Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Η κατάσταση είναι εκρηκτική, ενώ αργά χθες ακύρωσε τριήμερες διακοπές με την οικογένειά του ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας, επιστρέφοντας άμεσα στο Λονδίνο και επισημαίνοντας ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ κρίσιμα και ιδιαίτερα δυσμενή. Στις επερχόμενες πολύ δύσκολες ημέρες έκανε αναφορά χθες και ο Πάπας Φραγκίσκος Β’, τονίζοντας ότι «τα νέα που έρχονται από την Ουκρανία είναι πάρα πολύ ανησυχητικά». Σημειώνεται ότι ο Ουάλας ήταν την Παρασκευή στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, με τις συνομιλίες τους να μην έχουν κάποια θετική έκβαση ούτε σε ελάχιστο βαθμό.
Τελευταία απόπειρα
Στο μεταξύ, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο στις αποσκευές του
(που θα μπορούσε να χαλαρώσει οριακά την ένταση) βρίσκεται από το πρωί στο Κίεβο ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σόλτς, όπου συζητά την κατάσταση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ αύριο μεταβαίνει στη Μόσχα για τη συνάντηση με τους Πούτιν-Λαβρόφ. Από το περιβάλλον του στο Βερολίνο είναι γνωστό ότι μετά την προ ημερών συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν η Γερμανία εμμένει στις πάγιες θέσεις της ευρωατλαντικής οικογένειας (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.), απέναντι στα απαράδεκτα και μη υλοποιήσιμα αιτήματα που από τις 17 Δεκεμβρίου έχει θέσει ο ένοικος του Κρεμλίνου, και θα συμμετέχει πλήρως στις «σκληρές και παραλυτικές κυρώσεις» της Δύσης που θα επιβληθούν στη Μόσχα, από τις πρώτες ώρες της κυοφορούμενης ρωσικής εισβολής σε ουκρανικό έδαφος.
Προειδοποιήσεις
Ο Σολτς θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Ουκρανία θα έχει πολύ βαριές συνέπειες για τη Μόσχα και ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Βρετανίας και φιλοδυτικών κρατών της Ασίας-Ειρηνικού. Ο Σολτς θα τονίσει στον Πούτιν ότι η συσσώρευση επιθετικού προσδιορισμού και δυνατοτήτων στρατευμάτων θα μπορούσε «μόνο να ερμηνευθεί ως απειλή», προσθέτοντας ότι «δεν περιμένω συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά αυτές οι άμεσες συνομιλίες είναι σημαντικές». Ενα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει στην «εργαλειοθήκη» του, ούτε φυσικά επανακαθορισμός της επέκτασης και ανάπτυξης του ΝΑΤΟ από τον εξαιρετικά ψύχραιμο Σολτς, προσθέτοντας: «Η τρέχουσα κατάσταση είναι ήδη αυτή καθαυτή εντονότατα αποσταθεροποιητική που δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου, λόγω της συμπεριφοράς της Μόσχας».
Δύσκολη μέρα
Φρίκη στην Κύπρο: Χειροπέδες σε αστυνομικό που συνουσιαζόταν με πτώματα [βίντεο]
Πάντως και σήμερα στο Κίεβο ο Σολτς θα έχει δύσκολη ημέρα γιατί το Βερολίνο είναι η μόνη από τις σημαντικές δυτικές πρωτεύουσες που δεν έχει στείλει όπλα για το στρατό της Ουκρανίας, ενέργεια στην οποία έχουν ήδη προβεί και συνεχίζουν η Ουάσιγκτον, η Βαρσοβία, η Χάγη, οι βαλτικές πρωτεύουσες, η Οτάβα, η Μαδρίτη, η Στοκχόλμη, το Λονδίνο, η Πράγα, το Όσλο κ.ά.
Επικρίσεις
Ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρεϊ Μέλνικ, επέκρινε χθες τη Γερμανία για «υποκρισία» σχετικά με την άρνησή της να προμηθεύσει αμυντικά όπλα στο Κίεβο. Σε ειδικό μήνυμά του αναφέρει ότι «όχι όπλα για την αυτοάμυνα της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, αλλά 366 εκατομμύρια ευρώ (!) σε (γερμανικές) εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία μόνο το 2020, τα οποία προορίζονται να ενισχύσουν την παραγωγή όπλων (αρ. 4 στη λίστα εξαγωγών σε παγκόσμιο πλαίσιο το Βερολίνο). Ανεξάρτητα από τις κυρώσεις της Ε.Ε. που έγραψε ο Μέλνικ στο twitter τον περασμένο μήνα, η Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Aμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ είπε: «Η γερμανική κυβέρνηση έχει πολύ ξεκάθαρα συμφωνήσει ότι δεν θα στείλουμε θανατηφόρα όπλα ή παραδόσεις όπλων σε περιοχές συγκρούσεων, δεν θέλω να τροφοδοτήσω περαιτέρω αυτές τις συγκρούσεις».
Αιχμές κατά της Δύσης
Σε μία άλλη χθεσινή αναφορά, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο Βαντίμ Πριστάικ είπε ότι η σύγκριση του υπουργού Αμυνας της Μ. Βρετανίας Μπεν Ουάλας σχετικά με τις διπλωματικές επαφές της Δύσης με τη Ρωσία ήταν «μη χρήσιμη» (ότι δηλαδή μοιάζουν με τον κατευνασμό των ναζί της δεκαετίας του 1930). «Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να προσβάλουμε τους εταίρους μας στον κόσμο, υπενθυμίζοντάς τους αυτή την πράξη που δεν έφερε ειρήνη αλλά το αντίθετο – έφερε πόλεμο», είπε ο Πριστάικ στο BBC.
Ο Ουάλας ανέφερε στους «Sunday Times» ότι «υπάρχει η μυρωδιά του Μονάχου στον αέρα» και δείχνει να αναφέρεται στον κατευνασμό της ναζιστικής Γερμανίας της δεκαετίας του 1930 και συγκεκριμένα στη συμφωνία του 1938 των Τσάμπερλαιν-Νταλαντιέ-Χίτλερ που επέτρεψε στη Γερμανία να προσαρτήσει την περιοχή της Σουδητίας, της Τσεχοσλοβακίας, αλλά τελικά απέτυχε να αποτρέψει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διπλωματικές αποστολές διαφόρων κρατών αποσύρουν τους διπλωμάτες τους και άλλο προσωπικό από το Κίεβο (ΗΠΑ-Μ. Βρετανία-Καναδάς-Αυστραλία-Γερμανία-Κατάρ, Ιταλία, Τσεχία, ΗΑΕ, Νέα Ζηλανδία κ.ά.), ενώ ορισμένες μετακινούν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία (Ολλανδία, Νορβηγία κ.ά.). Επίσης, η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM διέκοψε όλες τις πτήσεις της από χθες προς ουκρανικούς προορισμούς.
Καμία σύγκλιση με Πούτιν
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντ Σιμονίτε τόνισε ότι μόλις η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η Ε.Ε. πρέπει άμεσα να δράσει στην επιβολή σφοδρών κυρώσεων στη Μόσχα, οι οποίες να είναι «εξουθενωτικές» για το καθεστώς Πούτιν, όπως ακριβός άμεσα ενήργησε προ μηνών κατά του εκκεντρικού και αυταρχικού Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο (στην περίπτωση της πειρατείας του πολιτικού αεροσκάφους της RYANAIR και της σύλληψης του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς).
Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, παρά τις τηλεφωνικές επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν-Πούτιν, των ΥΠΕΞ Μπλίνκεν-Λαβρόφ, ως ως και των υπουργών Αμυνας Λόιντ Οστιν-Σεργκέι Λαβρόφ, δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος, με τους Αμερικανούς να τονίζουν έντονα τις κυρώσεις που θα επιβληθούν άμεσα. Μάλιστα, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Μπλίνκεν από τα νησιά Φίτζι με τον Λαβρόφ, η σχετικά συμπεριφορά του τελευταίου ήταν ιδιαίτερα αρνητική. (Ο Μπλίνκεν ήταν εκεί για τις συναντήσεις με την ομόλογό του της Νέας Ζηλανδίας Νανάγια Μαχούτα, ως και των συναδέλφων του των κρατών-μελών του Φόρουμ των νησιωτικών συμμάχων των ΗΠΑ στον νότιο Ειρηνικό.)
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε τηλεφωνική επαφή με τον Πούτιν επεσήμανε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν «συγκλισιακού χαρακτήρα επαφές και ειλικρινής διάλογος με κλιμακούμενη καθημερινά τη ρωσική στρατιωτική παρουσία». Επίσης ο Μακρόν αποκάλυψε ότι στην πέντε και πλέον ωρών συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, αυτός μιλούσε συνέχεια θεωρητικά, λες και έδινε διάλεξη επί γεωπολιτικών, ιστορικών και γεωγραφικών ζητημάτων!!!
Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε χθες ότι ο «πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος στα ουκρανο-ρωσικά», ενώ συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντίμιτρο Κουλέμπα για την περαιτέρω στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Αγκυρας-Κιέβου.
Οι ΗΠΑ «γεμίζουν» την περιοχή με αεροπορικές δυνάμεις
Από σήμερα εισερχόμαστε στις δύο πάρα πολύ κρίσιμες εβδομάδες στα ουκρανο-ρωσικά με την επερχόμενη επιθετική ενέργεια της Μόσχας σε βάρος του Κιέβου να είναι εμφανής όσο ποτέ, βάσει των εκτιμήσεων και αναλύσεων σχεδόν όλων των πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών αναλυτών στις πρωτεύουσες των Δυτικών κρατών. Μεταξύ αυτών, και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.
Με διαταγή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, στρατηγού ε.α. Λόιντ Οστιν, αποχωρεί μέχρι αύριο από την περιοχή του Γιαβορίβ η δύναμη των 160 συμβούλων στρατιωτικών της 53ης ταξιαρχίας της Εθνοφρουράς της Πολιτείας Φλόριντα/JMTC-UKR και μεταφέρεται σε περιοχή της Πολωνίας ή της Σλοβακίας μέσα στο αμέσως προσεχές τριήμερο. Επίσης, με απόφαση Μπλίνκεν αποχώρησαν οι 43 Αμερικανοί παρατηρητές του OAΣE στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μινσκ. Ηδη από τους συνολικά 43 που βρίσκονται επί πέντε χρόνια σε ουκρανικό έδαφος αποχώρησαν οι πρώτοι 7 που βρίσκονταν στην κατεχόμενη από τους Ρώσους αντάρτες περιοχή του Ντονμπάς (αεροδρόμιο). Επίσης, αποχωρούν και οι περίπου 110 Βρετανοί σύμβουλοι μέσα στις προσεχείς ημέρες, οι οποίοι εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό σε αντιαρματικά όπλα.
Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είχαν την Παρασκευή πολύωρη συνεργασία και ενημέρωση από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ήτοι των CIA-NSA-DIA και άλλων (π.χ., της υπηρεσίας χαρτογράφησης κ.λπ.).
Αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η πολλύ κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Αμυνας των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ υπό τον γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof του Μονάχου η ετήσια κορυφαία Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια/Βερκούντε με υψηλόβαθμες διεθνείς παρουσίες από διάφορα κράτη και κυρίαρχο θέμα το ουκρανορωσικό και ευρύτερα.
Κατασκοπευτικά αεροπλάνα
Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα είναι η αεροπορική βάση Robins στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, που φιλοξενεί αεροσκάφη E-8C JSTARS τα οποία παρακολουθούν επίγειους στόχους πάνω από όλη την Ευρώπη. Από την αεροπορική βάση Davis-Monthan AFB, στην Αριζόνα, τα ηλεκτρονικού πολέμου επιθετικά αεροπλάνα EC-130H Compass Call ως και άλλα βοηθούν ήδη την Ουκρανία. Πρόσφατες μετακινήσεις αεροσκαφών σηματοδοτούν μια «απαγκίστρωση» από την προηγούμενη πιο χαλαρή στάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προς πιο διευρυμένες κινήσεις κοντά στα σύνορα διαφόρων κρατών με τη Ρωσία. Σύμφωνα με ειδικές πληροφορίες του υπογράφοντα, αεροσκάφη RC-135V/W Rivet Joint της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες μέσα από ηλεκτρονικές υποκλοπές για την επικρατούσα κατάσταση στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-4 Global Hawk και MQ-9 Reaper έχουν επίσης εντοπιστεί να συγκεντρώνουν πληροφορίες για την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, της Βαλτικής, αλλά και των συνόρων Νορβηγίας-Ρωσίας. Η συνεχής και έντονη θαλάσσια επιτήρηση της Νορβηγικής Θάλασσας από αεροσκάφη P-8A Poseidon των ΗΠΑ ως και της νορβηγικής Αεροπορίας, αλλά και από το καναδικό CP-140 Auroras «υποδηλώνει ότι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό θα μπορούσε να συμβεί προς αυτές τις θαλάσσιες ζώνες».
Από το 2015, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της συνδρομής σε θέματα ασφάλειας και μη. Στο μεταξύ, στην αεροπορική βάση Dover AFB στο Ντέλαγουερ συνεχίζονται οι συσκευασίες και η μεταφορά αντιαρματικών βλημάτων Javelin ως και άλλου υλικού με αεροσκάφη και προορισμό την Ουκρανία. Ο Ουκρανός ακόλουθος Αμυνας στην Ουάσιγκτον, υποστράτηγος Μπόρις Κρεμενέτσκι, ως και η πρέσβειρα στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, παρακολουθούν συνεχώς στη βάση τα φορτία που μεταφέρονται στα αεροπλάνα, τα οποία απογειώνονται για 4 ουκρανικά αεροδρόμια.
Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφθασαν χθες και προχθές μαζικά στην αεροπορική βάση Łask στην Κεντρική Πολωνία, σε υποστήριξη της αποστολής του ΝΑΤΟ. Τα F-15 Eagles από την 48η Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στο Λάκενχιθ της Μ. Βρετανίας θα συνεργαστούν με πολωνικά και δανέζικα αεροσκάφη F-16 σε νατοϊκές αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης/εναέριες περιπολίες της Βαλτικής από την αεροπορική βάση Σιαουλάι της Λιθουανίας. Τα μαχητικά των ΗΠΑ θα ενεργούν συνεχώς σε συνεργασία και επαφή με το ενιαίο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων Combined Air Operations Center Uedem (CAOC UE) που εδρεύει στο Ούντεμ της Γερμανίας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr