Η μοίρα το θέλησε ένας ένθερμος οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, όπως ο Τραμπ, να κρατάει το κλειδί του μυστηρίου στη μεγαλύτερη πολιτική συνωμοσία όλων των εποχών, τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου του 1963.
Φέτος τον Οκτώβριο λήγει η 25ετής απαγόρευση δημοσιοποίησης των τελευταίων 3.600 απόρρητων φακέλων της υπόθεσης Κένεντι από τα ενδότερα της CIA και του FBI – και αν ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέσει βέτο στην αποσφράγισή τους, τότε θα γίνουν κτήμα όλης της ανθρωπότητας. Ισως ούτε αυτά τα ντοκουμέντα να μην αρκούν για να φωτίσουν όλη την υπόθεση, αλλά οπωσδήποτε θα προσφέρουν υπερπολύτιμα στοιχεία στους μελετητές και τους ιστορικούς.
Οι τελευταίοι απόρρητοι φάκελοι της υπόθεσης Κένεντι παραδόθηκαν το 1992 από την κυβέρνηση Κλίντον σε ειδική ομοσπονδιακή υπηρεσία με την επωνυμία Assassination Records Review Board (Συμβούλιο Εξέτασης Φακέλων της Δολοφονίας). Γενεσιουργός αιτία της σύστασής της ήταν η πολύκροτη ταινία «JFK» του Ολιβερ Στόουν του 1991, που έβγαλε στη «σέντρα» τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Χάρη στο φιλμ του Στόουν δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα κάποιοι φάκελοι, που απέδειξαν ότι ο πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, ανώτατος δικαστής Ερλ Γουόρεν απέκρυψε πολλά στοιχεία για την ανάμιξη της CIA και του FBI, συμπεραίνοντας το 1964 ότι δεν υπήρξε συνωμοσία.
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Τραμπ έκανε χρήση των συνωμοσιολογικών θεωριών στην προεκλογική του καμπάνια, κατηγορώντας τον πατέρα του αντιπάλου του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ ότι είχε σχέσεις με το δολοφόνο του Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, και οι δυο τους με την κουβανέζικη μαφία του Μαϊάμι!
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, οι απόρρητοι φάκελοι αναφέρονται σε μυστηριώδη ταξίδια του Οσβαλντ στο Μέξικο Σίτι λίγες εβδομάδες προτού δολοφονήσει τον Κένεντι, όπου επισκέφθηκε τη σοβιετική και την κουβανέζικη πρεσβεία, αποκαλύπτοντας μάλιστα τα σχέδιά του. Οι κινήσεις αυτές ήταν εις γνώσιν της CIA, η οποία όφειλε να γνωρίζει ότι ο Οσβαλντ απειλούσε τη ζωή του προέδρου των ΗΠΑ. Αλλωστε ο μακαρίτης πράκτορας της CIA Χάουαρντ Χαντ (αναμεμιγμένος και στο Γουότεργκεϊτ) εξομολογήθηκε στο νεκροκρέβατό του ότι ακόμη και ο ίδιος γνώριζε τις προθέσεις του Οσβαλντ.
Ακόμη κι αν οι θιγόμενες υπηρεσίες ασκήσουν έφεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να τις αγνοήσει. Μέχρι στιγμής πάντως ο Τραμπ δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. «Ο πρόεδρος έχει υπόψη του τις προβλέψεις του νόμου του 1992 και συνεργάζεται με την υπηρεσία των Εθνικών Αρχείων ώστε να υπάρξει ομαλή διαδικασία εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας του Οκτωβρίου», ανέφερε στο Politico πηγή του Λευκού Οίκου.
Η επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, Μάρθα Μέρφι, που εποπτεύει το ειδικό συμβούλιο αρχείων της δολοφονίας, τόνισε πάντως ότι έχοντας το ΟΚ της NSA ομάδα ειδικών επεξεργάζεται ήδη τους 3.600 φακέλους, με δεδομένο ότι θα αποχαρακτηριστούν το αργότερο τον Οκτώβριο ή, αν ο Τραμπ το επιτρέψει, και μέσα στο καλοκαίρι.
Ο νόμος ορίζει ότι ο πρόεδρος μπορεί να διατάξει συνέχιση του απορρήτου αν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος βλάβης στην άμυνα, στις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας, στην έννομη τάξη ή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Από τη στιγμή που ο Τραμπ δείχνει να μην ενδιαφέρεται για καλές σχέσεις με το Μεξικό, χώρα-κλειδί της υπόθεσης JFK, οι πιθανότητες να επιτρέψει την αποκάλυψη των ντοκουμέντων είναι πολλές, σχολίασε ο δικαστής Τζον Τουνχάιμ, επικεφαλής της υπηρεσίας αρχείων της δολοφονίας. Τόσο ο ίδιος πάντως όσο και η Μάρθα Μέρφι καλούν το εκστασιασμένο κοινό ανά την υφήλιο να κρατάει μικρό καλάθι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου