Η διαρροή επισημαίνει εκτεταμένες αποτυχίες της δέουσας επιμέλειας από την Credit Suisse, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της, εδώ και δεκαετίες, για την εξάλειψη των αμφίβολων πελατών και των παράνομων κεφαλαίων. Αποκαλύπτεται πως η Credit Suisse επανειλημμένα είτε άνοιγε, είτε διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς για σωρεία πελατών «υψηλού κινδύνου» σε όλο τον κόσμο.
Στην λίστα των «ευαίσθητων» πελατών της τράπεζας συγκαταλέγονται ένας έμπορος ανθρώπων που δρούσε στις Φιλιππίνες, ένας από τους επικεφαλής του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, που είχε φυλακιστεί για δωροδοκία, ένας δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της Λιβανέζας ποπ σταρ συντρόφου του και στελέχη που λεηλάτησαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, καθώς και δεκάδες διεφθαρμένοι πολιτικοί, από την Αίγυπτο μέχρι την Ουκρανία. Ένας λογαριασμός, ιδιοκτησίας του Βατικανού, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατομμύρια ευρώ σε μια πιθανώς παράνομη επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης ποινικής δίκης με πολλούς κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου ενός καρδινάλιου.
Ronald Li Fook-shiu
Πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ , o Ronald Li Fook-shiu υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ, όπου ήταν γνωστός ως ο «νονός του χρηματιστηρίου». Ακόμη και έτσι, γνωστός ευρύτερα έγινε για τον χρόνο που πέρασε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Η καριέρα του Li είχε τελειώσει άδοξα το 1990, όταν καταδικάστηκε για δωροδοκία σε αντάλλαγμα για εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, μια δεκαετία αργότερα ο Λι ήταν παρόλα αυτά σε θέση να ανοίξει έναν λογαριασμό στην Credit Suisse, που αργότερα έφθασε να περιέχει 59 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με τη διαρροή.
Rodoljub Radulović
Ο Σέρβος Rodoljub Radulović κατηγορήθηκε το 2001 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για απάτη. Ωστόσο, τα στοιχεία που διέρρευσαν τον ονοματίζουν ως συνδικαιούχο δύο εταιρικών λογαριασμών που είχαν ανοίξει στην Credit Suisse. Ένας από τους λογαριασμούς της εταιρείας του Radulović είχε 3,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, πριν κλείσει το 2010.
Πρόσφατα, ο άνδρας καταδικάστηκε σε 10ετή ποινή φυλάκισης από δικαστήριο στο Βελιγράδι για το ρόλο του στη διακίνηση κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική, για λογαριασμό του «βαρώνου» ενός μεγάλου βαλκανικού καρτέλ, Darko Šarić.
Eduard Seidel
Έλεν Ντε Τζένερις: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της - Έγινε μελαχρινή! [βίντεο]
Ο Γερμανός Eduard Seidel καταδικάστηκε για δωροδοκία το 2008. Ο Seidel ήταν υπάλληλος της Siemens. Ως ηγέτης του παραρτήματος της πολυεθνικής στη Νιγηρία, επέβλεπε μια «εκστρατεία» δωροδοκίας βιομηχανικής κλίμακας, μέσω της οποίας εξασφάλιζε προσοδοφόρα συμβόλαια για τον εργοδότη του, διοχετεύοντας μετρητά σε διεφθαρμένους Νιγηριανούς πολιτικούς.
Μετά την έφοδο των γερμανικών αρχών στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο το 2006, ο Seidel ομολόγησε αμέσως το ρόλο του στο σχέδιο δωροδοκίας, αν και είπε ότι δεν είχε κλέψει ποτέ από την εταιρεία ούτε είχε οικειοποιηθεί τα ύποπτα κεφάλαιά της.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Credit Suisse που διέρρευσαν δείχνουν ότι οι λογαριασμοί του έμειναν ανοιχτοί τουλάχιστον μέχρι την τελευταία δεκαετία. Κάποια στιγμή μετά την αποχώρησή του από τη Siemens, ένας λογαριασμός άξιζε 54 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Ο δικηγόρος του Seidel αρνήθηκε να πει εάν οι λογαριασμοί ήταν του πελάτη του. Αντίθετα, δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε τακτοποιήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τα αδικήματά του για δωροδοκία και επιθυμούσε να συνεχίσει τη ζωή του.
Stefan Sederholm
Ο Σουηδός τεχνικός υπολογιστών άνοιξε λογαριασμό στην Credit Suisse το 2008, τον οποίο μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτό για δυόμισι χρόνια, μετά την καταδίκη του για εμπορία ανθρώπων στις Φιλιππίνες, για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Το έγκλημα του Sederholm ήρθε για πρώτη φορά στο φως το 2009, όταν η αστυνομία στη Μανίλα εισέβαλε σε ένα κτήριο που υποτίθεται ότι ήταν το τοπικό αρχηγείο του «Κινήματος Ειρήνης των Λαών του Μιντανάο» και ανακάλυψε περίπου 17 γυναίκες σε καμπίνες με κάμερες, όπου γύριζαν πορνογραφικά βίντεο για ξένους πελάτες. Ο άνδρας καταδικάστηκε το 2011.
Ένας εκπρόσωπος του Sederholm είπε ότι η Credit Suisse δεν πάγωσε ποτέ τους λογαριασμούς του και δεν τους έκλεισε μέχρι το 2013. Ερωτηθείς γιατί ο Sederholm χρειαζόταν ελβετικό λογαριασμό, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Σουηδός ζούσε στην Ταϊλάνδη όταν τους άνοιξε, προσθέτοντας: «Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ αν θα προτιμούσες να βάλεις τα χρήματά σου σε τράπεζα της Ταϊλάνδης ή της Ελβετίας;»
Sani Abacha
Ο πρώην δικτάτορας της Νιγηρίας πιστεύεται ότι είχε κλέψει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τον λαό του, μέσα σε μόλις έξι χρόνια. Από καιρό ήταν γνωστό ότι η Credit Suisse παρείχε υπηρεσίες στους γιους του Abacha, ανοίγοντας ελβετικούς λογαριασμούς στους οποίους κατέθεσαν 214 εκατομμύρια δολάρια.
Η Credit Suisse δήλωσε δημόσια μετανιωμένη, όταν αφαιρέθηκε από έναν δείκτη βιώσιμων επενδύσεων εξαιτίας της υπόθεσης. «Καταλαβαίνουμε ότι ο δείκτης δεν ήταν πραγματικά ευχαριστημένος με την εμπλοκή μας με την Abacha – δεν ήμασταν ευχαριστημένοι οι ίδιοι», είπε ένας εκπρόσωπος το 1999. «Αλλά έχουμε αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και για αρκετά χρόνια λάβαμε εσωτερικά μέτρα για να βεβαιωθούμε ότι τίποτα παρόμοιο δεν θα συμβεί και στο μέλλον».
Pavlo Lazarenko
Ο Lazarenko υπηρέτησε ένα έτος ως πρωθυπουργός της Ουκρανίας, μεταξύ 1997 και 1998, προτού υποβάλει αίτηση για άνοιγμα λογαριασμού στην Credit Suisse. Ένα μήνα αφότου οι πιέσεις των αντιπάλων ανάγκασαν τον Lazarenko να ανακοινώσει την παραίτησή του, άνοιξε τον πρώτο από τους δύο λογαριασμούς του στην Credit Suisse. Ο ένας από τους λογαριασμούς αποτιμήθηκε αργότερα στα σχεδόν 8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Ο Lazarenko αργότερα κατηγορήθηκε από τη «Διεθνή Διαφάνεια» ότι είχε λεηλατήσει 200 εκατομμύρια δολάρια από την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ φέρεται ότι απειλούσε να βλάψει επιχειρήσεις εάν δεν του πλήρωναν το 50% των κερδών τους. Ομολογήθηκε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος στην Ελβετία το 2000 και αργότερα κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για διαφθορά. Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση το 2006, σχετικά με δωροδοκίες που έλαβε από Ουκρανό επιχειρηματία.
Ferdinand και Imelda Marcos: Το ζευγάρι που λεηλάτησε τις Φιλιππίνες
Μία από τις πιο διαβόητες υποθέσεις στην ιστορία της Credit Suisse αφορούσε τον διεφθαρμένο δικτάτορα των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos και τη σύζυγό του, Imelda . Το ζευγάρι εκτιμάται ότι είχε αποσπάσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια των τριών θητειών που ο Ferdinand ήταν πρόεδρος, δηλαδή έως το 1986.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η Credit Suisse ήταν μια από τις πρώτες τράπεζες που βοήθησε τους Marcoses να λεηλατήσουν τη χώρα τους και να ανοίξουν ελβετικούς λογαριασμούς με τα ψεύτικα ονόματα «William Saunders» και «Jane Ryan». Το 1995, ένα δικαστήριο της Ζυρίχης διέταξε την Credit Suisse και μια άλλη τράπεζα να επιστρέψουν 500 εκατομμύρια δολάρια από κλεμμένα κεφάλαια στις Φιλιππίνες.
Στα δεδομένα που διέρρευσαν στον γερμανικό Τύπο αναφέρεται και ένας λογαριασμός που ανήκε στην Helen Rivilla, μια δικηγόρο που καταδικάστηκε το 1992 για ξέπλυμα χρημάτων για λογαριασμό του Ferdinand Marcos. Παρόλα αυτά, η Rivilla μπόρεσε να ανοίξει έναν ελβετικό λογαριασμό το 2000, όπως και ο σύζυγός της, Antonio, ο οποίος αντιμετώπισε παρόμοιες κατηγορίες, που στη συνέχεια αποσύρθηκαν.
Το ζευγάρι ήταν σε θέση να διατηρήσει περίπου 8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην τράπεζα, πριν κλείσουν οι λογαριασμοί τους το 2006.
Χόσνι Μουμπάρακ…και σία
Την εποχή που συνεργαζόταν με τον Λαζαρένκο, η Credit Suisse φαίνεται ότι είχε εισβάλει και στο αιγυπτιακό πολιτικό κατεστημένο υπό τον δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ , ο οποίος ήταν πρόεδρος για τρεις δεκαετίες, μέχρι το 2011. Στους πελάτες της τράπεζας περιλαμβάνονται οι γιοι του Μουμπάρακ, Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι ίδρυσαν επιχειρηματικές αυτοκρατορίες στην Αίγυπτο.
Η σχέση των αδελφών με την τράπεζα διήρκεσε δεκαετίες, με τον πρώτο κοινό λογαριασμό των αδερφών να ανοίγει το 1993. Μέχρι το 2010 – το έτος πριν από τη λαϊκή εξέγερση που έδιωξε τον πατέρα τους – ένας λογαριασμός που ανήκε στον Aλάα είχε 232 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Μετά τις αραβικές ανοιξιάτικες εξεγέρσεις η τύχη τους άλλαξε και το 2015 τα αδέρφια και ο πατέρας τους καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση από αιγυπτιακό δικαστήριο για υπεξαίρεση και διαφθορά.
Οι δικηγόροι των αδελφών απορρίπτουν οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι ήταν διεφθαρμένοι, λέγοντας ότι τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής υπόθεσης και ότι 10 χρόνια εκτεταμένων ερευνών για τα διεθνή περιουσιακά τους στοιχεία από ξένες αρχές δεν αποκάλυψαν νομικές παραβιάσεις. Πρόσθεσαν ότι οι ελβετικοί λογαριασμοί τους είχαν παγώσει για πάνω από μια δεκαετία, εν αναμονή της επίλυσης των ερευνών από τις ελβετικές αρχές.
Άλλοι πελάτες της Credit Suisse που συνδέονται με τον Χόσνι Μουμπάρακ ήταν ο μεγιστάνας Χουσεΐν Σάλεμ, ο οποίος ενεργούσε ως οικονομικός σύμβουλος του δικτάτορα για σχεδόν τρεις δεκαετίες και πέθανε στην εξορία, αφού αντιμετώπισε κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος– και ο Χισάμ Ταλαάτ Μουσταφά , δισεκατομμυριούχος πολιτικός στο κόμμα του Μουμπάρακ.
Ο Μουσταφά καταδικάστηκε το 2009 για τη μίσθωση ενός δολοφόνου, με στόχο δολοφονήσει την πρώην φίλη του, τη Λιβανέζα ποπ σταρ Suzanne Tamim . Ο λογαριασμός του στην Credit Suisse έκλεισε το 2014.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν λογαριασμούς της Credit Suisse που διατηρούνται από πολλές ακόμη προσωπικότητες των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού στο Πακιστάν, την Ιορδανία, την Υεμένη και το Ιράκ. Ένας Αλγερινός πελάτης ήταν ο Khaled Nezzar, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας μέχρι το 1993 και συμμετείχε σε ένα πραξικόπημα που προκάλεσε έναν βίαιο εμφύλιο πόλεμο. Ο Nezzar συμμετείχε σε μια στρατιωτική χούντα ποθ κατηγορήθηκε για εξαφανίσεις, μαζικές κρατήσεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις κρατουμένων.
Ο ρόλος του Nezzar στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε τεκμηριωθεί ευρέως από το 2004, όταν άνοιξε ο λογαριασμός του. Περιείχε μέγιστο υπόλοιπο 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και παρέμεινε ανοιχτός μέχρι το 2013, δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του Nezzar στην Ελβετία για ύποπτα εγκλήματα πολέμου. Ο ίδιος αρνείται ότι έκανε αδίκημα και η έρευνα συνεχίζεται.
Petróleos de Venezuela (PDVSA)
Δημοσιογράφοι που εργάζονταν στο έργο Suisse Secrets εντόπισαν λογαριασμούς της Credit Suisse που συνδέονται με σχεδόν εικοσιπέντε επιχειρηματίες, αξιωματούχους και πολιτικούς που εμπλέκονται σε διαφθορά στη Βενεζουέλα, σχετιζόμενη κυρίως με την κρατική εταιρεία πετρελαίου, Petróleos de Venezuela (PDVSA).
Μια υπόθεση αφορά δύο επιχειρηματίες με έδρα τις ΗΠΑ και με διασυνδέσεις στη Βενεζουέλα, τον Roberto Rincón Fernández και τον Abraham Shiera Bastidas, οι οποίοι το 2009 ξεκίνησαν να δωροδοκούν αξιωματούχους με αντάλλαγμα επικερδείς συμβάσεις με την PDVSA με τη βοήθεια ενός συνεργάτη, του Fernando Ardila Rueda. Μεταξύ εκείνων που φέρεται ότι δωροδοκήθηκαν ήταν ο υφυπουργός Ενέργειας, Νέρβις Βιγιαλόμπος Καρντένας, και ένας ανώτερος αξιωματούχος της PDVSA, ο Λουίς Ντε Λεόν Πέρεθ.
Το 2015, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ άρχισαν να κατηγορούν τους συμμετέχοντες. Τα δικαστικά έγγραφα κάνουν επανειλημμένη αναφορά σε πληρωμές σε λογαριασμούς σε ανώνυμη ελβετική τράπεζα. Ωστόσο, τα στοιχεία που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι και οι πέντε άνδρες είχαν ενεργούς λογαριασμούς στην Credit Suisse, την εποχή των αδικημάτων. Από τους πέντε, οι τέσσερις παραδέχθηκαν την ενοχή τους. Η εξαίρεση, ο Villalobos, αντιστέκεται ακόμα στην έκδοση στις ΗΠΑ από την Ισπανία.
Μερικοί από τους λογαριασμούς της Credit Suisse που συνδέονται με τη Βενεζουέλα περιείχαν τεράστια ποσά. Ο Villalobos είχε στον λογαριασμό του έως και 9,5 εκατομμύρια φράγκα και ο De Léon είχε 22 εκατομμύρια. Ο Rincón, ο επιχειρηματίας που πλήρωνε τις δωροδοκίες τους, είχε περισσότερα από 68 εκατομμύρια φράγκα στον λογαριασμό του τον Νοέμβριο του 2015, τον μήνα πριν από τη σύλληψή του.
ΠΗΓΕΣ: Süddeutsche Zeitung/ The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κεφάλαιο κίνηση: Η εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων οδηγεί τους Έλληνες στα ΜΜΜ – Τι δηλώνουν στον «Ε.Τ» εκπρόσωποι της αγοράς
- «Πράσινο φως» για επιστροφές 575 έως 12.236 ευρώ στους συνταξιούχους Δημοσίου από τις κρατήσεις ΕΑΣ [πίνακες]
- Οπαδική βία: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι μέχρι τις 31 Ιουλίου – Τέλος οι κουκούλες από τα γήπεδα
- Nέα γυναικοκτονία στα Ιωάννινα: Τσακώθηκαν και τη σκότωσε στο ξύλο ο σύζυγός της
- Δολοφονία Μακρή: Στο Εφετείο η υπόθεση της εκτέλεσης του επιχειρηματία – Πρόσωπο με πρόσωπο οι δράστες με τη Καρύδα
- Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Συνεχίζεται η αναζήτηση για τους 10 αγνοούμενους
- Ουκρανία: Ναι λένε Μπάιντεν και Πούτιν στη σύνοδο κορυφής που πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr