Ο Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψε μέσω του πρώην συμβούλου του, Μπερνάρ Πουανιάν, ότι «ψήφισε Μακρόν από τον πρώτο γύρο», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό», εκδηλώνοντας την πρόθεση να ενταχθεί στις λίστες του προεδρικού κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά» (La Republique en Marche), για τις εκλογές του Ιουνίου. «Πρέπει να υποβάλετε επίσημο αίτημα εντός 24 ωρών, το οποίο θα εξεταστεί μαζί με τα υπόλοιπα», ήταν η ταπεινωτική απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του En Marche! στον πρώην πρωθυπουργό.
Το αν ο Μακρόν θα… κάνει τη χάρη στον Βαλς να τον βάλει υποψήφιο βουλευτή θα φανεί αύριο, με την ανακοίνωση των 577 υποψηφίων του En Marche! σε όλη τη Γαλλία. Να σημειωθεί πως τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου του PS με το 5%-6% που πήρε στις προεδρικές εκλογές» διαπίστωσε και ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Ντιντιέ Γκιγιόμ, στενός συνεργάτης του Βαλς. Πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα «δεν χρειάζεται καν να κατέβει στις εκλογές»!
Προ του κινδύνου διάλυσης, άμεση ήταν η αντίδραση της κομματικής γραφειοκρατίας. Ο γραμματέας των Σοσιαλιστών, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, κάλεσε τον Βαλς να διαλέξει αμέσως σε ποιο κόμμα ανήκει, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα εκλογικό πρόγραμμα που προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τον Μελανσόν και τον Μακρόν. Απορρίπτοντας «αριστερές εξαγγελίες» του υποψήφιου προέδρου Μπενουά Αμόν (κατάργηση ντίζελ, πυρηνικής ενέργειας κ.ά.), το εκλογικό μανιφέστο των Σοσιαλιστών απέρριψε επίσης «δεξιά» μέτρα του προγράμματος Μακρόν, όπως η εφαρμογή του νέου εργασιακού κώδικα με προεδρικά διατάγματα, η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης στις μεγάλες περιουσίες κ.λπ. Το πρόγραμμα του PS θα δίνει, ακόμη, έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των μισθωτών.
Τη μέση οδό επέλεξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα οφείλει να «αναγεννηθεί» και να «επανιδρυθεί» μετά την ήττα, χωρίς όμως να συμπεριφερθεί εχθρικά απέναντι στον Μακρόν.
Σε αντίθεση με τους Σοσιαλιστές, η γαλλική Κεντροδεξιά εμφανίζεται πιο ανθεκτική. «Η τάση των εκλεγμένων στελεχών μας να προσχωρήσουν στο En Marche! παραμένει σχετικά περιθωριακή», καθησύχασε ο υποψήφιος πρωθυπουργός των «Ρεπουμπλικανών», Φρανσουά Μπαρουάν.
Βέλγιο: 14χρονος σχεδίαζε επίθεση σε τζαμί την ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων
Ο έμπειρος πρώην πρωθυπουργός, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε πως η κεντροδεξιά παράταξη (Oι Ρεπουμπλικανοί – UDI) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή στις 18 Ιουνίου. «Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε τη συστηματική παρεμπόδιση και τη μετωπική αντιπολίτευση (σ.σ.: στον Μακρόν). Αντιθέτως, πρέπει να συμβάλουμε στην επιτυχία των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Γαλλία», τόνισε ο Ζιπέ. Ερωτηθείς μάλιστα για τις φήμες που θέλουν ένα «δικό του παιδί», τον Εντουάρ Φιλίπ, να συγκαταλέγεται στους υποψήφιους πρωθυπουργούς του Μακρόν απάντησε ότι ο Ρεπουμπλικανός δήμαρχος της Χάβρης «είναι μεγάλο παιδί, που μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του».
Στο μεταξύ, η σατιρική «Canard Enchaine» συνέχισε να… ασελγεί επί του πολιτικού πτώματος του Φρανσουά Φιγιόν, αποκαλύπτοντας ότι παρά τον αποκλεισμό του στον α’ γύρο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών συνέχισε να πληρώνει κανονικά τους μόνιμους συνεργάτες της εκστρατείας του ως τις 7 Μαΐου – προφανώς όχι από την τσέπη του.
Στο μεταξύ, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε εσωστρέφεια ανάλογη με εκείνη των τοπικών εκλογών του 2015, όταν δεν κατόρθωσε να κατακτήσει καμία γαλλική περιφέρεια παρότι είχε βάλει ψηλά τον πήχυ.
Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, η άσπονδη ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, η 27χρονη Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, θα ανακοινώσει σήμερα ότι δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής, παραιτούμενη και από επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στο περιφερειακό συμβούλιο του Καλέ. Επισήμως θα επικαλεστεί προσωπικούς λόγους (να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη μικρή κόρη της) αλλά οι κακές γλώσσες λένε ότι θέλει να προετοιμαστεί για τη διαδοχή της θείας της στις επόμενες προεδρικές εκλογές! Μολονότι η Μαρίν Λεπέν φέρεται αποφασισμένη να εδραιώσει τον έλεγχό της στο κόμμα, δέχεται σφοδρότατες επικρίσεις από πλήθος στελεχών για την τραγική της εμφάνιση στο ντιμπέιτ, αλλά και για την αποτυχημένη τακτική να φλερτάρει τους αριστερούς ψηφοφόρους του Μελανσόν, από τον οποίο τελικά δεν πήρε ούτε 1,5% (κίνηση με εμπνευστή τον επίσης βαλλόμενο υπαρχηγό της, Φλοριάν Φιλιπό).
«Ο μεγάλος φόβος της Λεπέν είναι μήπως της ζητήσουν να παραιτηθεί υπέρ ενός άφθαρτου 30άρη (ή 30άρας…) χωρίς σκάνδαλα στην πλάτη όπως η ίδια και ο πατέρας της», τόνισε στέλεχος του FN. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η 27χρονη Μαριόν Μαρεσάλ «είναι υπέρ μιας γνήσιας συμμαχίας των παραδοσιακών δεξιών κινημάτων και δεν εμπλέκεται σε καμία δικαστική έρευνα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου