Κλειστά… χαρτιά
Ισως ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι πέραν της Ελλάδος και της Αυστραλίας υπάρχουν στην πραγματικότητα άλλες 8 χώρες που θα συμμετάσχουν στον νέο ναυτικό συνασπισμό αλλά δεν θέλουν να δημοσιοποιηθεί η συμμετοχή τους (πηγές του υπογράφοντα μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότιο Κορέα). Σχεδόν αμέσως προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το γιατί μερικές από τις μεγαλύτερες αραβικές ναυτικές δυνάμεις δεν συμπεριλαμβάνονταν.
1 Η Αίγυπτος έχει πολλά να χάσει: Η Διώρυγα του Σουέζ ανήκει στην Αίγυπτο και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων (έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) για τη χώρα, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση. Η Αίγυπτος είναι επίσης μέλος της CMF. Η Επιχείρηση Prosperity Guardian θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Task Force 153 της CMF, η οποία επικεντρώνεται στην ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς και στην παρακολούθηση του Ιράν. Η Αίγυπτος ανέλαβε την εκ περιτροπής διοίκηση της Task Force 153 στα τέλη του 2022. Παρόλο που είναι πιθανό να χάσει εκατομμύρια δολάρια λόγω του αποκλεισμού της διώρυγας του Σουέζ, η Αίγυπτος δεν έχει επικρίνει τις επιθέσεις των Χούθι, ούτε έχει ενταχθεί ανοιχτά στον ναυτικό συνασπισμό. Οι ειδικοί είπαν ότι αυτό είναι πιθανότατα λόγω της σχετικής εδαφικής εγγύτητας της Αιγύπτου στη σύγκρουση και της ευαισθησίας σχετικά με αυτό το θέμα στον αραβικό κόσμο γενικότερα.
2 Ειρηνευτικές συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας με Χούθι: Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού κατά των Χούθι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης από το 2015 (επιχείρηση «Αποφασιστική Καταιγίδα»). Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα προσπαθεί πρόσφατα να απεγκλωβιστεί από αυτή τη σύγκρουση, η οποία βρίσκεται λίγο- πολύ σε αδιέξοδο και έχει εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες με αμερικανική διαμεσολάβηση. Οι Σαουδάραβες δεν έχουν ενταχθεί στον ναυτικό συνασπισμό επειδή ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα διακόψει αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι Χούθι να χτυπήσουν ξανά τις αποθήκες πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι Χούθι έχουν απειλήσει να επιτεθούν, αν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία ενταχθούν στον νέο ναυτικό συνασπισμό.
3 Σκληρή Προσέγγιση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Κατά γενική ομολογία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται για μια πιο σκληρή θέση έναντι των Χούθι, παρόλο που δεν έχουν ενταχθεί στον ναυτικό συνασπισμό. Τον Μάιο δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την πολυεθνική CMF, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι ικανοποιημένα με την απάντηση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει κριθεί πολύ αδύναμη τα τελευταία χρόνια. Ομως παραμένουν υπέρ μιας σταθερής απάντησης, με στόχο την υπονόμευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των Χούθι και τη μείωση της απειλής για την εμπορική ναυτιλία. Η ανησυχία για τις επιθέσεις των Χούθι σε κοιτάσματα πετρελαίου/φυσικού αερίου των ΗΑΕ θα μπορούσε να είναι ένα άλλο ζήτημα.
Κοινό σημείο
Το μόνο κοινό που έχουν οι τρεις δυνάμεις της Ερυθράς Θάλασσας είναι το γεγονός ότι δεν θέλουν απαραίτητα να θεωρούνται ότι εργάζονται για την υπεράσπιση του Ισραήλ.
Οι Χούθι, η Γάζα και η Αμερική
Από τα μέσα Νοεμβρίου η ανταρτική οργάνωση Χούθι στην Υεμένη εκτοξεύει ρουκέτες και στέλνει drones παρενοχλώντας πλοία που ταξιδεύουν μέσω του στενού δίαυλου Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και προκαλώντας ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο, μέρος του οποίου διακινείται μέσω του Σουέζ.
Ανώτερος αξιωματούχος των Χούτι δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι επιθέσεις δεν θα σταματήσουν «μέχρι να σταματήσουν τα εγκλήματα της γενοκτονίας στη Γάζα και να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στον πολιορκημένο πληθυσμό της».
Ασπίδα…
Ως αποτέλεσμα, πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες ανέστειλαν τις εργασίες διέλευσης από το στενό. Ο προτεινόμενος ναυτικός συνασπισμός των ΗΠΑ για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας από τις απειλές των Χούθι ονομάζεται «Επιχείρηση Prosperity Guardian». Οι ΗΠΑ έχουν προσκαλέσει και τα 38 άλλα κράτη αυτού που είναι γνωστό ως Combined Maritime Forces ή CMF (ενός συνασπισμού ναυτικής ασφάλειας υπό τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή) να ενταχθούν σε αυτό.
Η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι είχε ενταχθεί, οι Γάλλοι ανησυχούσαν ότι η συμμετοχή τους μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από άλλες επιχειρήσεις και οι Ιταλοί είπαν ότι το πλοίο τους θα παραμείνει υπό ιταλική διοίκηση. Αλλά ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά ήταν η απουσία των μεγαλύτερων κρατών της Μέσης Ανατολής. Το Μπαχρέιν είναι το μόνο κράτος της Μέσης Ανατολής που συμμετέχει μέχρι στιγμής. Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: αφού το μικρό κράτος φιλοξενεί τον 5ο Στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ.