Ο ιστότοπος του Axios και η εφημερίδα Maariv δημοσιοποίησαν παρόμοιες πληροφορίες, σχετικά με το τι συζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Μπένετ ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή, επισκεπτόμενος το Σάββατο 5/3 την Μόσχα για να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο και επικοινωνώντας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας μέσω τηλεφώνου.
Ο Μπένετ φέρεται να μην έχει παρουσιάσει σε κανέναν ηγέτη πρόταση κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ και αρκείται στο να διαβιβάζει μηνύματα από τον έναν ηγέτη στον άλλον, είπαν οι αξιωματούχοι, πιστώνοντας στον Μπένετ ότι βοήθησε να διευκρινιστεί η θέση του Πούτιν στον Ζελένσκι και τη Δύση.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται και τα δύο μέσα, είπαν ότι και οι δύο πλευρές έχουν «μαλακώσει» τις θέσεις τους: η Ρωσία, είπαν, δεν θα απαιτήσει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία και δεν θέλει πλέον να αποστρατιωτικοποιηθεί ολόκληρη η χώρα, αλλά μόνο η περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά.
Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι δήλωσε στο ABC News ότι «έχει κάνει υποχωρήσεις» σχετικά με τα σχέδια για μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Επισήμως, η Μόσχα είπε ότι θα αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της εάν η Ουκρανία σταματήσει τις μάχες, αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική, περάσει νομοθεσία που τη δεσμεύει σε ουδετερότητα, που θα την κρατούσε εκτός ΝΑΤΟ και αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες.
Ο Ζελένσκι περιέγραψε τις απαιτήσεις ως υπερβολικές και έδειξε ότι δεν θεωρεί πως η Ρωσία διαπραγματεύεται «καλή τη πίστει».
«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτή τη συνθηκολόγηση γιατί δεν αφορά εμένα, αλλά τους ανθρώπους που με εξέλεξαν», είπε στο ABC.
Και τα δύο δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι το Ισραήλ και η Δύση δεν έχουν πρόθεση να πιέσουν τον Ζελένσκι να κάνει τη μία ή την άλλη επιλογή, αλλά πιστεύουν ότι τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη απόφαση: Είτε να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας, πιθανόν αντιμετωπίζοντας έντονη δημόσια αντίδραση και χάνοντας επίσημα τμήματα του έθνους του — είτε να παραμείνει σταθερός στη θέση του εναντίον της Ρωσίας, πυροδοτώντας, πιθανότατα, μια πολύ πιο αιματηρή φάση του πολέμου και επιφέροντας πολύ περισσότερες καταστροφές.
Η Maariv ανέφερε ότι η εντύπωση του Ισραήλ είναι πως ο Πούτιν είναι αποφασισμένος όσο ποτέ να πετύχει κάποιο είδος νίκης, και ότι η άρνηση της ρωσικής πρότασης από την Ουκρανία θα κλείσει οριστικά την «πόρτα» στις διαπραγματεύσεις, καθώς ο Πούτιν κλιμακώνει τη στρατιωτική επίθεση.
Ο φόβος στη Γερμανία για κλιμάκωση με τη Ρωσία έφερε συστάσεις για ιδιωτικά καταφύγια
Ο Ζελένσκι είπε την Τρίτη, 8/3, ότι μίλησε με τον Μπένετ και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Σε ένα αγγλόφωνο tweet, ο Ζελένσκι έγραψε ότι οι δυο τους «συζήτησαν τρόπους για να τερματιστεί ο πόλεμος και η βία».
Talked to @naftalibennett. Thanked for Israel’s mediation efforts. Discussed ways to end the war and violence.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 8, 2022
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ευχαριστήσει το Ισραήλ για τις προσπάθειες διαμεσολάβησής του, καθώς και για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους που εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά ο Ζελένσκι επέκρινε επίσης τον Μπένετ την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ένιωθε πως ο πρωθυπουργός δεν είναι «τυλιγμένος με τη σημαία μας». Ο Ζελένσκι αναφερόταν σε μια φωτογραφία που απεικονίζει Ισραηλινούς άνδρες, τυλιγμένους με ουκρανικές σημαίες, να στέκονται μπροστά από το Δυτικό Τείχος μαζί με τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Ισραήλ.
Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπένετ δεν το έχει κάνει. Το Ισραήλ απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , το οποίο καταδίκαζε την εισβολή τον περασμένο μήνα. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ υποστήριξε το επόμενο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης υπέρ της καταδίκης.
Ζαχάροβα: Υπάρχει «μια κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις – Δεν είναι στόχος μας η ανατροπή του Ζελένσκι
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους από το Κίεβο για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σημειώνουν πρόοδο και υποστήριξε ότι τα στρατεύματα της Μόσχας δεν εργάζονται για να ανατρέψουν την ουκρανική κυβέρνηση.
«Έχει σημειωθεί μια κάποια πρόοδος», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενη στους -έως τώρα τρεις- γύρους συνομιλιών με το Κίεβο.
Η Ζαχάροβα επέμεινε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει λάβει εντολή να «ανατρέψει την τρέχουσα κυβέρνηση», ενώ τόνισε ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία συνεχίζεται αυστηρά «βάσει σχεδίου».
Ο Ερντογάν σε ρόλο διαμεσολαβητή
Ανακοινώθηκε χθες ότι ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, θα συναντηθούν για συνομιλίες στην Αττάλεια της Νότιας Τουρκίας αύριο στη διάρκεια γνωστού FORUM.
Όπως το Ισραήλ, η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την καλή της σχέση τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή, αν και όλα τα σημάδια μέχρι στιγμής δείχνουν την αδιαλλαξία και τη δέσμευση της Μόσχας να συνεχίσει μια καταστροφική εκστρατεία για την «καμένη γη» στην Ουκρανία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πολιορκία όλες οι πόλεις της Ουκρανίας και νέα κατάπαυση του πυρός – Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Κακοκαιρία «Φίλίππος»: Με αλυσίδες η κυκλοφορία στην Αθηνών-Λαμίας – Απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων
- Ανάλυση: Τα πέντε νέα σενάρια για την έκβαση του πολέμου
- Μητσοτάκης: Σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε επίπεδο Ε.Ε.
- Γιώργος Κυπαρίσσης: Με χτύπησαν για να έχουν αίμα στο βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr