Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ο Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες για την «ένταξη νέων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία», παρόλο που η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως όλα αυτά τα εδάφη (π.χ. τμήματα του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια). Η κίνηση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αναγκαστική (διά της βίας) προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί καταστροφικό προηγούμενο αν ισχύσει και προχωρήσει χωρίς αυστηρή διεθνή καταδίκη, που ουσιαστικά σημαίνει ανατροπή του καθεστώτος των σιλοβίκι στη Μόσχα.
Απειλές
Σε ένα παράδειγμα εγχειριδίου «gaslighting», αφού κήρυξε αυτές τις τέσσερις περιοχές ως μέρος της Ρωσίας, ο Πούτιν υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε ουκρανική στρατιωτική ενέργεια σε αυτές τις περιοχές είναι επίθεση στο ρωσικό έδαφος και όχι το αντίστροφο. Το Κρεμλίνο συνεχίζει να προβαίνει σε εκβιαστικές πυρηνικές απειλές, με τον Πούτιν να δηλώνει: «Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας έχει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «δεν μπλοφάρει». Αυτή η σκόπιμα ασαφής διατύπωση αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πούτιν να επιτύχει στον πυρηνικό εκβιασμό ως και στην παράνομη προσάρτηση της επικράτειας ενός κυρίαρχου κράτους. Ο συνεχής κατευνασμός δεν είναι επιλογή.
Ο Ζελένσκι
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση κατά την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε στην αίθουσα μέσω βίντεο. «Η προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών… είναι η πιο βάναυση παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Αυτή είναι μια προσπάθεια κλοπής του εδάφους ενός άλλου κράτους. Αυτή είναι μια προσπάθεια να διαγραφούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Η προσάρτηση των εδαφών, ανέφερε, σημαίνει «ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με τον πρόεδρο της Ρωσίας». Μια απάτη, με αναφορές για ψήφους που καταγράφονται υπό την απειλή όπλου και Ρώσους στρατιώτες που συνοδεύουν δοσίλογους εκλογικούς αξιωματούχους από πόρτα σε πόρτα.
Γάζα: Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα σε διάφορα ισραηλινά πλήγματα
Η επικεφαλής των Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, επιβεβαίωσε εκ νέου ότι «οι μονομερείς ενέργειες είχαν στόχο να παράσχουν ένα κάλυμμα νομιμότητας στην απόπειρα εξαγοράς με τη βία από ένα κράτος του εδάφους άλλου κράτους, ενώ ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τη βούληση του λαού, και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν μια νέα σειρά κυρώσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση φέρεται να προωθεί νομικές αλλαγές ως και ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με την εμφανέστατη παρανομία.
Σε απάντηση στις τραγικές επιδόσεις της Ρωσίας στον πόλεμο και στις ενδείξεις για εκτεταμένες ελλείψεις σε προσωπικό, ο Πούτιν ανακοίνωσε μια «μερική επιστράτευση» ανδρών με προτέρα στρατιωτική εμπειρία και εξειδίκευση. Η πρόσφατη κινητοποίηση 300.000 ανδρών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, με πολλά κέντρα στρατολόγησης να δέχονται επιθέσεις, ενώ διαδηλώσεις ξεφυτρώνουν σε ρωσικές πόλεις και χωριά. Συγκεκριμένα, αυτές οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Ρωσία και δεν περιορίστηκαν στις μεγάλες πόλεις όπου έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατά του κράτους και στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι προσπάθειες στρατολόγησης έχουν στοχεύσει δυσανάλογα τις εθνοτικές μειονότητες και τις αγροτικές κοινότητες στην ενδοχώρα της Ρωσίας. Για να αποφευχθεί η προοπτική μάχης ως και θανάτου στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στα νέα στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για τις λίγες εναπομείνασες χώρες που επιτρέπουν το ταξίδι χωρίς βίζα για τους Ρώσους πολίτες.
Υποστήριξη
Καθώς οι Ρώσοι επιστρατευμένοι σκέφτονται τις επιλογές τους, ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές κάλεσαν τη Φινλανδία, τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία να παράσχουν υποστήριξη μέσω κάποιας μορφής ανθρωπιστικού καθεστώτος για τους φυγάδες Ρώσους. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια, νομικές και πολιτικές, που συνδέονται με αυτήν την επιλογή, όχι μόνο για τα συνοριακά κράτη, αλλά για ολόκληρη την Ε.Ε. Ωστόσο, μια τέτοια υποστήριξη, ακόμη κι αν παρέχεται, μπορεί να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο, καθώς η Ρωσία επιβάλλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για να αποτρέψει τους έφεδρους στρατιωτικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ειδήσεις σήμερα
H «ψεύτικη» αυτοκρατορία της Βίκυς Καγιά – Ντοκουμέντα στην φόρα με αριθμούς