Γνωστοί κύκλοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι δίνουν παράλληλα στις Πολιτείες τους δυνατές μάχες για επανεκλογή στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, κατέθεσαν πρόταση ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην προχωρήσει στην πώληση των συγκεκριμένων αεροσκαφών στην Τουρκία, επισημαίνοντας την αντισυμμαχική, προκλητική και προβληματική συμπεριφορά της απέναντι στη χώρα μας, αναφερόμενοι, μεταξύ άλλων, στις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, στις υπερπτήσεις πάνω από νησιά μας κ.ά.
Με επιστολή, ως και με διπλή κατάθεση τροπολογιών-καταπέλτη, οι βουλευτές υπενθυμίζουν την αγορά και ένταξη στο τουρκικό οπλοστάσιο των ρωσικών S-400.
Δύο τροπολογίες
Αρχικά, κατέθεσαν διακομματική τροπολογία που απαγορεύει στον Μπάιντεν να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Η τροπολογία, πάντως, αφήνει «παράθυρο» για πώληση F-16 στην Τουρκία, αν ο Αμερικανός πρόεδρος πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, κατατέθηκε και δεύτερη τροπολογία-χαστούκι στην Τουρκία. Ο βουλευτής, Κρις Πάπας, την κατέθεσε επίσης στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Αφορά συγκεκριμένα στην Τουρκία, καθώς αναφέρει ότι ο «πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει, να μεταφέρει, να διευκολύνει τη μεταφορά ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανό της.
Και σε αυτή την τροπολογία, όπως συνηθίζεται, υπάρχει πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρόεδρο να άρει τους περιορισμούς εάν πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές (Αμυνας και Εξωτερικών) της Βουλής και της Γερουσίας, κατά την προηγούμενη περίοδο 120 ημερών, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας:
- Δεν παραβίασε την κυριαρχία της Ελλάδας, κάνοντας σε αυτό το σημείο συγκεκριμένη αναφορά στις υπερπτήσεις.
- Δεν παραβίασε την περιοχή δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών που καθορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.
- Δεν προχώρησε σε ενέργειες που υποβαθμίζουν τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.
- Δεν εξέθεσε τα μέσα του ΝΑΤΟ σε εχθρικούς παράγοντες.
- Δεν υποβάθμισε τη γενική ασφάλεια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Λευκός Οίκος
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει υποστηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16», δήλωσε εκ νέου χθες βράδυ ο Λευκός Οίκος. «Ημασταν πολύ σαφείς σχετικά με τα F-16. Αυτή η συζήτηση για τα F-16 και την Τουρκία λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ. «Μιλήσαμε για αυτό πριν από αρκετούς μήνες. Αρα, δεν υπάρχει τίποτα νέο. Ο πρόεδρος υποστήριξε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε. Τα σχόλιά της ήταν απάντηση σε ερώτηση που υπογράμμιζε τις επικρίσεις μιας ομάδας Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στις δηλώσεις Μπάιντεν (μετά τη συνάντησή του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη) με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπάιντεν, τότε, είπε ότι η Ουάσιγκτον «πρέπει να πουλήσει» τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιος πως θα ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από το Κογκρέσο.
Επίσκεψη
Στο μεταξύ, ένας κορυφαίος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, (με λίαν υπολογίσιμη επιρροή), ο Λίντσεϊ Γκράχαμ (από την Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας), επισκέφθηκε την Τουρκία το περασμένο Σαββατοκύριακο και επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Αγκυρα. Ο Γκράχαμ συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, καθώς και με άλλα ανώτατα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο συγκεκριμένος γερουσιαστής ήταν αρνητικός απέναντι στην Τουρκία, λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα, καθώς και των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στη Βόρεια Συρία (2017-2019).
Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση της τουρκικής προεδρίας, οι Γκράχαμ και Καλίν συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις αποστολές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, την επέκταση του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβική, την κατάσταση στη Βόρεια Συρία και στη Λιβύη, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα.
Η συμφωνία
Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και η πρόοδος στο θέμα των F-16 θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δύο χωρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-16, ως και τον εκσυγχρονισμό 80 μοντέλων F-16 C/D που διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Σε δηλώσεις πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα τόνισε ότι είχε ένα «πολύ παραγωγικό ταξίδι» και ότι «η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Ενώ είχαμε κάποιες προβληματικές σχέσεις κατά καιρούς, είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία και οι ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να υποστηρίξω την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία». Ο Γκράχαμ πρόσθεσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν την τουρκική Αεροπορία, η οποία «είναι σίγουρα προς τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής».
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ υποστηρίζει πολύ τα συμφέροντα της εταιρίας Λόκχιντ Μάρτιν, η οποία έχει επί 35 χρόνια τη γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών F-16 στο Γκρίνβιλ της Πολιτείας της Νότιας Καρολίνας (όπου εκλέγεται).
Ειδήσεις σήμερα
Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον – «Λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο»