Πολλοί κατηγορούν τον Πούτιν ότι θέλει να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ενωση και αυτό δεν είναι παράλογο. Σε αυτήν τη χώρα, άλλωστε, γεννήθηκε έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του Στάλιν, μεγάλωσε επί Χρουστσόφ και ανδρώθηκε επί Μπρέζνιεφ, όταν στρατολογήθηκε στην KGB. Τη διαβόητη μυστική υπηρεσία του κομμουνιστικού καθεστώτος, που υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των αντιφρονούντων και το μεγάλο αντίπαλον δέος της CIA. Στα πρότυπά της, άλλωστε, έχει οργανωθεί η σημερινή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, η FSB.
Νομικές σπουδές
Ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, το 1952 και σπούδασε στην τοπική Νομική Σχολή. Εκεί γνώρισε τον καθηγητή και μέντορά του, Ανατόλι Σόμπτσακ, μια μέλλουσα κορυφαία φυσιογνωμία της «περεστρόικα» του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τη δεκαετία του ’80. Αντί να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, ο νεαρός Πούτιν στρατολογήθηκε στην KGB το 1975 ως πράκτορας εξωτερικών πληροφοριών και υπηρέτησε έξι χρόνια στη Δρέσδη, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το 1990, όταν η Σοβιετική Ενωση και ο κομμουνισμός βρίσκονταν στα πρόθυρα της διάλυσης, παραιτήθηκε επίσημα από μέλος της υπηρεσίας με βαθμό αντισυνταγματάρχη και ανέλαβε καθήκοντα αντιπρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ. Οταν ο Σόμπτσακ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης, ο Πούτιν βρέθηκε κοντά του και το 1994 ήταν ήδη αντιδήμαρχος. Η πολιτική του καριέρα εκτοξεύτηκε όμως μετά το 1996, όταν μετακόμισε στη Μόσχα και εντάχθηκε στο περιβάλλον του Μπόρις Γέλτσιν. Από αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου της Ρωσίας έγινε διαδοχικά διευθυντής της παλιάς του «αγαπημένης», που είχε μετονομαστεί σε FSB, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας και πρωθυπουργός το 1999. Παντελώς άγνωστος μέχρι τότε στη ρωσική και τη διεθνή κοινή γνώμη, η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε χάρις στην επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση που οργάνωσε κατά των αυτονομιστών της Τσετσενίας.
Μετά την παραίτηση Γέλτσιν και την εκλογή του στην προεδρία τον Μάρτιο του 2000, ο Πούτιν επέβαλε συγκεντρωτικό έλεγχο στις ρωσικές περιφέρειες και «μάντρωσε» τους ολιγάρχες των ΜΜΕ, αρχίζοντας να συμμαζεύει τα κομμάτια της Ρωσίας. Ναι μεν συνεργάστηκε με τον αντιτρομοκρατικό αγώνα του Μπους το 2001, αλλά αντιτάχθηκε μαζί με τους Σρέντερ και Σιράκ στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Σταδιακά ο Πούτιν επέβαλε ένα αυταρχικό και προσωποπαγές καθεστώς στη Ρωσική Ομοσπονδία, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του -φιλικού προς αυτόν σήμερα- Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας.
Δημοτικότητα
Με όπλο το φυσικό αέριο και το γεωπολιτικό του όραμα να καταστήσει εκ νέου τη Ρωσία υπολογίσιμη διεθνή δύναμη, ο Πούτιν πήρε για μεγάλο διάστημα μαζί του τον ρωσικό λαό, εξασφαλίζοντάς του μια παραπάνω από αξιοπρεπή διαβίωση, μέσα από στενό κρατικό έλεγχο της οικονομίας. Την τελευταία δεκαετία, όμως, οι δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στη Γεωργία το 2008 και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σε συνδυασμό με τη μείωση των ενεργειακών τιμών, προκάλεσαν προβλήματα στη ρωσική οικονομία, που μετακυλίστηκαν σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Ετσι, η δημοτικότητά του έπεσε, φιλοδυτικοί αντιφρονούντες, όπως ο Ναβάλνι, τον ανάγκασαν να εκτεθεί φιμώνοντάς τους με τη βία και η εξωτερική «φυγή προς τα εμπρός» έγινε μονόδρομος. Η επέμβαση υπέρ του Ασαντ στη Συρία αναστήλωσε το ρωσικό κύρος και ο Πούτιν βοήθησε απροκάλυπτα τον Λουκασένκο στη Λευκορωσία, ο οποίος του το ξεπληρώνει συμμετέχοντας στην ουκρανική επιχείρηση. Μεσολάβησε ένα πρωτοφανές ειδύλλιο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που μπορεί να ξαναφέρει παγκόσμια ρίγη, αν ο Ρεπουμπλικανός λαϊκιστής κερδίσει τις εκλογές του 2024.
Οι σταθμοί της ζωής του
- Γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1952 στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη).
- Εντάχθηκε στην KGB το 1975 και υπηρέτησε ως αντισυνταγματάρχης έως το 1990.
- Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ρωσίας το 1999 επί προεδρίας Μπόρις Γέλτσιν και μεταπήδησε με εκλογές στο ύπατο αξίωμα το 2000. Εκτοτε δεν έχει απομακρυνθεί από την εξουσία.
- Από το 2008 έως το 2012 διετέλεσε πρωθυπουργός, στέλνοντας στην προεδρία τον έμπιστό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
- Επέστρεψε στην προεδρία το 2012 και δύο χρόνια αργότερα προσάρτησε την Κριμαία.
- Επί τέσσερα συναπτά έτη, από το 2013 έως το 2016, το «Forbes» τον ψήφιζε ως τον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη.
- Το 2017 κατηγορήθηκε για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
- Το 2018 εξελέγη πρόεδρος για τέταρτη φορά και άλλαξε το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός έως το 2036.
- Τον Φεβρουάριο του 2022 διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, αλλάζοντας τον παγκόσμιο μεταψυχροπολεμικό χάρτη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο [εικόνες & βίντεο]
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live εικόνα από τα μέτωπα και λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για τη Ρωσία – Κυρώσεις και στη Λευκορωσία
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαισιόδοξος ο Ζελένσκι – «Προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, μακάρι να έρθει η ειρήνη»
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκοτώθηκε ο 22χρονος τερματοφύλακας της Καρπάτι Βιτάλι Σαπίλο
- Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν παραδίδουμε ούτε ένα τετραγωνικό – Πετύχαμε την πρώτη νίκη, διαπραγματεύσεις χωρίς τελεσίγραφα» τονίζει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
- Το σήκωσαν στο διπλό Τσιτσιπάς και Λόπεζ στο Ακαπούλκο
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Το crash test των στρατών Ουκρανίας και Ρωσίας [γράφημα]
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας από τη Μάρι Γιόβα – Ποιες…