Σενάριο #2 (λιγότερο πιθανό): Η κυβέρνηση Χάρις αυξάνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, προκαλώντας μέτρια ρωσικά αντίποινα και απειλώντας τη διαπραγματευτική επιρροή της Μόσχας.
Σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση Χάρις αυξάνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, πιθανώς στο πλαίσιο μιας προσαρμοσμένης στρατηγικής, ενισχύοντας τη θέση της Ουκρανίας το 2025 και πιθανώς και μετά. Το συμπέρασμα αυτό υποκινείται εν μέρει από τον υπολογισμό ότι η αυξημένη υποστήριξη προς την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα απελευθερώνει περισσότερους αμερικανικούς πόρους μακροπρόθεσμα προς την κατεύθυνση της αποτροπής της Κίνας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Χάρις συνεργάζεται με το Κογκρέσο, για να αυξήσει το ετήσιο ποσό της στήριξης προς την Ουκρανία πέραν των 60 δισ. δολ., ψηφίζοντας νομοσχέδιο, το οποίο θα διαθέτει εκ των προτέρων παρόμοια ποσά για πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση Χάρις εργάζεται, επίσης, για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στα όπλα πέραν των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν, επιτρέποντας, για παράδειγμα, αυξημένο βεληνεκές των επιθέσεων της Ουκρανίας εντός της Ρωσίας με τα όπλα της και/ή παρέχοντας νέα πυρομαχικά για να το πράξει.
Σενάριο #3 (απίθανο): Ως αποτέλεσμα των ρωσικών εδαφικών κερδών στην Ουκρανία και των αμερικανικών προκλήσεων στο εσωτερικό, η Ουάσιγκτον εντείνει τις παρασκηνιακές προσπάθειες να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με τη Μόσχα, πιέζοντας το Κίεβο να αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους.
Ουκρανία: Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος - Ποια τα σενάρια σύμφωνα με τον Ζελένσκι - Πώς εμπλέκεται η Βρετανία
Σε αυτό το σενάριο, ένας συνδυασμός παραγόντων -κυρίως, μια ξαφνική μείωση της θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, ένας καταστροφικός χειμώνας που ωθεί εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους Ουκρανούς να φύγουν και οι κλιμακούμενες ρωσικές ενέργειες δολιοφθοράς και αποσταθεροποίησης εναντίον της Δύσης- ωθεί την κυβέρνηση Χάρις και ενδεχομένως και άλλες δυτικές κυβερνήσεις να πιέσουν το Κίεβο να ξεκινήσει συνομιλίες υπό την απειλή παροχής μειωμένης στήριξης, ανοίγοντας παράλληλα παρασκηνιακές συνομιλίες με τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να συγκεντρώσουν την πολιτική βούληση και την οικονομική δυνατότητα να απαντήσουν στις ρωσικές κλιμακώσεις και αντ’ αυτού διερευνούν το ενδεχόμενο επαναφοράς των σχέσεων με τη Μόσχα με αντάλλαγμα το πάγωμα του πολέμου από τη Ρωσία. Πιθανότατα θα χρειαστεί ένας συνδυασμός παραγόντων για να προκύψει αυτό το σενάριο, όπως η ενασχόληση της κυβέρνησης Χάρις με τα εσωτερικά ζητήματα μετά τη μετεκλογική πολιτική βία και αναταραχή, ο αποκτηθείς έλεγχος του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικανούς, η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ και, κυρίως, μια σημαντική ρωσική κλιμάκωση (η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μίας ακόμη επιτυχημένης μαζικής κινητοποίησης στις αρχές του 2025 που θα απειλήσει με μία επικείμενη κατάρρευση των ουκρανικών γραμμών στο πεδίο της μάχης).
Υπό αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση Χάρις μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη επιλογή της είναι να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα πριν η Ουάσιγκτον χάσει περισσότερη διαπραγματευτική ισχύ. Οι συνομιλίες αυτές θα περιελάμβαναν τον περιορισμό της δυτικής στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο και συμφωνία με την απαίτηση της Μόσχας να σταματήσει η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στη Δύση, ως αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των σημερινών γραμμών μάχης (υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα αποσυρθεί από τη ρωσική περιοχή του Κουρσκ). Αυτό το σενάριο θα προκαλούσε αναταραχή στην Ουκρανία και μαζική φυγή Ουκρανών προς την Ε.Ε. Θα άφηνε, επίσης, την Ουκρανία ευάλωτη στη Ρωσία να ξαναρχίσει τον πόλεμο σε χρόνο της επιλογής της.
Σενάριο #4 (απίθανο): Η ρωσική κλιμάκωση ωθεί τη Δύση να αυξήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, απειλώντας ένα σπιράλ κλιμακούμενων αντιδράσεων με κίνδυνο να πυροδοτήσουν τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Κατά τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Μπάιντεν ή κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Χάρις, η Ρωσία κλιμακώνει σημαντικά τις φυσικές επιχειρήσεις και τις αντίστοιχες στον Κυβερνοχώρο εναντίον δυτικών στόχων, πραγματοποιώντας πιο απορρυθμιστικές ή/και βίαιες επιθέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα θύματα, συμπεριλαμβανομένων καταστροφικών κυβερνοεπιθέσεων (αυτές που στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές, όπως υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεις ύδρευσης, ή αυτές που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με εγκληματικές συμμορίες παραγωγής κακόβουλων λογισμικών για την παύση λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων), όλο και πιο συχνών και θανατηφόρων επιθέσεων δολιοφθοράς ή πιο διαλυτικών επιθέσεων (όπως αυτές που στοχεύουν στα υποθαλάσσια καλώδια του Ατλαντικού).
Στον απόηχο αυτών των ρωσικών επιθέσεων, οι δυτικές κυβερνήσεις αντιδρούν έντονα επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας και χρηματοδοτώντας νέα πακέτα στρατιωτικής στήριξης μεγάλης κλίμακας για το Κίεβο. Η Ρωσία, με τη σειρά της, ισχυρίζεται ότι τα νέα μέτρα υποστήριξης κινδυνεύουν να υπονομεύσουν το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης και την ικανότητά της να εισέλθει σε υποθετικές ειρηνευτικές συνομιλίες με συντριπτική επιρροή, όπως συμβαίνει σήμερα. Επίσης, κλιμακώνει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία και επιδιώκει να διπλασιάσει τις προσπάθειες δολιοφθοράς της στη Δύση. Αυτό υποκινεί ένα κύμα εκατέρωθεν αντιδράσεων κλιμάκωσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, το οποίο αυξάνει την ανοχή κινδύνου και των δύο πλευρών και φέρνει τη σύγκρουση Ρωσίας και ΝΑΤΟ πολύ πιο κοντά.
Ειδήσεις σήμερα
Εξοικονομώ-Ανακλυκλώνω-Αναβαθμίζω: Τα 5+1 προγράμματα που έρχονται άμεσα
Πονοκέφαλος Νοτοπούλου και παγίδα Φάμελλου
Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Κολωνός: Πυροβολισμοί έξω από ψητοπωλείο – Ένας τραυματίας
Κέρκυρα: Για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατηγορείται η 49χρονη Ρωσίδα – Τι λέει για το περιστατικό
Ελληνοτουρκικά: Φτάνει ο… κόμπος των συνομιλιών στο χτένι για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ;
Ουκρανία: Δεν τρομάζουν πια οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν
Βία ανηλίκων: «Έκαναν μαγκιές και τους χαράκωσα» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες θυμάτων και θυτών στον ΕΤ