Την 8η Απριλίου η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Carl Vinson και το στόλο συνοδείας του – δύο αντιτορπιλικά και ένα καταδρομικό που έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων – να «κατευθυνθούν προς βορρά», από τη θαλάσσια περιοχή της Σιγκαπούρης προς την κορεατική χερσόνησο, με φόντο την ένταση με την Βόρεια Κορέα και το ενδεχόμενο μια νέας πυρηνικής δοκιμής εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ.
Όμως «η πανίσχυρη αρμάδα» όπως διατράνωνε ο πρόεδρος Τραμπ, πήρε αντίθετη κατεύθυνση, χαράσσοντας πορεία προς την Αυστραλία, στo νοτιοανατολικό τμήμα της Σιγκαπούρης, προκειμένου να συμμετάσχει σε γυμνάσια με το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας.
Αυτή η σύγχυση είναι δικό μου σφάλμα και αναλαμβάνω την ευθύνη», επισήμανε ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Απέτυχα να επικοινωνήσω ικανοποιητικά με τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Το λάθος είναι δικό μου» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Πάντως, όπως δήλωσε ο Αμερικανός ναύαρχος ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, το αεροπλανοφόρο και τα πλοία που το συνοδεύουν μπήκαν πλέον στο σωστό το δρόμο και πάνε ντουγρού προς την κορεάτικη χερσόνησο:
Σήμερα (ο στόλος) βρίσκεται στην θάλασσα των Φιλιππίνων, ακριβώς στα ανατολικά της Οκινάουα, έχοντας εντός του βεληνεκούς του τη Βόρεια Κορέα, στην περίπτωση που κληθεί να το κάνει, κατόπιν, σε κάποιες ημέρες, αναμένω να συνεχίσει να κατευθύνεται προς τα βόρεια
Ωστόσο το φιάσκο θεωρείται ότι έχει ήδη επισκιάσει την εντύπωση της ισχύος και της αποφασιστικότητας που ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να δώσει ανακοινώνοντας την ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων.
«Στέλνουμε μια αρμάδα. Πολύ ισχυρή» είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επαναλάμβαναν ότι ο στόλος έπλεε ολοταχώς προς τη Βόρεια Κορέα
ΠΗΓΗ: luben.tv