Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ρωσία οδεύει προς το «καθεστώς παρία» και ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο του σχεδίου του Πούτιν, λέγοντας επίσης ότι το Κρεμλίνο θέτει το έδαφος για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι πέντε τράπεζες – η Rossiya, η IS Bank, η GenBank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας – υφίστανται κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα – τον Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανηψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ.
Η Βρετανία είπε ότι ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία συμμετείχε στην National Media Group που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
«Η Τράπεζα Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ενσωματώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε η Βρετανία.
Ο Τιμτσένκο, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes αξίζει 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ, είπε ο Τζόνσον.
Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ, επίσης δισεκατομμυριούχος, είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Πούτιν.
Είναι βασικός μέτοχος της SMP Bank και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Η κυβέρνηση λέει ότι η SMP Bank είναι μια συνδεδεμένη με τη ρωσική κυβέρνηση οντότητα, που αποκομίζει οικονομικό όφελος από το Κρεμλίνο και δραστηριοποιείται στον χρηματοοικονομικό τομέα που έχει «στρατηγική σημασία» για τη Μόσχα. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση λέει ότι ο Μπόρις Ρότενμπεργκ επωφελείται από την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης.
Ο ανηψιός του Μπόρις, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ, περιγράφεται ως ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας, επίσης με στενούς, οικογενειακούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Πούτιν.
Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εθνικών Τηλεματικών Συστημάτων (NTS), που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών.
Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι, καθώς ο τομέας των μεταφορών είναι στρατηγικής σημασίας για το Κρεμλίνο, ο Ιγκόρ επωφελείται από την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης μέσω του ρόλου του στο NTS.
Πολλοί Βρετανοί νομοθέτες ζήτησαν από τον Τζόνσον να είναι πιο σκληρός απέναντι στο ρωσικό χρήμα, απαιτώντας ακόμη και την εκδίωξη των Ρώσων ολιγαρχών από τη Βρετανία και την άντληση ρωσικών χρημάτων από το Σίτι του Λονδίνου. Όμως ο Τζόνσον απέφυγε να επιβάλει όρια στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, κόβοντας κεφάλαια για ρωσικές εταιρείες ή εκδιώκοντας άλλους εξέχοντες λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες από τη Βρετανία.
«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ αυτού που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Τζόνσον, αμυνόμενος των έως τώρα αποφάσεών του. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε στο αποθεματικό μας περαιτέρω ισχυρές κυρώσεις… ενόψει του τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στη συνέχεια».
- Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Στο τραπέζι η ενεργειακή ασφάλεια – Η αντίδραση της Αθήνας για την αναγνώριση του Ντονμπας από την Ρωσία
- Κορονοϊός – εμβόλια: Στη… δύση της η επιχείρηση «Ελευθερία» – Σε νέα φάση μπαίνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
- Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 10 αγνοούμενους – Πέμπτη μέρα αγωνίας
- Twosday: Το «2» έχει σήμερα την τιμητική του – Τα χαρακτηριστικά και ο συμβολισμός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr