Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν μέρος του ανασχηματισμού, ο οποίος έγινε μετά την ορκωμοσία Πούτιν για την πέμπτη θητεία του στις 7 Μαΐου. Ο αντικαταστάτης του Μπελούσοφ ως πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός είναι ο Ντένις Μαντούροφ, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, ο οποίος ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με τη στρατιωτική παραγωγή.
Ο διορισμός του Μπελούσοφ ως υπουργού Αμυνας σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Μόσχας να αυξήσει τη στρατιωτική παραγωγή και να βελτιώσει την ευθυγράμμιση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος με την ευρύτερη οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης και τις προσπάθειες για τη μείωση της διαφθοράς.
Ο Μπελούσοφ κέρδισε την εύνοια του Πούτιν ως οικονομικός μάνατζερ την τελευταία δεκαετία και ο διορισμός του αποτελεί τεχνοκρατική κίνηση για να διασφαλιστεί ότι το υπουργείο Αμυνας θα διοικείται από ένα άτομο, ικανότερο να διαχειριστεί τα πολύπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με τη στρατιωτική παραγωγή και τα μέτρα επιστράτευσης, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με την ευρύτερη ρωσική οικονομία. Το προηγμένο οικονομικό και διοικητικό υπόβαθρο του Μπελούσοφ τον διαφοροποιεί από τον προκάτοχό του Σοϊγκού, ο οποίος για δεκαετίες είχε εργαστεί σχεδόν αποκλειστικά στην εσωτερική πολιτική και στον τομέα της ασφάλειας.
Ο ανασχηματισμός επηρεάζει δυσμενώς και τον πρωθυπουργό Μισούστιν, σηματοδοτώντας προκλήσεις και για άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους που χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς ή φιλελεύθεροι, όπως ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ. Ο ανασχηματισμός δείχνει ότι η επιρροή προσώπων, όπως ο Μισούστιν και άλλων συστημικών φιλελεύθερων, θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένη, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποτρέψει τις προσδοκίες για την άνοδό τους στην εξουσία στην μετά τον Πούτιν εποχή.
Πράγματι, η παραμονή του Μισούστιν στην πρωθυπουργία οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τη διάδοχη κατάσταση του Πούτιν, αποφεύγοντας πιθανές εσωτερικές διαμάχες της ελίτ. Ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ, από την πλευρά του, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προσπάθησε πρόσφατα να επαναπροσδιοριστεί ως εθνικιστής. Αλλά ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια του Πούτιν για τις προσπάθειές του να επιβλέπει τη Στρατιωτική Βιομηχανική Επιτροπή, δεδομένου ότι ο Shoigu φέρεται ότι θα επιβλέπει τώρα την επιτροπή υπό τον νέο του ρόλο ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο διορισμός του Μπελούσοφ δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατηγική στην Ουκρανία, η οποία θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην αποδυνάμωση του στρατού και της οικονομίας της εμπόλεμης χώρας μέσω περαιτέρω επιθέσεων, αν και θα μπορούσε να βελτιώσει οριακά την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι ο κορυφαίος στρατηγός της Ρωσίας, Βαλέρι Γερασίμοφ, θα διατηρήσει τη θέση του και ότι επί του παρόντος δεν προβλέπει αλλαγές στο προσωπικό του.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στη ρωσική στρατιωτική αποτελεσματικότητα είναι πιθανές εάν το Κρεμλίνο αλλάξει τη στάση του, επιτρέποντας στον Μπελούσοφ να διορίσει τον δικό του αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ως μέρος της ομάδας του στο υπουργείο Αμυνας. Σε αυτό το σενάριο, ο Μπελούσοφ πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γερασίμοφ με κάποιον πιο ικανό, στον οποίο έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, γεγονός που θα μπορούσε να ωφελήσει οριακά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο διορισμός του Μπελούσοφ -ούτε οποιουδήποτε άλλου στην κυβέρνηση και τον στρατό- θα αλλάξει την ευρύτερη στρατηγική της Μόσχας στην Ουκρανία και την προθυμία της να διατηρήσει τον πόλεμο, η οποία βραχυπρόθεσμα καθοδηγείται από την ανάγκη επιθετικών ενεργειών για την αύξηση της ρωσικής ισχύος πριν από τυχόν διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενώ μακροπρόθεσμα καθοδηγείται από στρατηγικούς και πολιτικούς υπολογισμούς στο Κρεμλίνο, ζημιώνοντας το Κίεβο για τις προσπάθειές του να εγκαταλείψει την τροχιά της Μόσχας.
Επιπλέον, η τοποθέτηση διαφορετικών αξιωματούχων είναι απίθανο να αλλάξει τις στρατιωτικές επιλογές της Ρωσίας φέτος, διότι οι νέοι διορισμοί δεν θα ανακουφίσουν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει σήμερα ο ρωσικός στρατός, ως προς τη στρατιωτική παραγωγή και το ανθρώπινο δυναμικό. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο Μπελούσοφ μπορεί να είναι σε θέση να ενισχύσει τον ρωσικό στρατό μέσω του διορισμού πιο αποτελεσματικών επικεφαλής και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει από καιρό για τη μείωση της διαφθοράς και της δημοσιονομικής σπατάλης, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει την ύπαρξη των κατάλληλων οικονομικών κινήτρων στην πολιτική οικονομία για την αύξηση της παραγωγής, επιτρέποντας τελικά στον ρωσικό στρατό να παρατάξει περισσότερα στρατεύματα. Ομως, ενώ θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, οι δράσεις αυτές θα απαιτούσαν πιθανότατα σημαντικό χρόνο για να το πετύχουν.
Ειδήσεις σήμερα
Ιράν: «Σκοτάδι» για τον πρόεδρο Ραϊσί και το ελικόπτερο – Sky News: Θα υπάρξει μεγάλη μυστικότητα
Ιράν: Θρίλερ με ελικόπτερο στο κονβόι που μετέφερε τον πρόεδρο Ραϊσί
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τα 37 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία
Ανάλυση: Χωρίς επιστροφή για τα Σκόπια η Συμφωνία των Πρεσπών