Από τη μια υπάρχει η βούληση να βοηθηθούν και να εκκενώσουν τη Γάζα οι βαριά τραυματίες Παλαιστίνιοι. Από την άλλη, η αιγυπτιακή πλευρά απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας έξαρσης στις προσφυγικές ροές Παλαιστινίων στη χερσόνησο του Σινά.
“We are asking you to be our voice”
Zaynab, a British-Palestinian student at Manchester University, went to Gaza with her family two days before the war broke out. She says they have tried to contact officials in the UK government to help them return to England, but to no avail pic.twitter.com/rlc8EAP0Xf
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) October 29, 2023
Το δημοσίευμα του Guardian επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις που αφορούν στην απελευθέρωση τραυματιών Παλαιστινίων και ορισμένων ξένων υπηκόων -κατά κύριο λόγο υπό την επίβλεψη Κατάρ- έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα.
Θετικός στις διαπραγματεύσεις ο Μπάιντεν
Κι ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εμφανίστηκε θετικός σε διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ενός διαδρόμου βοήθειας μέσω της Ράφα, οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καθιστούν την εν λόγω κίνηση ανεπαρκή.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει ξανά το Κερέμ Σαλόμ, ο διάδρομος δηλαδή που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γάζας.
Our national security depends on both supporting Israel to combat terrorism, and alleviating the suffering of civilians in Gaza.
That’s why I requested a security package from Congress that allows us to honor both humanitarian and defense aid.
Durable peace depends on it. https://t.co/GIpLdUN2b4
— President Biden (@POTUS) November 1, 2023
Από την πλευρά του ο Σίσι ξεκαθάρισε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη που έλαβε χώρα στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου ότι δεν πρέπει να καταστεί ο ανθρώπινος πόνος μέσο εξαναγκασμού για εκτοπισμούς πληθυσμών. «Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε, και επαναλαμβάνει, την σθεναρή απόρριψη του εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων και της μεταφοράς τους σε αιγυπτιακά εδάφη στο Σινά, καθώς αυτό θα γκρεμίσει το όνειρο ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και θα αποβούν μάταιοι οι αγώνες του παλαιστινιακού λαού και του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου που έχουν αντέξει εδώ και 75 χρόνια», είπε.
Το απόρρητο έγγραφο
Ένα έγγραφο-διαρροή από την ισραηλινή κυβέρνηση που φέρεται να συντάχθηκε αυτόν τον μήνα υποδηλώνει ότι πράγματι στα σχέδια του Ισραήλ περιλαμβάνεται η – θεωρητικά προσωρινή – εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στο Σινά. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται μια επανάληψη της «Νάκμπα», δηλαδή μιας εξέλιξης παρόμοιας με την απέλαση 700.000 Παλαιστινίων το 1948 όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ.
Όσον αφορά τη στάση της Αιγύπτου, φαίνεται πως στόχος της ηγεσίας της είναι να μην ακολουθήσει τα παραδείγματα του Λιβάνου και της Ιορδανίας, χώρες δηλαδή οι οποίες φιλοξενούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες εδώ και δεκαετίες. Ο Σίσι θεωρεί ότι η στέγαση έως και 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων σε στρατόπεδα στη χώρα είναι πολιτικό ρίσκο το οποίο δεν επιθυμεί να λάβει.
Την ίδια στιγμή, ορισμένες από τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων – τις οποίες έχει επιτρέψει η κυβέρνηση Σίσι – επικαλούνται και χρησιμοποιούν συνθήματα και σύμβολα της αραβικής άνοιξης του 2011 στην Αίγυπτο. Χαρακτηριστική είναι η αναβίωση του συνθήματος «ψωμί, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Σίσι – ο οποίος αναστατώνεται και μόνο στο άκουσμα μιας ενδεχόμενης μαζικής εξόδου Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο – εξετάζει πως θα διοχετεύσει πολιτικά προς όφελός του τη φιλοπαλαιστινιακή διάθεση της κοινής γνώμης.
Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα
Την Τετάρτη, το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για την εκκένωση δεκάδων Παλαιστινίων τραυματιών και εκατοντάδων ξένων υπηκόων, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, τα κριτήρια επιλογής για το ποιος μπορεί να φύγει –για την οποία υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου στο Κατάρ– φαίνεται να μην είναι απολύτως σαφή.
At least 320 more foreigners crossed from the Gaza Strip through the “Rafa” crossing into Egypt pic.twitter.com/KYWxheg1Ay
— Sprinter (@Sprinter99800) November 1, 2023
Υπό αυτές τις συνθήκες η πλευρά της Αιγύπτου ανησυχεί ότι η τρέχουσα ροή πληθυσμών μπορεί να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, ο Σίσι έχει συγκεντρώσει τανκς στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων έτσι ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να να επισκεφθεί την περιοχή την Παρασκευή, επενδύει στο ότι αν συνεχιστεί η ομαλή ροή ξένων υπηκόων που εγκαταλείπουν τη Γάζα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και σε ανθρωπιστικές παύσεις. Θα έλεγε κανείς ότι η αμερικανική πλευρά προσβλέπει σε έναν «ενάρετο» διπλωματικό κύκλο.
Ειδήσεις σήμερα
SOS για 130 μωρά σε θερμοκοιτίδες στη Γάζα
Απίστευτη ομολογία τρομοκράτη της Χαμάς: «Aποστολή μας ήταν να σκοτώσουμε» – Δείτε το βίντεο