Η απλούστευση της ΚΑΠ μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, η χαλάρωση των αυστηρών προϋποθέσεων στη χορήγηση των εισοδηματικών ενισχύσεων που επιβάλλονται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων για τους αγρότες από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. είναι ορισμένες από τις δράσεις, οι οποίες θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα.
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλα τα κράτη-μέλη, όπως η χθεσινή στη βελγική πρωτεύουσα έξω από το κτίριο της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., ασκούν πολύ μεγάλη πίεση στο σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες χθες εμφανίστηκαν πολύ θετικές στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, άμεσων όσο και μεσομακροπρόθεσμων.
Οπως επεσήμανε ο Βέλγος προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε., Νταβίντ Κλαρινβάλ, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις μιας πολύ δύσκολης κατάστασης ανησυχώντας για το μέλλον τους. Οι λόγοι είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι αυστηροί περιβαλλοντικοί κανόνες, η κοινοτική γραφειοκρατία, ενώ ο πόλεμος των Ρώσων στην Ουκρανία επιδεινώνει περισσότερο τα πράγματα.
Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Γεωργίας, οι ομόλογοί του των άλλων κρατών-μελών τού κοινοποίησαν πάνω από 500 προτάσεις για βελτιώσεις της ΚΑΠ και τη λήψη μέτρων. Οι προτάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στην Κομισιόν, από την οποία ζητήθηκε να τις εξετάσει διεξοδικά και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα σε συνδυασμό και με τις δικές της προτάσεις. Μεταξύ των μέτρων που συναντούν τη μεγαλύτερη συναίνεση είναι:
-η ελαστικότητα στις προϋποθέσεις για τις εισοδηματικές ενισχύσεις της Ε.Ε.,
-η αύξηση των ελάχιστων κρατικών ενισχύσεων (των λεγόμενων de minimis),
-η μεγαλύτερη ισορροπία στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, ώστε να μην πλήττονται τους αγρότες,
-η επίλυση του προβλήματος με τα ουκρανικά προϊόντα,
-η λήψη μέτρων στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος για θέματα γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός στη στήριξη των παραγωγών, υποσχόμενος ότι η Επιτροπή θα ανταποκριθεί θετικά στο χθεσινό κάλεσμα του Συμβουλίου Γεωργίας της Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κομισιόν την περασμένη βδομάδα και με βάση την οποία έγινε και η χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο προτείνει την απλούστευση ορισμένων από τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι γεωργοί της Ε.Ε. Η Επιτροπή έχει ήδη ενεργήσει χορηγώντας για το 2024 μερική εξαίρεση όσον αφορά τους κανόνες για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση, ενώ προτείνει τώρα να αλλάξουν οι κανόνες που επιβάλλουν την απαίτηση να διατηρούνται σταθερές οι εκτάσεις μόνιμων βοσκοτόπων στην Ε.Ε. από το έτος αναφοράς 2018. Προτείνει επίσης και άλλα μέτρα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των αυστηρών προϋποθέσεων στη χρήση φυτοφαρμάκων.
Η Επιτροπή προτείνει την απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50%.
Ενα άλλο μέτρο είναι η αποσαφήνιση της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΓΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων που εκφεύγουν του ελέγχου τους (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις. Ο επίτροπος είπε χθες ότι θα προστεθεί στην έννοια της ανωτέρας βίας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να υπάρξει μια γενικότερη χαλάρωση των αυστηρών κοινοτικών κανόνων.
Μεταξύ των προτάσεων θα είναι και η εξαίρεση των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων κάτω των 10 εκταρίων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΓΠΚ). Η εξαίρεση αυτή θα απλουστεύσει σημαντικά την καθημερινή εργασία των μικροκαλλιεργητών που αντιπροσωπεύουν το 65% των δικαιούχων της ΚΓΠ.
Τέλος, η Επιτροπή θα αναλάβει δράσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες θα παρουσιαστούν σύντομα.
Οι αγρότες «κατέλαβαν» τις Βρυξέλλες
Ραντεβού στο κέντρο των Βρυξελλών έδωσαν χθες αντιπροσωπείες αγροτών από το Βέλγιο και αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οργανώνοντας μια επεισοδιακή διαμαρτυρία με φωτιές και οδοφράγματα, την ώρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας των 27 χωρών της Ε.Ε.
Οι αγρότες οδήγησαν χθες το πρωί και παρέταξαν πάνω από 900 τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, έριξαν κοπριά και έκαψαν ελαστικά, ενώ συγκρούστηκαν και με την αστυνομία που προσπάθησε με εκτοξευτές νερού να τους διαλύσει. Πολλοί έσπασαν τα κιγκλιδώματα με τα τρακτέρ τους και πλησίασαν το μέγαρο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας. Στη διαδήλωση συμμετείχαν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα του Βελγίου, καθώς και από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο.
Ταυτόχρονα, πολλοί αγρότες έκλεισαν ένα σημείο διέλευσης μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους Βέλγους και άλλους Ευρωπαίους αγρότες, ενώ συγκεντρώσεις συναδέλφων τους έγιναν στη Μαδρίτη.
Οι αγρότες ανήρτησαν πανό με συνθήματα εναντίον των υψηλών τιμών των προϊόντων τους στη λιανική, ενώ ζήτησαν περιορισμό των εισαγωγών από το εξωτερικό, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας. «Αρμέξτε την αγελάδα, όχι τον αγρότη» έγραφε ένα από τα πανό στη συγκέντρωση των Βρυξελλών.
Πριν από έναν μήνα είχε πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα, με περισσότερα από 1.300 τρακτέρ να έχουν αποκλείσει τους δρόμους των Βρυξελλών.
Οι 27 έχουν μειώσει ορισμένα οικονομικά βάρη για τους αγρότες που είχαν συμφωνήσει στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για την «Πράσινη Συμφωνία», με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ομως, οι αγροτικές συνδικαλιστικές ενώσεις ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ News, ελληνική καφετέρια κέρασε τυρόπιτες και φαγητό τους αγρότες που διαδήλωναν χθες κοντά στην πλατεία Σουμάν. Η πρωτοβουλία ανήκε στο ελληνικό καφέ «Το μέλι». Οι αγρότες ενθουσιάστηκαν με την κίνηση της καφετέριας και υποσχέθηκαν να την κάνουν διάσημη.
ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
«Σβήνουν» οι μηχανές των τρακτέρ που για περισσότερο από 30 ημέρες ήταν στα μπλόκα, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων εν όψει και της συνάντησης των Θεσσαλών με τον πρωθυπουργό στις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στις 11 το πρωί αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες της Λάρισας και της Καρδίτσας, ενώ την Τετάρτη το πρωί θα ακολουθήσουν και οι Μακεδόνες. «Μετά το δυναμικό συλλαλητήριο της Αθήνας, τα μπλόκα αποδυναμώθηκαν. Από 1.400 τρακτέρ που ήταν στη Λάρισα, έχουν μείνει μόνο 700», αναφέρει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος από μπλόκο της Θεσσαλίας.
Πάντως, χθες, με φόντο το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε. για τις αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, οι κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν πολύ έντονες, προχωρώντας σε αποκλεισμούς τελωνείων.
Συγκεκριμένα, αγρότες από το μπλόκο του Πλατύκαμπου απέκλεισαν το τελωνείο στη Λάρισα, ενώ συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στις 18:00 το απόγευμα στα Τρίκαλα και στη Ζαγορά Πηλίου.
Μάλιστα, χθες το πρωί έλαβε χώρα και μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στο μπλόκο του τελωνείου των Ευζώνων στο Κιλκίς, με τη συμμετοχή αγροτών τόσο από την Κεντρική Μακεδονία όσο και από τη Θεσσαλία και τον Αλμυρό Βόλου, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έκλεισαν από τις 19.00 έως τις 22.00 το βράδυ το τελωνείο για τα φορτηγά.
Την ίδια ώρα, συνάδελφοί τους από τη Δυτική Μακεδονία έστησαν μπλόκο στο συνοριακό πέρασμα της Νίκης Φλώρινας. Το κλείσιμο των συνόρων στη Νίκη αποφασίστηκε έπειτα από κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων της Φλώρινας και της Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και όπως ανέφεραν αποτέλεσε τελευταία μάχη, την ώρα που συζητείται η νέα ΚΑΠ για την οποία ζητούν αλλαγές, ώστε να μην αποτελέσει ταφόπλακα του πρωτογενούς τομέα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.
Από την πλευρά τους οι αγρότες της Καστοριάς έκλεισαν το τοπικό τελωνείο. Να σημειωθεί ότι οι αγρότες της Φλώρινας θα συμμετέχουν με 14 τρακτέρ στην πανελλαδική, πανδημοσιοϋπαλληλική, πανεργατική, απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων πραγματοποίησαν και οι αγρότες του νομού.