Μάλιστα, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξουν τη γνώμη της Άγκυρας. Ωστόσο, Σουηδοί και Φινλανδοί διπλωμάτες βρίσκονται ήδη στην γειτονική χώρα σύμφωνα με το Reuters, με σκοπό να κάμψουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ερντογάν. «Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» διερωτήθηκε.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Εν τω μεταξύ, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν την έκδοση στην Τουρκία 33 ατόμων που η Άγκυρα κατηγορεί για διασυνδέσεις με το PKK και τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει σιγουριά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις να υποχωρήσει, καθώς η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ισχυροποιήσει σημαντικά το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής.
Υπενθυμίζεται πως για την ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη όλων των υπάρχοντων κρατών-μελών. Υπάρχει, δηλαδή, δικαίωμα βέτο.
Ειδήσεις σήμερα
Γλυκά Νερά: Ισόβια και 11,5 χρόνια φυλάκιση στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Oλα στο τραπέζι στη συνάντηση με Μπάιντεν – Το πρόγραμμα
Κορονοϊός: Ολοταχώς για «τέλος» στις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους – Πού θα διατηρηθεί