Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τη συμφωνία του με τις ΗΠΑ περί ελευθερίας κινήσεων, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκεχειρία, και θα συνεχίσει να επιτίθεται κατά φερόμενων παραβιάσεων της Χεζμπολάχ για να διασφαλίσει ότι η οργάνωση δεν θα χρησιμοποιήσει αυτήν την περίοδο για να αναδιοργανωθεί ή να επανεξοπλιστεί. Η εκεχειρία 60 ημερών της 27ης Νοεμβρίου αποσκοπεί να σταματήσει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, με στόχο μια μόνιμη εκεχειρία ύστερα από αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας το δικαίωμα να «διατηρεί πλήρη στρατιωτική ελευθερία δράσης» στον Λίβανο σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία αναφέρει ότι αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει την εκεχειρία, οι ΗΠΑ θα απευθύνουν πρώτα προειδοποίηση στη λιβανέζικη κυβέρνηση, αλλά, αν οι λιβανέζικες Αρχές αποδειχθούν ανίκανες ή απρόθυμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις παραβιάσεις (κάτι που είναι πιθανό, δεδομένου ότι ο επίσημος λιβανέζικος στρατός είναι πολύ πιο αδύναμος από τη Χεζμπολάχ), το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει, επιτρέποντας ουσιαστικά στους Ισραηλινούς να συνεχίσουν τη στρατιωτική δράση εναντίον οποιασδήποτε άμεσης απειλής. Ενισχυμένες από αυτήν την ελευθερία κινήσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις παραβιάσεις της εκεχειρίας και να ενεργούν, πιθανότατα, με πιο στοχευμένα πλήγματα κατά στελεχών και υποδομών της Χεζμπολάχ με το πρόσχημα της επιβολής της εκεχειρίας, προκειμένου να αποτρέψουν την αποκατάσταση των θέσεών της κοντά στα σύνορα, οι οποίες θα αποτελούσαν άμεση απειλή για το Ισραήλ. Τα πλήγματα αυτά στοχεύουν στον προληπτικό μετριασμό της ικανότητας της οργάνωσης να ανασυνταχθεί και να επανεξοπλιστεί στον Λίβανο, καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να διασφαλίσει τα κέρδη που πέτυχε εναντίον της οργάνωσης κατά την πρόσφατη σύγκρουση.
Η Χεζμπολάχ, στο μεταξύ, προσπαθεί για μια άτυπη συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ μέσω της αποτροπής, και πιθανότατα θα συνεχίσει να εξαπολύει περιορισμένες επιθέσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός, αλλά θέλουν να απαντήσουν στις επαναλαμβανόμενες ισραηλινές παραβιάσεις. Κουρασμένη από τις σημαντικές απώλειες, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την περίοδο εκεχειρίας των 60 ημερών για την ανοικοδόμηση της αποτρεπτικής της στάσης και του πολιτικού της κεφαλαίου. Θέλει να δείξει ότι οι ισραηλινές παραβιάσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες, ενώ ταυτόχρονα ότι δεν επιθυμεί την πλήρη κατάρρευση της εκεχειρίας. Για αυτόν τον σκοπό, πιθανότατα θα συνεχίσει να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και τα όρια της εκεχειρίας με πιο διαβαθμισμένα αντίποινα. Θα αποφύγει μεγάλες επιθέσεις, αφορμή για την έναρξη ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, ο οποίος θα κινδύνευε όχι μόνο να αποδυναμώσει περαιτέρω την οργάνωση, αλλά και να αποξενώσει τμήματα του ήδη ταλαιπωρημένου πληθυσμού του Λιβάνου.
Συρία: Πώς η Ουκρανία έκαψε... τον Ασαντ
Με το Ισραήλ ενθαρρυμένο και τη Χεζμπολάχ αποδυναμωμένη, το σκηνικό είναι έτοιμο για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας που θα επιτρέπει στο Ισραήλ να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η -υπέρ του Ισραήλ- εκεχειρία θα του επιτρέψει να συνεχίσει να βομβαρδίζει στόχους της Χεζμπολάχ με το πρόσχημα της διατήρησης της ασφάλειας, την ώρα που το εξαντλημένο οπλοστάσιο της οργάνωσης, η αποδιοργανωμένη δομή διοίκησης και οι εκτεταμένες καταστροφές που έχει υποστεί θα την αναγκάσουν να μπει σε κατάσταση ανάκαμψης, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιχειρησιακή κυριαρχία του Ισραήλ. Αυτή η δυναμική θα ανοίξει, τελικά, τον δρόμο για το Ισραήλ να υιοθετήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική υποβάθμισης της Χεζμπολάχ μέσω γεωγραφικά περιορισμένων χερσαίων επιδρομών και χειρουργικών χτυπημάτων κατά των φυσικών περιουσιακών στοιχείων και των ηγετών της οργάνωσης στον Λίβανο – αξιοποιώντας την τρέχουσα ευπάθειά της για να μειώσει περαιτέρω την ικανότητά της να αντιδράσει χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Η επιθετική στάση του Ισραήλ και η προθυμία του να εδραιώσει τα κέρδη του από την πρόσφατη σύγκρουση αυξάνουν το φάσμα μιας επιθετικής απάντησης σε οποιαδήποτε υποτιθέμενη παραβίαση της εκεχειρίας από τη Χεζμπολάχ, ακόμη και αν η παραβίαση είναι σχετικά μικρή, μειώνοντας το όριο για την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών και την κατάρρευση της εκεχειρίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρέψουν στις κοινότητες κατά μήκος των βόρειων συνόρων πολίτες που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν επικρίνει την εκεχειρία ως μη επαρκώς ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους. Αυτό θα δώσει κίνητρο στο Ισραήλ να κυνηγήσει επιθετικά τη Χεζμπολάχ, για να διασφαλίσει ότι η οργάνωση θα παραμείνει αδύναμη και δεν θα είναι σε θέση να αποτελέσει σημαντική απειλή για τους Ισραηλινούς του Βορρά.
Σε αυτό το πλαίσιο, και ενθαρρυμένο από τις δηλωμένες στρατιωτικές επιτυχίες του, το Ισραήλ θα ερμηνεύσει πιθανότατα οποιαδήποτε ενέργεια αντιποίνων της Χεζμπολάχ ως δικαιολογημένη για μια γρήγορη -και αυτό που η Χεζμπολάχ θα ερμηνεύσει ως δυσανάλογη- απάντηση. Αυτή η πολιτική μηδενικής ανοχής θα έχει ως στόχο να εδραιώσει το στρατηγικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, διαταράσσοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης της οργάνωσης και εμποδίζοντάς τη να αξιοποιήσει την εκεχειρία για να ανασυγκροτηθεί στρατιωτικά ή πολιτικά. Αλλά θα διακινδυνεύσει, επίσης, να καταρρεύσει, τελικά, η εκεχειρία και να ανανεωθούν οι εχθροπραξίες ευρείας κλίμακας, ειδικά αν ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επαναλάβει έναν πιο σταθερό ρυθμό επιθέσεων που θα δώσει στο Ισραήλ το πρόσχημα για μια μεγαλύτερη επιχείρηση.
Ειδήσεις σήμερα
Νότια Κορέα: Ποιο το πολιτικό μέλλον της χώρας μετά την καθαίρεση του προέδρου;
ΗΠΑ: Το δίκτυο ABC πληρώνει 15 εκατ. δολάρια για να αποφύγει δίκη με τον Τραμπ
Η ακτινογραφία του προσφυγικού: Σύρος ένας στους τρεις αιτούντες άσυλο
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η καριέρα, οι σχέσεις και οι Ελληνες φίλοι