Το ιστορικό
Τον Μάρτιο του 2011 το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσί στη Φουκουσίμα υπέστη καταστροφές από το τσουνάμι που πυροδότησε σεισμική δόνηση 9 ρίχτερ στη Βορειοανατολική Ιαπωνία, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση αντιδραστήρων. Περισσότεροι από 470.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, και εκτιμάται ότι σχεδόν 18.500 σκοτώθηκαν ή αγνοούνται ως συνέπεια της καταστροφής.
To 2019, δικαστήριο στην Ιαπωνία αθώωσε τρεις πρώην εκτελεστικούς διευθυντές της Tepco που κατηγορούνταν για εγκληματική αμέλεια καθήκοντος.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο των εναγόντων, Κενίτσι Ιντο, οι νεαροί διαγνώστηκαν με καρκίνο του θυρεοειδούς την περίοδο 2012-2018. Σε δύο από αυτούς αφαιρέθηκε τμήμα του αδένα, στους άλλους τέσσερις έγινε πλήρης εξαγωγή, ενώ θα πρέπει να παίρνουν ορμονικά φάρμακα για την υπόλοιπη ζωή τους. Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι έπαθαν καρκίνο εξαιτίας της ραδιενεργής ακτινοβολίας στην οποία εκτέθηκαν -κανένας δεν έχει συγγενείς ή οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του θυρεοειδούς-, ωστόσο εκτιμάται πως θα δυσκολευτούν να αποδείξουν ότι η ακτινοβολία ήταν η αιτία για την ασθένειά τους.
«Ορισμένοι ενάγοντες αντιμετώπισαν δυσκολίες να προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να βρουν δουλειά, και έχουν εγκαταλείψει ακόμη και τα όνειρά τους για το μέλλον», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Ιντο.
Εκπρόσωπος της Tepco είπε ότι η εταιρία γνώριζε την κατάθεση της υπόθεσης και θα την αντιμετωπίσει μόλις δει τις λεπτομέρειες της καταγγελίας.
Υποβάθμιση…
Η καταστροφή στο εργοστάσιο Νταϊτσί θεωρείται το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία, ωστόσο έχει υποβαθμιστεί καθώς θεωρήθηκε λιγότερο επιζήμιο για τους ντόπιους, επειδή απελευθερώθηκαν πολύ μικρότερες ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακτινοβολίας παραμένουν θέμα συζήτησης μέχρι σήμερα. Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα πέρυσι ότι η καταστροφή δεν είχε οδηγήσει σε άμεσα προβλήματα υγείας για τον πληθυσμό. Αντίστοιχα, και μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2013 ανέφερε ότι η καταστροφή δεν θα προκαλούσε καμία αισθητή αύξηση στα ποσοστά καρκίνου στην περιοχή.
Ομως, το 2018, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένας εργαζόμενος πέθανε μετά από έκθεση στην ακτινοβολία και συμφώνησε ότι η οικογένειά του θα έπρεπε να αποζημιωθεί.
Ελεγχοι
Από την καταστροφή, η Φουκουσίμα διενεργεί προσυμπτωματικούς ελέγχους στους θυρεοειδείς αδένες για περίπου 380.000 ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και κάτω την περίοδο του πυρηνικού δυστυχήματος. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 είχαν εντοπιστεί 266 περιπτώσεις ή ύποπτες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου του θυρεοειδούς, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Η υπόθεση έχει προσελκύσει σημαντικό εθνικό ενδιαφέρον, καθώς παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, πολλοί άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τη Φουκουσίμα παραμένουν επιφυλακτικοί για την περιοχή και έχουν αρνηθεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Με αριθμούς
266 περιπτώσεις ή πιθανές περιπτώσεις παιδικού καρκίνου του θυρεοειδούς έχουν εντοπιστεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα, τον Μάρτιο του 2011
2018: Aποζημιώθηκε οικογένεια εργαζoμένου του εργοστασίου Νταϊτσιί που απεβίωσε λόγω της έκθεσης σε ακτινοβολία
2023: Ξεκινάει η απελευθέρωση στον Ειρηνικό ενός τόνου ραδιενεργού υλικού που βρίσκεται στις δεξαμενές
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr