Αυτό ανακοίνωσε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων σήμερα έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα, μέχρι τις 16.36 ώρα Ελλάδας σήμερα.
Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι. Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο σημείο.
Η OVD-Info ανέφερε επίσης μεμονωμένες συλλήψεις σε μικρότερες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, από τη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, όπου επτά σκοτώθηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πέμπτη, έως τη Βορκούτα, στην Αρκτική όπου κάποτε την περίοδο του Στάλιν βρισκόταν στρατοπέδο καταναγκαστικής εργασίας Γκουλάγκ
Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους απολογισμούς της οργάνωσης και η ρωσική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ρωσία: Αυτή είναι η πρώτη δήλωση του Πούτιν μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι
Μετά την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Καμία αναφορά στο περιστατικό
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έκανε καμία αναφορά στον θάνατο του πολιτικού του αντιπάλου σε μία εμφάνιση που έγινε με σκοπό να συγχαρεί την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom για τα 31 χρόνια ζωής της.
Το σχετικό βίντεο δημοσίευσε σήμερα (17/02) το Κρεμλίνο. Σε αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρει ότι είναι «ευχαριστημένος για την ευκαιρία να συγχαρεί τους βετεράνους της εθνικής βιομηχανίας φυσικού αερίου» και το «μισό εκατομμύριο προσωπικό της Gazprom».
Νωρίτερα το Σάββατο η εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, σε απομακρυσμένη ποινική αποικία της Αρκτικής. Δεν είναι σαφές ακόμα το πού βρίσκεται η σορός του.
Αλεξέι Ναβάλνι: Ανακοινώθηκε από τι πέθανε – Θρίλερ με τη σορό του
H σωφρονιστική αποικία ενημέρωσε τους οικείους του ποια ήταν η αιτία θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.
Η μητέρα και ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υποστήριξε σήμερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.
Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του. «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση.
Είναι ασαφές προς το παρόν το πού βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι. Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, σε δική της ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα αίτια του θανάτου.
Σύμφωνα με τη Γιάρμις, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.
Οι συγγενείς του Ναβάλνι από την πλευρά τους ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως η σορός.
Η Γιάρμις είπε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, στην περιοχή της Γιαμαλίας και τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η Γιάρμις η οποία, όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες, έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. «Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Γιάρμις, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια και ο δικηγόρος έφτασαν στη φυλακή στις 11.00 σήμερα, τοπική ώρα, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν επί δύο ώρες μέχρι να τους δεχτούν.
Είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί η σορός στους συγγενείς και το πού θα ενταφιαστεί ο Ναβάλνι. Είναι ασαφές επίσης το πού βρίσκεται το πτώμα, αφού το νεκροτομείο, όπου οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι το μετέφεραν, είναι κλειστό και ένας υπάλληλός του διαβεβαίωσε τον δικηγόρο ότι δεν το έχουν παραλάβει.
«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».
Η σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 του Χαρπ βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Σαλέχαρντ, τη διοικητική πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Γιαμαλίας-Νενετσίας.
Θρίλερ με τη σορό του Ναβάλνι – Η μητέρα του δεν την βρήκε στο νεκροτομείο
Δεν έχει τέλος το θρίλερ με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού αντιφρονούντα και επικριτή της Μόσχας, ο οποίος πέθανε, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σε φυλακή της Αρκτικής
Η οικογένεια του Ναβάλνι δεν βρίσκει τη σορό του 47χρονου, του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε χθες από τη φυλακή στην οποία κρατείτο, στον Αρκτικό Κύκλο.
Σήμερα μετέβη στη φυλακή η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, η οποία ενημερώθηκε ότι η σορός του γιου της βρίσκεται στο νεκροτομείο της πόλης Σαλεχάρντ, της πιο κοντινής στη φυλακή.
Alexey Navalny was murdered. His death occurred on February 16 at 2:17 p.m. local time, according to the official message to Alexey’s mother.
An employee of the colony said that the body of Navalny is now in Salekhard. It was picked up by investigators from the IC. Now they are…
— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) February 17, 2024
Ωστόσο, όταν έφτασε στο νεκροτομείο, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του γιου της ανακάλυψε ότι η σορός του δεν βρίσκεται εκεί, ανέφερε η ομάδα του.
Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, έγραψε την πλατφόρμα Χ ότι δικηγόρος του 47χρονου και η μητέρα του, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, έφτασαν στο νεκροτομείο όπου τους παρέπεμψαν οι σωφρονιστικές αρχές.
Όμως το νεκροτομείο ήταν κλειστό, μολονότι από τη φυλακή τους διαβεβαίωναν ότι λειτουργούσε και ότι η σορός ήταν εκεί.
Ο δικηγόρος τηλεφώνησε στο νούμερο που ήταν αναρτημένο στην πόρτα.
https://twitter.com/SkyNews/status/1758812659313422776?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1758812659313422776%7Ctwgr%5E619df72aead1826b1ea3fbd3e3f36ba123931e11%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fworld%2Fi-mitera-tou-navalni-einai-kath-odon-gia-ti-fylaki-opou-pethane-o-gios-tis
Του απάντησαν ότι ήταν ο έβδομος που καλούσε σήμερα και ότι «η σορός του Αλεξέι δεν ήταν στο νεκροτομείο», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι επιβεβαίωσε τον θάνατό του και ζήτησε από τις ρωσικές Αρχές να παραδοθεί η σορός του αμέσως στην οικογένειά του.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι – Πάνω από 100 συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία
Οργή έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού αντιφρονούντα και επικριτή της Μόσχας, ο οποίος πέθανε, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σε φυλακή της Αρκτικής υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, με τη Δύση να ζητεί εξηγήσεις από τη Ρωσία.
Διαδηλώσεις από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ
Η αστυνομία έχει προχωρήσει τις τελευταίες ώρες σε μαζικές συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι στην Αγία Πετρούπολη αλλά και άλλες πόλεις, ενώ αποτρέπει τους πολίτες από το να αφήσου κάποια λουλούδια στη μνήμη του.
Την ίδια ώρα, πλάνα από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη καταγράφουν αστυνομικούς να ξηλώνουν πλακάτ από διαδηλωτές και να απομακρύνουν άλλους από αυτοσχέδια μνημεία του Αλεξέι Ναβάλνι.
Russia: Mass arrests happening throughout the country after people came out to mourn Navalny's murder by the Kremlin regime. This is in Saint Petersburg. pic.twitter.com/pUcYpCREEV
— Igor Sushko (@igorsushko) February 16, 2024
Τα εκατοντάδες λουλούδια και κεριά που είχαν αφήσει περαστικοί στη Μόσχα την Παρασκευή στη μνήμη του Ναβάλνι απομακρύνθηκαν τη νύχτα, μέσα σε μαύρες σακούλες. Όμως αρκετές δεκάδες τριαντάφυλλα και γαρίφαλα παρέμεναν πάνω στο απαλό χιόνι, στο μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής καταπίεσης, στη σκιά της πρώην έδρας της KGB, στην Πλατεία Λουμπιάνκα. Πολλοί Ρώσοι μίλησαν για την απόγνωσή τους, άλλοι όμως εμφανίστηκαν απαθείς για τον θάνατο του Ναβάλνι.
In Kazan, police forces prevent people from laying flowers at the monument to the victims of political repression in memory of Navalny pic.twitter.com/TIQpAeLmI9
— NEXTA (@nexta_tv) February 16, 2024
Σύμφωνα με τη ρωσική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, OVD-info, τουλάχιστον 110 άτομα έχουν συλληφθεί σε 13 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Κρασνοντάρ, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.
Σφοδρές αντιδράσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι
Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας χθες το βράδυ για να τους καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται “πλήρως υπεύθυνες” για τον θάνατο του Ναβάλνι. Το Λονδίνο ζήτησε “ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα”, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μια “αξιόπιστη” έρευνα.
“Σοκαρισμένος” ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι “ευθύνεται για τον θάνατο” του Ναβάλνι, “μια ισχυρή φωνή υπέρ της αλήθειας”, ενώ και η ΕΕ κατηγόρησε “το ρωσικό καθεστώς”.
“Θεωρούμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό καθεστώς υπεύθυνους”, αντέδρασε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.
Ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει “την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο του για όλους τους αντιπάλους”, τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Παρίσι, στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είναι “προφανές” ότι ο Ναβάλνι “δολοφονήθηκε όπως χιλιάδες άλλοι (…) εξαιτίας ενός και μόνο ανθρώπου, του Πούτιν”.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χθες τις κατηγορίες αυτές “εντελώς απαράδεκτες”, ενώ ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.
Διαδηλώσεις
Από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αντιφρονούντα, όπως στη Βαρσοβία, όπου οι διαδηλωτές – στην πλειονότητά τους νέοι– φώναζαν “Πούτιν, δολοφόνε” και “Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ”.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στο Βερολίνο μπροστά στη ρωσική πρεσβεία με συνθήματα όπως “Πούτιν δολοφόνε! Ο Πούτιν στη Χάγη”, όπου έχει την έδρα του το Διεθνές Δικαστήριο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπροστά στη ρωσική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιήθηκε άλλη συγκέντρωση. “Είναι μια τραγική ημέρα”, δήλωσε η Πολίνα, μια 29χρονη γυμνάστρια, χαρακτηρίζοντας τον Ναβάλνι “σύμβολο ελευθερίας, γενναιότητας και αντίστασης”.
Άνθρωποι έκαναν ουρές χθες το βράδυ για να αφήσουν ένα λουλούδι σε πολλές ρωσικές πόλεις στα μνημεία για τους πολιτικούς αντιφρονούντες, παρά την προειδοποίηση των ρωσικών αρχών να μην γίνου διαδηλώσεις.
Σε κανάλια στο ρωσικό Telegram, που ειδικεύονται στην παρακολούθηση της καταστολής πράξεων διαμαρτυρίας, αναφέρθηκαν συλλήψεις.
Λακωνική ανακοίνωση
Ο 47χρονος Ναβάλνι εξέτιε ποινή 19 ετών κάθειρξης για “εξτρεμιστική δράση” σε σωφρονιστική αποικία στον Αρκτικό κύκλο, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.
Οι ρωσικές αρχές έχουν δώσει πολύ λίγες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του, αναφέροντας σε λακωνική τους ανακοίνωση ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον ανανήψουν.
“Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο ”, ανέφερε η ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών. “Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του ασθενή. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση”, πρόσθετε.
Η φυλάκιση δεν είχε κάμψει την αποφασιστικότητά του. Κατά την διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και στα μηνύματα που ανέβαιναν στα κοινωνικά μέσα από τους συνηγόρους του, ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον “παππού κρυμμένο στο καταφύγιο”.
Στην δίκη του για “εξτρεμιστική δράση” κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως “τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα”.
Σε μήνυμά του την 1η Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλούσε σε διαδηλώσεις παντού στη Ρωσία στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Πούτιν απουσία αντιπάλου και αντιπολίτευσης.
Θάνατος Ναβάλνι: Στο «κάδρο» το Κρεμλίνο – Οι 8 μυστηριώδεις δολοφονίες αντικαθεστωτικών τα τελευταία 18 χρόνια
Ενας ακόμη αιφνίδιος θάνατος πολιτικού αντιπάλου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπό μυστηριώδεις συνθήκες προστέθηκε χθες στη μακρά λίστα.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο διάσημος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης την τελευταία 10ετία, πέθανε χθες σε ηλικία 47 ετών σε σωφρονιστικό κατάστημα 60 χλμ από τον Αρκτικό Κύκλο και 1.900 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας, όπως ανακοινώθηκε.
Αισθάνθηκε αδιαθεσία στη διάρκεια του προαυλισμού του, κατέρρευσε, έχασε τις αισθήσεις του, έγινε προσπάθεια ανάνηψης, οι γιατροί στο ασθενοφόρο διαπίστωσαν το θάνατο του κρατούμενου, η αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωφρονιστικού ιδρύματος.
Ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί πρόσφατα εκεί από φυλακή της ρωσικής πρωτεύουσας λόγω διαγωγής κοσμίας για να συνεχίσει να εκτίει 19ετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά και εξτρεμιστική δράση.
«Με τις αλλεπάλληλες αβάσιμες κατηγορίες εναντίον μου, καταδίκες και φυλάκιση σε απομόνωση δεκάδες φορές το Κρεμλίνο προσπαθεί να μου κλείσει το στόμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», απαντούσε.
Τον Δεκέμβριο η σύζυγός του Γιούλια, οι κόρες του Ντάρια και Ζάκα και οι δικηγόροι του νομικού, πολιτικού ακτιβιστή που έγινε υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του Κρεμλίνου όταν άρχισε να καταγγέλλει τη διαφθορά του καθεστώτος, κάνοντας αποκαλύψεις για τον «τσάρο» και τους αυλικούς του, τον αναζητούσαν επί τρεις βδομάδες εναγωνίως.
Πριν από ένα μήνα την τελευταία φορά που εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε ακροαματική διαδικασία για μιας από τις υποθέσεις του, ήταν εμφανώς αδυνατισμένος, είχε κάνει και απεργία πείνας προ μηνών, αλλά χωρίς να έχει χάσει την ψυχική δύναμη και την αίσθηση του χιούμορ. «Φαντάζομαι πίσω στη Μόσχα θα κάνατε πάρτι» είπε γελώντας.
Την 1η Φλεβάρη σε ένα από τα τελευταία μηνύματα που κατάφερε να περάσει στους υποστηρικτές του, καλούσε τους Ρώσους στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Μαρτίου να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον εκτός του Πούτιν. «Παππού που κρύβεται στο καταφύγιο» αφού ξεκίνησε τον πιο «ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα στην Ουκρανία» τον αποκαλούσε.
Ο ηγέτης του κόμματος Ρωσία του Μέλλοντος και του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς το 2013 προκάλεσε σεισμό κερδίζοντας 27% των ψήφων σε αναμέτρηση για τη δημαρχία της Μόσχας σε εκλογές που δεν θεωρούνταν μάλιστα αδιάβλητες, όπως πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη Ρωσία. Επί δύο χρόνια υποκινούσε διαδηλώσεις κατά της βίας, νοθείας και διαφθοράς, με βίντεο για τις επαύλεις του Πούτιν και του κύκλου του στο Διαδίκτυο.
Ο πιο σφοδρός επικριτής του Ρώσου ηγέτη τα τελευταία χρόνια ήταν πολιτικός κρατούμενος για τη Διεθνή Αμνηστία και είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάροφ για τον αγώνα του για την προάσπιση θεμελιωδών ελευθεριών με «απαράμιλλο θάρρος» το 2021.
Ενα χρόνο πριν επέζησε δολοφονικής απόπειρας εναντίον του στη Σιβηρία με δηλητήριο, όπως εκτιμάται. Αφού ανάρρωσε σε νοσοκομείο της Γερμανίας, επέστρεψε στη Ρωσία, όπου συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή.
Παγκόσμια κατακραυγή και ευθύνες στη Μόσχα
Ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε και οι σωφρονιστικές Αρχές διερευνούν τα αίτια του θανάτου Ναβάλνι, δήλωσε χθες λακωνικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην πρώτη αντίδραση της Μόσχας.
Οι κατηγορίες της Δύσης είναι αποκαλυπτικές για την ίδια, πρόσθεσε λίγες ώρες αργότερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αφού είχε αρχίσει ο καταιγισμός δηλώσεων για το θάνατο του αντιφρονούντα.
«Η Ε.Ε. θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο για το θάνατό του», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα», είπε από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει την «αδυναμία και σήψη» του συστήματος Πούτιν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.
«Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει», είπαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Κάμερον.
«Πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με τη ζωή του», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς. «Χωρίς αμφιβολία», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Δολοφονίες με πολύ μυστήριο
Φανερά αδυνατισμένος και υποτονικός, ο Αλεξέι Ναβάλνι στεκόταν το καλοκαίρι του 2022 φρουρούμενος δίπλα στους δικηγόρους του σε ένα δωμάτιο των φυλακών, καθώς ο εισαγγελέας διάβαζε τις κατηγορίες εναντίον του. Αυτό συνέβη όταν ο Ναβάλνι επέστρεψε από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύτηκε έπειτα από τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής κατασκευής. Οι ρωσικές Αρχές αρνήθηκαν σθεναρά ότι είχαν ανάμειξη στη δηλητηρίασή του με «Νόβιτσοκ», (Novichoc A-234), αλλά οι υποψίες της Δύσης δεν καταλάγιασαν, αφού η λίστα των δηλητηριάσεων ανθρώπων που θεωρούνται προδότες ή αντικαθεστωτικοί στη Ρωσία είναι μακρά – η δε τακτική της χρήσης τοξικών ουσιών ήταν συνηθισμένη στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Από τον Μαρκόφ στον Λιτβινένκο
Μια διάσημη «εκτέλεση» με τη μέθοδο της δηλητηρίασης ήταν εκείνη του Βούλγαρου αντικομμουνιστή δημοσιογράφου Γκέοργκι Μαρκόφ, το 1976. Η επίθεση κατά του Μαρκόφ έγινε με… ομπρέλα, το κούφιο κοντάρι της οποίας περιείχε κάποιο δηλητήριο, σε πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου.
– Στο Λονδίνο επίσης, 30 χρόνια αργότερα, έγινε στόχος ο Ρώσος πρώην πράκτορας, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που είχε «αυτομολήσει» στη Βρετανία και συνεργαζόταν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Λιτβινένκο πέθανε τον Νοέμβριο του 2006, τρεις εβδομάδες αφότου ήπιε δηλητηριασμένο τσάι με τη ραδιενεργή ουσία πολώνιο-210 στο ξενοδοχείο «Millenium» του Λονδίνου. Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι τον δολοφόνησαν δύο Ρώσοι πράκτορες, με τους οποίους συναντήθηκε στο μπαρ του ξενοδοχείου.
Σεργκέι Σκριπάλ
Ο Σκριπάλ ήταν ο δεύτερος Ρώσος πράκτορας που συνεργαζόταν με τις βρετανικές Αρχές. Παρ’ ολίγον θύμα κι αυτός του Novichok, επέζησε γιατί προφανώς δέχθηκε μικρότερη ποσότητα του θανατηφόρου τοξικού παράγοντα. Βρέθηκε μαζί με την κόρη του Γιούλια, το 2018, σε ένα παγκάκι στο κέντρο του Σόλσμπερι της Αγγλίας και νοσηλεύτηκε για μεγάλο διάστημα. Ο Σκριπάλ καταδικάστηκε στη Ρωσία το 2004 επειδή έδινε πληροφορίες στη MI6, ωστόσο το 2010 έλαβε χάρη κι εστάλη στη Βρετανία, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κατασκόπων.
Βίκτορ Γιούστσενκο
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία για την ουκρανική προεδρία το 2004, ο φιλοδυτικός Ουκρανός υποψήφιος -και μετέπειτα πρόεδρος- Βίκτορ Γιούστσενκο δηλητηριάστηκε με διοξίνη και το πρόσωπό του παραμορφώθηκε μόνιμα.
Ερευνες αποκάλυψαν ότι στον Γιούστσενκο είχε χρησιμοποιηθεί καθαρή TCDD (πορτοκαλί παράγοντας). Ο ίδιος φωτογράφησε το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίασή του και είπε ότι η χρήση του «πορτοκαλί παράγοντα» έγινε επειδή ήταν κεντρικό πρόσωπο στην Πορτοκαλί Επανάσταση της Ουκρανίας.
Αννα Πολιτκόφσκαγια
Το 2006, η δημοσιογράφος της «Novaya Gazeta» που επέκρινε την κυβέρνηση της Ρωσίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκε έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα. Πέντε άντρες και ένας πρώην αστυνομικός καταδικάστηκαν αργότερα για τη δολοφονία.
Μπόρις Νεμτσόφ
Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης δολοφονήθηκε στο κέντρο της Μόσχας το 2015. Ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη από έναν άγνωστο δράστη μπροστά στο Κρεμλίνο.
Μπόρις Μπερεζόφσκι
Το 2013, ο πολιτικός και επιχειρηματίας Μπόρις Μπερεζόφσκι, σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης Πούτιν, ο οποίος αυτοεξορίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βρέθηκε κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του στο Ασκοτ. Επισήμως αυτοκτόνησε, όμως ένας Γερμανός ιατροδικαστής, τον οποίο διόρισε ως πραγματογνώμονα η οικογένειά του, αμφισβήτησε την εκδοχή. Πολλοί συνεργάτες του Μπερεζόφσκι -μεταξύ των οποίων ο Νικολάι Γκλουσκόφ, ιδρυτής της Yukos oil- πέθαναν μυστηριωδώς.
– Ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Λέσιν, ο οποίος ίδρυσε το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RT -πρώην Russia Today-, ανακαλύφθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον το 2015.
– Η θανατηφόρα συντριβή ενός ιδιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δύο μήνες αφότου ηγήθηκε μιας ανταρσίας εναντίον των ανώτατων δυνάμεων του ρωσικού στρατού, παραμένει επίσης μυστήριο.
Ανετος απέναντι στους Δυτικούς νιώθει ο Πούτιν…
Η συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον υπερσυντηρητικό Αμερικανό σχολιαστή Κάρλσον Τάκερ και η «τρολ» προτίμησή του στον Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ είχαν στόχο να μεταδώσουν την «άνεση” που αισθάνεται ο Ρώσος πρόεδρος απέναντι στο δυτικό στρατόπεδο, λίγο πριν από τις εκλογές της 15ης-17ης Μαρτίου και μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία.
Το Al Jazeera υπογράμμισε ότι δύο χρόνια μετά την εισβολή ο Πούτιν θεωρεί πως βρίσκεται σε θέση ισχύος. Κατόρθωσε να εξαντλήσει οικονομικά και πολιτικά τους αντιπάλους του και να σπείρει διχόνοιες στους Ευρωπαίους, που επιζητούν τον σύντομο τερματισμό του πολέμου. Στρατιωτικά η Ρωσία δεν πέτυχε κάτι σημαντικό στο πεδίο, πλην όμως ανέκοψε την ουκρανική αντεπίθεση. Ετσι, μπορεί οι στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες του ΝΑΤΟ να έχουν σημάνει συναγερμό στις όμορες χώρες της Ρωσίας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι λαοί τους βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Το σίγουρο είναι πως όχι μόνο η ρωσική οικονομία δεν κατέρρευσε λόγω των διεθνών κυρώσεων, αλλά το ρωσικό ΑΕΠ αυξήθηκε ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο λόγω της «υπερθέρμανσης» των στρατιωτικών δαπανών, που ώθησαν προς τα πάνω και τους μισθούς στη Ρωσία.
Με αυτά τα πλεονεκτήματα στο «σακούλι», ο Πούτιν φέρεται διατεθειμένος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ στο διάστημα -όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής- εξαφανίζοντας ταυτόχρονα κάθε αντίθετη φωνή στο εσωτερικό.
Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι έστειλε ηχηρό μήνυμα στον «τελευταίο των Μοϊκανών», Μπόρις Ναντέζντιν, να κάτσει στα αβγά του, αν δεν θέλει να έχει το ίδιο τέλος. Ο αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας, που τάχθηκε κατά του πολέμου ζητώντας διπλωματική διευθέτηση με την Ουκρανία, αποκλείστηκε στις 8 Φεβρουαρίου από την κεντρική εκλογική επιτροπή με το πρόσχημα της συλλογής πλαστών υπογραφών υποστήριξης της υποψηφιότητάς του. Τόνισε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά μετά από αυτό που συνέβη στον Ναβάλνι θα έχει τα κότσια να το κάνει; Ο Ναντέζντιν μάζεψε πάνω από 200.000 υπογραφές που αμφισβητήθηκαν ως πλαστές, ενώ κανείς δεν έλεγξε την εγκυρότητα των 3,5 εκατομμυρίων και πλέον υπογραφών υπέρ του Πούτιν.
Στην εκλογική φάρσα του Μαρτίου επιτράπηκε να πλαισιώσουν ως «αντίπαλοι» τον Πούτιν μόνο τρεις απόλυτα ελεγχόμενοι από το Κρεμλίνο: ο Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ, αντιπρόεδρος της Δούμας και επικεφαλής του «Νέου Λαού», ο Βλαντιμίρ Σλούτσκι, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και ο Νικολάι Χαριτόνοφ, από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Διεκδικώντας την πέμπτη θητεία του από το 2000, ο 71χρονος Ρώσος πρόεδρος είναι ήδη ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας/ΕΣΣΔ μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. Θα τον ξεπεράσει κατά πολύ αν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2030, όπως του επιτρέπει το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2020.
Ειδήσεις σήμερα
Έγινε «βούκινο» πριν τον γάμο: Η νύφη έπιασε την πεθερά να… θηλάζει τον γαμπρό
Αλεξέι Ναβάλνι: Διαδηλώσεις σε Ολλανδία, Ελβετία, Βρετανία κατά του Πούτιν μετά τον θάνατο του