Σε πολλές περιοχές του Νότιου Παρισιού σημειώθηκε μπλακ-άουτ τη νύχτα της Πέμπτης. Πάνω από 125.000 νοικοκυριά έμειναν στο σκοτάδι και η εταιρία διαχείρισης του δικτύου ενέργειας ανακοίνωσε ότι επρόκειτο περί «τεχνικού προβλήματος». Ομως, κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι η μεγάλη ζήτηση λόγω των απαιτήσεων του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς το ψύχος δοκιμάζει τη ανθεκτικότητα των δικτύων.
Το μπλακ-άουτ έγινε ενώ έχουν ήδη εκφραστεί ανησυχίες για «μαύρα» Χριστούγεννα – λόγω διακοπών ρεύματος. Το πρόβλημα στη Γαλλία έγκειται στο γεγονός ότι οι 20 από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας βρίσκονται σε φάση συντήρησης και δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου.
Οι ανησυχίες τώρα για τμηματικά μπλακ-άουτ σε πολλά σημεία της Γαλλίας κατά τους πρώτους μήνες του 2023 επανήλθαν στον γαλλικό Τύπο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε προβεί σε καθησυχαστικές δηλώσεις το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις αναφορές για πιθανές διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ο Μακρόν διαβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αρκεί όλοι να εφαρμόσουν «το σχέδιο περιορισμού κατά 10% της περσινής μας κατανάλωσης». Σύμφωνα με το σχέδιο ανάγκης της κυβέρνησης, στην περίπτωση που θα γίνουν ηθελημένες διακοπές ρεύματος στη Γαλλία από τον Ιανουάριο, αυτές θα αφορούν στο 60% της χώρας και τις γραμμές παροχής του δικτύου που δεν τροφοδοτούν με ρεύμα εγκαταστάσεις προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία και σχολεία.
Ο χειμώνας που μπήκε νωρίς στη Βόρεια Ευρώπη έφερε μαζί του και την αγωνία των διακοπών του ρεύματος. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς, που αξιολογεί την επάρκεια εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια των ευρωπαϊκών χωρών, η Γαλλία και η Ιρλανδία κινδυνεύουν περισσότερο από διακοπές ρεύματος. Επίσης, ανησυχίες εκφράζονται για τα συστήματα παροχής ενέργειας στη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Οσο πάντως προχωρεί ο χειμώνας τόσο το πρόβλημα θα μεγεθύνεται. Το κρύο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό τεστ αντοχής για τα εύθραυστα συστήματα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Τους προηγούμενους μήνες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να γεμίσουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με φυσικό αέριο, αφότου η Ρωσία περιέκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη. Τα στοιχεία από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ε.Ε. εκτιμάται ότι φθάνει περίπου στο 90%. Ωστόσο, η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στις αρχές του επόμενου έτους εάν πέσουν οι εξαγωγές ενέργειας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Eurasia Group, η στρατηγική της Γαλλίας για τη βαριά πυρηνική ενέργεια εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητά της για τους ψυχρότερους μήνες. Ο Λούκας Μπούνσεν, επικεφαλής έρευνας για την Κεντρική Ευρώπη στην Aurora Energy Research, ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ κακή – το κρύο ή οποιαδήποτε άλλη απροσδόκητη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία» και πρόσθεσε ότι «οι υψηλές τιμές είναι επιζήμιες τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές».
Γάζα ώρα μηδέν: «Εκεχειρία μόνο αν υπάρξει λίστα ομήρων» - Ο όρος του Νετανιάχου στη Χαμάς
Επίσης, στη Βρετανία, υψηλή είναι η πιθανότητα καθημερινών μπλακ-άουτ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εάν μειωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου. Στη Φινλανδία, έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί η πίεση στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η ενεργειακή αρχή της σκανδιναβικής χώρας προειδοποίησε επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο κίνδυνος σύντομων διακοπών ρεύματος είχε αυξηθεί λόγω της αβεβαιότητας στην εγχώρια παραγωγή και στις ξένες εισαγωγές.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζορίζονται τα πολυτελή εστιατόρια
Σβηστά φώτα, καμία σπατάλη στο νερό και, προς Θεού, όχι ανοιχτό χωρίς λόγο το ψυγείο. Τα tips δεν αφορούν μόνο στα νοικοκυριά της Ευρώπης, αλλά έχουν γίνει χρυσός κανόνας και στα γκουρμέ εστιατόρια της Γερμανίας, που έχουν εξ ορισμού σχέση με την πολυτέλεια και τις υψηλές τιμές, αλλά τώρα καλούνται να τετραγωνίσουν τον κύκλο.
«Το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Μπιορν Σβάνσον, σεφ και ιδιοκτήτης του γκουρμέ εστιατορίου «faelt» στο Βερολίνο. Υπάλληλοι και συνεργάτες εκπαιδεύονται πλέον για τη μείωση του κόστους με τους τρόπους που προαναφέραμε.
Δεδομένου ότι βασικά υλικά έχουν ακριβύνει στο μη περαιτέρω (π.χ. ένα πακέτο βούτυρο έχει ανέβει 50% σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα), η υψηλή γαστρονομία αναγκάζεται να προσαρμοστεί αναλόγως. Στο διάσημο βίγκαν εστιατόριο της Φρανκφούρτης «Επτά Νάνοι», η κουζίνα ανάβει μόνο μετά τις 7 μ.μ., ενώ το μεγάλο στοίχημα του κλάδου είναι να μην ανεβάσει απαγορευτικά τις τιμές. Το «faelt» το αποφεύγει μειώνοντας ψάρι και κρέας στο μενού, που αποτελείται πλέον κατά 90% από λαχανικά. Στους «Επτά Νάνους», όμως, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την αύξηση 15 πιάτων στα 159 ευρώ από 129 ευρώ προ διετίας. Η ένωση εστιατορίων Dehoga εκτιμά ότι τα βραβευμένα γκουρμέ μαγαζιά θα δελεάσουν και με νέες προσφορές τους πελάτες τους, ακόμη κι αν μειώσουν τις μερίδες. Βασίζονται άλλωστε σε καλοφαγάδες με γερό πορτοφόλι.