Καθώς πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη φιγούρα, η υποψηφιότητά του είναι ένα από τα πολλά σημεία αντιπαράθεσης που επισκιάζουν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, που παραμένουν αμφίβολες, ενώ απομένουν λίγες εβδομάδες για τις εκλογές και παρά τις διεθνείς πιέσεις για να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους.
Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του σε τηλεοπτική ομιλία, ο Χαφτάρ είπε ότι οι εκλογές είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στη Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στην αστάθεια, έπειτα από την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και ανέτρεψε τον δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι ,το 2011.
#UPDATES Military strongman of eastern Libya, Khalifa Haftar, says will run for president
“I declare my candidacy for the presidential election, not because I am chasing power but because I want to lead our people towards glory, progress and prosperity” pic.twitter.com/yvAc7GvpS6
— AFP News Agency (@AFP) November 16, 2021
Ο Χαφτάρ, επικεφαλής μιας δύναμης που ονομάζεται «Εθνικός Στρατός της Λιβύης», διεξήγαγε πόλεμο εναντίον φατριών στη Δύση μετά τη διάσπαση της χώρας το 2014, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης 14 μηνών για την κατάληψη της Τρίπολης, η οποία απωθήθηκε από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Η απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα θα εξοργίσει πολλούς στην Τρίπολη και στις δυτικές περιοχές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μη ψηφοφορία στις περιοχές που κατέχει μπορεί να είναι δίκαιη, καθώς επιπλέον τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της επίθεσης, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Οι εκλογές θεωρούνται ένα δυνάμει ορόσημο στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ πολιτική διαδικασία για τη συνένωση της Λιβύης.
Ωστόσο, χωρίς σαφή συμφωνία σχετικά με τη νομική βάση για τις εκλογές, οι μεγάλες παρατάξεις ενδέχεται να απορρίψουν την ψηφοφορία. Τη Δευτέρα, ο προσωρινός πρωθυπουργός Αμντουλαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, ο οποίος μπορεί επίσης να είναι υποψήφιος για την προεδρία, ζήτησε έναν νέο εκλογικό νόμο.
Τον Σεπτέμβριο, ο Χαφτάρ άνοιξε το δρόμο για την προεδρική υποψηφιότητά του λέγοντας ότι θα παραιτηθεί από τον στρατιωτικό του ρόλο για τρεις μήνες – όπως απαιτείται από έναν εκλογικό νόμο που έχει απορριφθεί από ένοπλες φατρίες με έδρα την Τρίπολη.
Η εκστρατεία του Χαφτάρ για να καταλάβει την Τρίπολη υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης έλαβε στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία.
Ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ , κατέθεσε την Κυριακή την δική του υποψηφιότητα στις εκλογές.
Οι αναλυτές λένε ότι δεν αναμένουν από τον Καντάφι να αποδειχθεί τόσο ισχυρός υποψήφιος, όσο οι αντίπαλοί του που μπόρεσαν να δημιουργήσουν εκλογικές περιφέρειες μέσω του ελέγχου τους σε οικονομικούς ή στρατιωτικούς πόρους κατά την τελευταία δεκαετία.
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση συρμών
- Πολυτεχνείο: Σε τριήμερο «κλοιό» 5.000 αστυνομικών η φετινή επέτειος
- Επίδομα θέρμανσης: «Τρέχουν» οι αιτήσεις στην ιστοσελίδα MyΘέρμανση – Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι ημερομηνίες
- Τετ α τετ Μητσοτάκη – Τζόνσον στο Λονδίνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τις επενδύσεις και το Brexit
- Στο τραπέζι νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr