Ο Γιουτσέλ, ο οποίος είχε καλύψει για τη συντηρητική εφημερίδα τη γενικευμένη καταστολή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «προφυλακίστηκε και παρέμεινε προφυλακισμένος ενώ δεν υπήρχαν εύλογοι λόγοι για να θεωρηθεί ύποπτος για διάπραξη ποινικού αδικήματος», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.
«Η στέρηση της ελευθερίας» του 48χρονου δημοσιογράφου «αποτελεί ‘ανάμιξη’ στην άσκηση απ’ αυτόν τον τελευταίο του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης», συνεχίζει το πανευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό το τελευταίο υπενθυμίζει «πως η προσωρινή κράτηση επικριτικών φωνών δημιουργεί πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο για το πρόσωπο που κρατείται όσο και για ολόκληρη την κοινωνία».
«Η επιβολή ενός μέτρου που έχει αποτέλεσμα τη στέρηση της ελευθερίας (…) παράγει αναπόφευκτα αποτρεπτικό αποτέλεσμα επί της ελευθερίας της έκφρασης εκφοβίζοντας την κοινωνία των πολιτών και φιμώνοντας τις αποκλίνουσες φωνές», επισήμανε επίσης το δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η σύλληψη του Ντενίζ Γιουτσέλ το Φεβρουάριο του 2017 είχε προκαλέσει ένα κύμα αγανάκτησης και κινητοποίησης στη Γερμανία και είχε δηλητηριάσει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, δύο χώρες που συνδέονται κυρίως λόγω της παρουσίας τριών εκατομμυρίων Τούρκων στη Γερμανία.
Ο Ντενίζ Γιουτσέλ απελευθερώθηκε τελικά το Φεβρουάριο 2018 και του δόθηκε η άδεια να εγκαταλείψει την Τουρκία για τη Γερμανία, κάτι που οδήγησε στο να ξεπαγώσουν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το Μάιο 2019, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως ο Γιουτσέλ είχε υποστεί παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.
Όμως τον Ιούλιο 2020, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε ερήμην τον δημοσιογράφο σε φυλάκιση δύο ετών, εννέα μηνών και 22 ημερών για «τρομοκρατική προπαγάνδα» για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έπειτα από μια δίκη η οποία είχε προκαλέσει νέες διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία.
Η Τουρκία βρίσκεται στην 153η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.
Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Άγκυρα να καταβάλει 13.300 ευρώ ως αποζημίωση στον Γιουτσέλ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Αττική Οδός: «Μπαλάκι» οι ευθύνες – Σοκάρουν τα λόγια των υπευθύνων, 1200 οχήματα εγκλωβισμένα [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Αττική Οδός: Συγκλονιστική μαρτυρία – «Άρχισα να έχω σπασμούς από το κρύο» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ολονύχτια μάχη του στρατού για τον απεγκλωβισμό πολιτών – Ιστορίες τρέλας και οργής, εικόνες ντροπής στην Αττική Οδό [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Εικόνες αποκάλυψης στη Μεσογείων – «Μόλις απεγκλωβίστηκα, αφήνουν το αυτοκίνητό τους και τρέχουν να σωθούν οι άνθρωποι» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μεταφοράς – Ακινητοποιημένα τρόλεϊ και λεωφορεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr