Αντί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αιμορραγία χωρίς πουθενά καθαρό για να πλυθούν ή να πλυθούν, κάποιοι στρέφονται στη φαρμακευτική αγωγή, παίρνοντας ορμονικά αντισυλληπτικά πίσω από την πλάτη τους ώστε να διαταραχθεί ο εμμηνορροϊκός τους κύκλος ή χρησιμοποιώντας άλλα δυνητικά επικίνδυνα χάπια.
Το θέμα επισημάνθηκε στη βρετανική κυβέρνηση από την πρεσβευτή της νεολαίας για το Water Aid, Samia Anwar Rafa, η οποία επισκέφθηκε το Λονδίνο τον περασμένο μήνα για να παρουσιάσει μια ανοιχτή επιστολή στον Keir Starmer.
Είπε πώς σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, «ανοίγετε τη βρύση και δεν υπάρχει νερό για να πιείτε ή να χρησιμοποιήσετε» λόγω του στεγνώματος των πηγών νερού, ενώ οι θανατηφόροι καύσωνες και οι καταστροφικοί κυκλώνες έχουν καταστρέψει τα συστήματα υγιεινής.
«Ακόμη και σε πιο ήρεμους καιρούς, η αυξημένη αλατότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής καθιστά τις πηγές νερού άχρηστες», αναφέρει η επιστολή της.
«Σε απόγνωση, μερικά κορίτσια αρχίζουν να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια σε νεαρή ηλικία για να σταματήσουν την περίοδό τους και να αποφύγουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, κάτι που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να έχει συσχετισμένους κινδύνους για την υγεία».
Η Ράφα είπε ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε σερβιέτες και χρησιμοποιούν κουρέλια αντί να τα πλένουν και να τα ξαναχρησιμοποιούν.
ΗΠΑ: Έπεσαν κεφάλια με το καλημέρα - Ο Τραμπ απέλυσε τέσσερις αξιωματούχους με το πρώτο μήνυμά του
Στο νοτιοδυτικό Μπαγκλαντές, όπου το νερό έχει γίνει πιο αλμυρό, εν μέρει λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αναγκάζονται να πλένουν αυτά τα πανιά σε αλμυρό νερό, το οποίο στη συνέχεια ερεθίζει το δέρμα τους και αυξάνει τον ρυθμό μόλυνσης, καθώς και έντονο κνησμό.
«Στο Μπαγκλαντές, βλέπω την κοινότητά μου να υποφέρει από την έλλειψη πρόσβασης σε νερό καθημερινά και την κλιματική αλλαγή να εντείνει την έκτασή της», είπε ο Ράφα. «Καταργεί τις ζωές των ανθρώπων, αφαιρεί τα προς το ζην από τους ανθρώπους και τους φέρνει σε μια θέση που τους είναι πολύ δύσκολη».
Στα νοτιοδυτικά, όπου η εκτροφή γαρίδων αλμυρού νερού είναι μια σημαντική βιομηχανία, το ζήτημα των γυναικών που επιδιώκουν να σταματήσουν την περίοδο τους έχει επισημανθεί ιδιαίτερα.
Ένα κορίτσι που ζούσε εδώ, ηλικίας 15 ετών, είπε στη δημοσιογράφο Τζέσμιν Πάπρι στην εφημερίδα Daily Star του Μπαγκλαντές: «Κατά τη διάρκεια της περιόδου μου, χρησιμοποιούσα πάντα κομμάτια από παλιά κουρέλια τα οποία έπλενα με βρώμικο και αλμυρό νερό. Έχω δει τη μητέρα μου να υποφέρει από ασθένειες της μήτρας για πολύ καιρό. Δεν θέλω να ζήσω το ίδιο πράγμα».
Για να μην χρειαστεί να πλυθεί με αλατούχο νερό, είπε πώς ένας γείτονας της έδωσε αντισυλληπτικά χάπια για να σταματήσει εντελώς την περίοδό της, κάτι που έκανε για πέντε μήνες τη στιγμή της συνέντευξης.
Δύο από τις φίλες της είχαν κάνει επίσης το ίδιο πράγμα, οι οποίες σύμφωνα με την εφημερίδα ήταν μόνο μερικές περιπτώσεις ενός ευρέως διαδεδομένου θέματος ανθρώπων που έπαιρναν τα χάπια «χωρίς καμία ιατρική συμβουλή».