«Είμαι σε θέση να ανακοινώσω, σε συνεργασία με το Ocan (Συντονιστικό όργανο για την ανάλυση της απειλής), ότι σε δύο χρόνια, για την ακρίβεια από τον Νοέμβριο του 2014, καταφέραμε να αποτρέψουμε όχι λιγότερες από έξι επιθέσεις», δήλωσε ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών Έρικ Γιάκομπς, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Στις 15 Ιανουαρίου 2015, η βελγική αστυνομία εξάρθρωσε τον «πυρήνα του Βερβιέ» (ανατολικό Βέλγιο) που θεωρείτο ως ο «προθάλαμος» των τζιχαντιστών κομάντο που έπληξαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015, προτού περάσει στη δράση.
Όμως στις 22 Μαρτίου του 2016, παρότι τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες ο μοναδικός επιζών των δραστών της επίθεσης του Παρισιού, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησαν διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους
Νιγηρία: 67 άτομα νεκρά, ανάμεσά τους παιδιά, σε χριστουγεννιάτικες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις
Από τότε η βελγική αστυνομία και οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν μεγάλο φόρτο εργασίας, σύμφωνα με τον Έρικ Γιάκομπς.
«Μετά τις επιθέσεις των Βρυξελλών αντιμετωπίζουμε μια σημαντική ροή πληροφοριών. Πολλά περισσότερα μηνύματα φθάνουν σήμερα απ’ ό,τι προηγουμένως. Παίρνουμε έως και 600 πληροφορίες κάθε μέρα», εξηγεί ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών.
«Πολλές πληροφορίες δεν είναι σχετικές, αλλά όταν κάποιος μας λέει ότι το τάδε γκρι αυτοκίνητο είναι ύποπτο, αν δεν επιβεβαιώσουμε και σημειωθεί μια επίθεση την επομένη, θα μας πούνε ότι ξέραμε και δεν κάναμε τίποτα», προσθέτει ο Γιάκομπς.
Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο Βέλγιο παραμένει στο 3 («πιθανή και αληθοφανής» απειλή) σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων και αναμένεται να παραμείνει έτσι κατά την περίοδο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.