Οι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μιας από τις μεγαλύτερες της Ουκρανίας, συνεχίζουν να «αναπνέουν» τους αιώνες. Μπορεί ο χρόνος να έχει αφήσει τα σημάδια του στα δίπατα και τρίπατα περίτεχνα διακοσμημένα κτίρια, όμως ακριβώς αυτή η φθορά είναι που προσθέτει μια μελαγχολική γοητεία στο αστικό περιβάλλον. Σαν υπόμνηση της Ιστορίας που έχει περάσει από σαράντα κύματα.
Σε ένα από αυτά τα όμορφα σπίτια, στο νούμερο 18 της οδού Κράσνι Πιριούλοκ, τρεις Ελληνες, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ίδρυσαν το 1814 τη Φιλική Εταιρεία ανάβοντας τη σπίθα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αυτό το ιστορικό κτίριο, που ήταν η οικία του Ελληνα επιχειρηματία και ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή (1831-1907) και πλέον λειτουργεί ως μουσείο, ήταν το επίκεντρο των εκδηλώσεων της εθνικής επετείου, που πραγματοποιήθηκαν με τη χορηγία του Ιδρύματος Μπούμπουρα και τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Με την αρωγή του Ελληνα επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα πραγματοποιήθηκε και η συναυλία της Ελένης Βιτάλη και του Μπάμπη Τσέρτου στην κατάμεστη από κόσμο μεγάλη αίθουσα της Φιλαρμονικής της Οδησσού.
Στην πόλη όπου ο Γρηγόρης Μαρασλής άφησε βαθύ το χνάρι του στην ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων ως χαρισματικός δήμαρχος από το 1878 έως το 1894 και ευεργέτης της, ο Παντελής Μπούμπουρας συνεχίζει τη μακρά παράδοση των εθνικών μας ευεργετών.
Σε ένα από τα ωραιότερα και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κομμάτια της Οδησσού, στον πεζόδρομο Πριμόρσκι Μπουλβάρ και δίπλα από τις σκάλες Ποτέμκιν που συνδέονται με τη θρυλική εξέγερση του πληρώματος του θωρηκτού Ποτέμκιν, το 1905, κατά της τσαρικής εξουσίας αλλά και με την ομώνυμη εμβληματική ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο κ. Μπούμπουρας σχεδιάζει τη δημιουργία του ελληνικού πάρκου. Ενα μεγαλεπήβολο έργο που θα συνδυάζει την αναψυχή με ένα ανοιχτό υπαίθριο μουσείο, στο οποίο θα φιλοξενηθούν πιστά αντίγραφα κορυφαίων έργων της αρχαίας ελληνικής πλαστικής.
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Πρώτες αποικίες τον 6ο αιώνα π.Χ.
Στην περιοχή αυτή, άλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη, δημιουργήθηκε μια από τις πρώτες αποικίες των αρχαίων Ελλήνων τον 6ο αιώνα π.Χ. Το έργο του κ. Μπούμπουρα δεν περιορίζεται εδώ. Μεγάλη δράση έχει αναπτύξει και στον τομέα της διάσωσης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία, όπως και στην υπόθεση της φροντίδας των ορφανών που άφησε πίσω του ο πόλεμος… Με καταγωγή από τη Λήμνο κατάφερε τα τελευταία είκοσι χρόνια να πρωταγωνιστήσει στο χώρο των κατασκευών στην Ουκρανία. Η επιχειρηματική του άνθηση ενέτεινε ακόμα περισσότερο την προσοχή του προς την Ελλάδα αλλά και την Οδησσό, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να αρδεύεται από το ελληνικό παρελθόν της.
Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να περπατάς την ημέρα της εθνικής επετείου σε μια λεωφόρο, σε ξένη χώρα, που ονομάζεται Λεωφόρος των Ελλήνων, να συναντάς μπροστά σου την προτομή ενός επιφανούς Ελληνα, του Γρηγορίου Μαρασλή, και σε ένα μπαλκονάκι, κάπου εκεί κοντά, να βλέπεις να κυματίζει η ελληνική σημαία. Η συγκίνηση ήταν έντονη σε όλες τις εκδηλώσεις που πλαισίωσαν τη μεγάλη γιορτή, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του προέδρου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά, των βουλευτών Σάββα Αναστασιάδη, Βασίλη Γκεγκέρογλου, Γρηγόρη Ψαριανού, Μάριου Γεωργιάδη και άλλων επισήμων από την Ελλάδα.
Τα τσολιαδάκια έκλεψαν την παράσταση στην εκδήλωση που έγινε ανήμερα της εθνικής επετείου στη Φιλική Εταιρεία, παρουσία του πρέσβη μας Γεωργίου Πουκαμισά, της γενικής προξένου Δέσποινας Κουκουλοπούλου, αλλά και του φιλέλληνα και δραστήριου δημάρχου Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ.
Αποστολή στην Οδησσό, Αντώνης Καρατζαφέρης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου