Η δήλωση ανέφερε ότι οι πέντε χώρες – που είναι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – θεωρούν πρωταρχική τους ευθύνη να αποφύγουν τον πόλεμο μεταξύ των πυρηνικών κρατών και να μειώσουν τους στρατηγικούς κινδύνους, ενώ στοχεύουν να συνεργαστούν με όλες τις χώρες για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ασφάλειας.
«Δηλώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», ανέφερε η αγγλόφωνη έκδοση της δήλωσης.
«Καθώς η πυρηνική χρήση θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, επιβεβαιώνουμε επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα – για όσο διάστημα συνεχίζουν να υπάρχουν – θα πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, να αποτρέπουν την επιθετικότητα και να αποτρέπουν τον πόλεμο».
Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ma Zhaoxu είπε ότι η κοινή δήλωση θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και «να αντικαταστήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων με συντονισμό και συνεργασία», προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει μια πολιτική «μη πρώτης χρήσης» στα πυρηνικά όπλα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η Γαλλία δημοσίευσε επίσης τη δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι οι πέντε δυνάμεις επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό. Θα συνεχίσουν τις διμερείς και πολυμερείς προσεγγίσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, ανέφερε.
Η δήλωση της αποκαλούμενης ομάδας P5 έρχεται καθώς οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μόσχας έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κίνας βρίσκονται επίσης σε χαμηλά επίπεδα λόγω μιας σειράς διαφωνιών.
Το Πεντάγωνο αύξησε απότομα τον Νοέμβριο την εκτίμησή του για το προβλεπόμενο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της Κίνας τα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει 700 κεφαλές μέχρι το 2027 και πιθανώς 1.000 έως το 2030.
Ζελένσκι: «Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι τρελός - Του αρέσει να σκοτώνει»
Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προτρέψει την Κίνα να συμμετάσχει μαζί με αυτήν και τη Ρωσία σε μια νέα συνθήκη ελέγχου των όπλων.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών έχουν αυξηθεί λόγω ανησυχιών για τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στη γειτονική Ουκρανία. Η Μόσχα λέει ότι μπορεί να μετακινεί τον στρατό της στην επικράτειά της όπως κρίνει απαραίτητο.
Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι μια πιθανή ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία θα επιφέρει κυρώσεις και αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου για να συζητήσουν σχετικά με την αντίστοιχη στρατιωτική τους δραστηριότητα και τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία, ανέφεραν οι δύο χώρες.
Μια διάσκεψη για μια μεγάλη πυρηνική συνθήκη που επρόκειτο να ξεκινήσει την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη αναβλήθηκε για τον Αύγουστο λόγω της πανδημίας του COVID-19.
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα με έξτρα τεστ – Αλλάζουν τα πρωτόκολλα
- Γεωργιάδης για μοριακά τεστ: Κοντά στα 50 ευρώ η τιμή του PCR test – Σήμερα η νέα ΚΥΑ
- Κορονοϊός: To 70% των κρουσμάτων σε πέντε περιοχές είναι «Ο»
- Άρτα: Για 1-2 χιλιοστά τη γλίτωσε ο 16χρονος – Αφαιρέθηκε ο αριστερός πνεύμονας
- Μετάλλαξη «Όμικρον»: Υπερτετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα σε 9 μέρες
- Συντάξεις: Eως 121 ευρώ κάτω οι νέες προσωπικές διαφορές για 600.000 συνταξιούχους [αποκαλυπτικοί πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr