πλέον αιματοβαμμένους αγώνες της ποδοσφαιρικής ιστορίας, που έμεινε να αποκαλείται το «καταραμένο Μαξιμίρ».
Το «καταραμένο Μαξιμίρ», ανάμεσα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου, αποτελεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που για πολλούς σηματοδότησε ακόμα και την έναρξη του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία, αφού τα εξαιρετικά βίαια επεισόδια ανάμεσα σε Σέρβους και Κροάτες καθιστούσαν πλέον σαφές πως η ρήξη ανάμεσα στους δύο λαούς ήταν οριστική.
Bad Blue Boys: Το χρονικό του «καταραμένου Μαξιμίρ»
Στις 13 Μαΐου του 1990 ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ μέσα στο «σπίτι» της, το γήπεδο Μαξιμίρ στο Ζάγκρεμπ. Επρόκειτο για το «ντέρμπι της χρονιάς», αφού ο νικητής θα αναδεικνυόταν, εκτός απρόοπτου και πρωταθλητής, στο τέλος της σεζόν.
Στο Ζάγκρεμπ είχαν ταξιδέψει περίπου 3.000 οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν στην πλειονότητά τους στρατιώτες, με επικεφαλής τον διαβόητο Αρκάν (Ζέλικο Ραζνάτοβιτς). Από πλευράς της Κροατίας, ισχυρή ήταν η παρουσία ακροδεξιών και εθνικιστών οπαδών στο Μαξιμίρ, πολλοί εκ των οποίων ήταν μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Από νωρίς η πόλη «έβραζε» και φαινόταν πως τα πράγματα δεν θα έχουν καθόλου καλή εξέλιξη. Συνθήματα όπως το: «Να! Φτάνουν οι χούλιγκαν στους δρόμους του Ζάγκρεμπ. Θ’ αντιλαλούνε τα τσεκούρια, θα αντηχήσουν οι αλυσίδες», προμήνυαν την «καταιγίδα» που θα ξέσπαγε σε λίγο.
Πράγματι, με το που ξεκίνησε το παιχνίδι, οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα άρχισαν να καίνε και να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Πολύ γρήγορα, οι οπαδοί της Ντιναμό στράφηκαν εναντίον τους και ο «εμφύλιος» είχε ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ στο Μαξιμίρ δεν είχαν προηγούμενο. Οπαδοί των δύο ομάδων πάλευαν σώμα με σώμα, χρησιμοποιώντας πέτρες, ξύλα, σίδερα, μαχαίρια, ακόμα και τσεκούρια. Το ματς διακόπηκε μετά από μόλις 10 λεπτά, αφού ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί κανονικά.
Happy 30th #thedaythewarstarted anniversary! Revisiting the Maksimir riots from 13 May 1990 and the mythologised narratives surrounding them, I’ll be expanding this thread throughout the day with journalistic takes, academic research, documentary footage, primary sources, etc. pic.twitter.com/PheEGCxQOl
— Dario Brentin (@DarioBrentin) May 13, 2020
Σύντομα, οι οπαδοί της Ντιναμό (Bad Blue Boys) και του Αστέρα (Delije) έσπασαν τα κιγκλιδώματα, μεταφέροντας την «μάχη» εντός του αγωνιστικού χώρου. Από μακριά φαινόταν μία στήλη φωτιάς, να ανεβαίνει πάνω από το γήπεδο του Μαξιμίρ. Την τελευταία στιγμή, η αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας κατάφερε να φυγαδεύσει οπαδούς του Αστέρα με ελικόπτερο.
Στο γρασίδι του γηπέδου κείτονταν δεκάδες μαχαιρωμένοι. Μάταια η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, ασφυξιογόνα, πλαστικές σφαίρες – ακόμη και αύρες. Οι οπαδοί ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν, στην σύγκρουση που διήρκεσε κοντά δύο ώρες.
Μέσα στο γήπεδο είχαν απομείνει κάποιοι ποδοσφαιριστές της Ντιναμό που παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να παρέμβουν και να διώξουν τους Σέρβους. Τους κατηγορούσαν πως ήταν υποχείρια του Μιλόσεβιτς.
Όταν, κάποια στιγμή δυο αστυνομικοί ακινητοποίησαν έναν οπαδό της Ντιναμό και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν, ο τότε νεαρός αρχηγός της ομάδας, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, πήρε φόρα και με μία κλωτσιά στον αστυνομικό κατάφερε να απελευθερώσει τον οπαδό. Η κίνηση αυτή τον έκανε εθνικό ήρωα για τους Κροάτες.
Όταν όλα τελείωσαν, 117 αστυνομικοί, 39 οπαδοί του Αστέρα και 37 της Ντιναμό ήταν σοβαρά τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Πολλοί ακόμα δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο γήπεδο και αποχωρούν. Περισσότεροι από 100 οπαδοί και των δυο ομάδων συλλαμβάνονται. Μερικές ημέρες αργότερα ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πει το ιστορικό «η Γιουγκοσλαβία τελείωσε. Δεν υπάρχει πια».
Τον Ιανουάριο του 2011, το CNN τοποθέτησε το συγκεκριμένο ματς στο Top 5 αυτών που άλλαξαν την ιστορία του πλανήτη. Σήμερα, έξω από το Μαξιμίρ υπάρχει ένα μνημείο για εκείνη την ημέρα. «Για τους οπαδούς – στρατιώτες αυτής της ομάδας, που ξεκίνησαν τον πόλεμο με τη Σερβία σε αυτό το γήπεδο στις 13 Μαΐου 1990», γράφει.
Ειδήσεις σήμερα
Με πολλές μαχαιριές δολοφονήθηκε ο 22χρονος οπαδός της ΑΕΚ από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Έτοιμη η πρώτη ελληνική Belharra – Τέλη Σεπτεμβρίου η καθέλκυση του «Κίμωνα»