Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε την Τρίτη από τους Ταλιμπάν «να ανατρέψουν άμεσα τις πολιτικές και τις πρακτικές που αυτή τη στιγμή περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν», σε μια ανακοίνωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα.
Στο κείμενό τους τα 15 μέλη του Συμβουλίου αναφέρθηκαν «στην επιβολή περιορισμών που εμποδίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, την ελευθερία κινήσεων και την πλήρη, ισότιμη και σημαντική συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε συγκεκριμένα από τους Ταλιμπάν να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία για όλα τα κορίτσια, ενώ εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία» για το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πλέον υποχρεωμένες να καλύπτουν το πρόσωπο και το σώμα τους στους δημόσιους χώρους.
Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε τις ανησυχίες του Συμβουλίου Ασφαλείας «αβάσιμες» και «μη ρεαλιστικές», ενώ «επανέλαβε τη δέσμευσή του» να εγγυηθεί τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.
«Με δεδομένο ότι η πλειονότητα του αφγανικού λαού είναι μουσουλμάνοι, η αφγανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο σεβασμός στη χρήση του ισλαμικού χιτζάμπ συνάδει με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές αξίες της κοινωνίας και με τις προσδοκίες της πλειονότητας των γυναικών στο Αφγανιστάν», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών.
Στις αρχές Μαΐου ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν εξέδωσε εντολή βάσει της οποίας οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν εντελώς το σώμα και το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, κατά προτίμηση φορώντας μπούρκα.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Οι περιορισμοί που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στις Αφγανές «έχουν στόχο να κάνουν τις γυναίκες αόρατες» στην κοινωνία, κατήγγειλε χθες Πέμπτη από την Καμπούλ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Μπένετ.
Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την παροχή βοήθειας και την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις γυναίκες επιβεβαιώνουν τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κινήματός τους, αν και αρχικά προσπάθησαν να δείξουν ένα πιο ανοικτό και ανεκτικό πρόσωπο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχαν βρεθεί στην εξουσία στο Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001. Τότε είχαν στερήσει από τις γυναίκες σχεδόν όλα τα δικαιώματά τους.
Ειδήσεις σήμερα
Κηφισιά: «Με απείλησε με μαχαίρι μπροστά στο παιδί» – Η επιστολή-κόλαφος της μητέρας του 6χρονου
Ελληνοτουρκικά: Γιοκ στους τούρκικους ισχυρισμούς για τα νησιά – Αυτή είναι επιστολή Δένδια στον ΟΗΕ
Πάτρα: Η ανακρίτρια αποφασίζει για εκταφή της Τζωρτζίνας
Αλλάζουν όλα στα ΑΕΙ: Διπλά πτυχία, start ups και τέλος στις φοιτητικές παρατάξεις