Στόχος των κτηματομεσιτών είναι να τονώσουν την αγορά κατοικιών προσελκύοντας αγρότες, οι οποίοι θα μπορέσουν να πληρώσουν μέρος του ποσού με αγροτικά προϊόντα. Στην επαρχία Ναντζίν, εταιρία προτείνει στους επίδοξους αγοραστές «ανταλλαγή» 20 γουάν (3 ευρώ) ανά κιλό καρπουζιού. Αλλη εταιρία είπε, σύμφωνα με την «China News Weekly», ότι θα δεχόταν ως και πέντε τόνους αγροτικών προϊόντων, εκτιμώντας την αξία τους στα 100.000 γουάν (14.493 ευρώ) – τιμή πολλαπλάσια από αυτήν που θα πωλούνταν στις τοπικές αγορές.
Την περασμένη εβδομάδα, μία εταιρία ακινήτων στην ανατολική πόλη Βουσί δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους υποψήφιους ιδιοκτήτες ακινήτων τη χρήση ροδάκινων για να αντισταθμίσουν έως και 188.888 κινεζικά γουάν (27.378 ευρώ) στις προκαταβολές για τα σπίτια. Τον Μάιο, η εταιρία ακινήτων Central China Management πραγματοποίησε μια εκστρατεία 16 ημερών, σύμφωνα με την οποία δεχόταν σκόρδα ως προκαταβολές για τα σπίτια στην επαρχία Σι της Κίνας, μια σημαντική περιοχή παραγωγής σκόρδου. Οπως ανακοίνωσε η εταιρία, πουλήθηκαν 30 ακίνητα από την έναρξη της «εκστρατείας του σκόρδου».
Τα επίσημα στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν κατά 41,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Την Παρασκευή, μια έρευνα από την China Index Academy -μια εταιρία έρευνας ακινήτων- έδειξε ότι οι τιμές για νέες κατοικίες σε 100 πόλεις μειώθηκαν περισσότερο από 40% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα έχουν μειωθεί για 11 συνεχόμενους μήνες, ενώ την Κυριακή μια μεγάλη κατασκευάστρια εταιρία κήρυξε πτώχευση, πλήττοντας περαιτέρω τον κλάδο. Ο όμιλος Shimao, με έδρα τη Σαγκάη, απέτυχε να πληρώσει τους τόκους και το κεφάλαιο για ένα ομόλογο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που έληξε.
Τον Μάιο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας σε μια προσπάθεια να τονώσει την αγορά ακινήτων έπειτα από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία -σε πολλές περιοχές εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Τα συνεχή λοκντάουν επιδείνωσαν το κλίμα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Κίνα, την Evergrande, η οποία πτώχευσε και η Fitch την κήρυξε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Ο κλάδος του real estate στην Κίνα μεταπηδά από τη μία κρίση στην άλλη από το 2020, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του υπέρμετρου δανεισμού. Στόχος των προσπαθειών ήταν για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να διαχειριστούν τον όγκο των δανείων τους και στη συνέχεια να υποχωρήσουν οι τιμές των ακινήτων.
Ειδήσεις σήμερα
Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον – «Λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο»