Ο Φρέντι Λόπεζ Αραβάλ, ένας βετεράνος ρεπόρτερ στη νότια πολιτεία Τσιάπας, πυροβολήθηκε στο κεφάλι μέσα στο σπίτι του στην πόλη Σαν Κριστομπάλ ντε λας Κάσας την Πέμπτη. Ο Λόπεζ είχε καλύψει την πολιτική της Κεντρικής Αμερικής και την εξέγερση των Ζαπατίστας για ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως το Reuters, οι Los Angeles Times και το Notimex, και συνέχιζε να καλύπτει τα τοπικά πολιτικά τεκταινόμενα.
Την ίδια μέρα, ο δημοσιογράφος του Ακαπούλκο Αλφρέδο Καρντόσο ανασύρθηκε από το σπίτι του από μασκοφόρους ένοπλους που απείλησαν επίσης την οικογένειά του. Βρέθηκε την επόμενη μέρα, έχοντας πυροβοληθεί πέντε φορές και πέθανε από τα τραύματά του στο νοσοκομείο την Κυριακή, σύμφωνα με την οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».
Ο Καρντόσο εργάστηκε στο παρελθόν ως φωτορεπόρτερ στο Ακαπούλκο, μια πόλη που κάποτε ήταν κορυφαίος τουριστικός προορισμός στο Μεξικό, αλλά υπήρξε εστία βίας των καρτέλ ναρκωτικών για περισσότερο από μια δεκαετία. Πιο πρόσφατα ήταν διευθυντής του διαδικτυακού ιστότοπου ειδήσεων «Revista Dos Costas».
«Η κατάσταση για τους δημοσιογράφους στο Ακαπούλκο και σε όλη την [πολιτεία] Γκερέρο έχει επιδεινωθεί», δήλωσε ο Μπερναντίνο Ερνάντες, φωτορεπόρτερ στην παράκτια πόλη.
«Οι δημοσιογράφοι έχουν απειληθεί, κάποιοι χρειάστηκε να τραπούν σε φυγή. Είναι μια πραγματικά ζοφερή κατάσταση», υπογράμμισε.
Δεν έχουν συλληφθεί ύποπτοι για κανένα από τα δύο αδικήματα. Τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των Μεξικανών δημοσιογράφων σχεδόν πάντα μένουν ατιμώρητα, συνεπεία ακατάλληλων και ανεπαρκών ερευνών, έλλειψης πολιτικής βούλησης να σταματήσουν οι δολοφονίες εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και συχνής συμπαιγνίας μεταξύ καρτέλ ναρκωτικών.
Οι δύο επιθέσεις ενίσχυσαν τη φήμη του Μεξικού ως της πιο δολοφονικής χώρας για τους δημοσιογράφους στο ημισφαίριο.
Το ποσοστό δολοφονιών στο Μεξικό αυξάνεται σταθερά, από τότε που ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν κήρυξε μια στρατιωτικοποιημένη καταστολή των καρτέλ ναρκωτικών το 2006.
Την ίδια περίοδο, οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους έχουν επίσης εκτοξευθεί. Οι αναλυτές λένε ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη διασταύρωση μεταξύ της τοπικής πολιτικής και του εμπορίου ναρκωτικών.
«Αυτές οι δολοφονίες λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο διαρκώς επιδεινούμενης ασφάλειας στη χώρα, για όλους τους πολίτες, αλλά ιδιαίτερα για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Jan-Albert Hootsen, εκπρόσωπος του Μεξικού για την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.
«Αυτές οι επιθέσεις τροφοδοτούνται από την ατιμωρησία, η οποία είναι σχεδόν πλήρης στα εγκλήματα κατά του Τύπου. Η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ δεν ήταν πρόθυμη να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δικαστικού κράτους ή την προστασία των δημοσιογράφων».
Το Μεξικό κατέγραψε 36.773 ανθρωποκτονίες το 2020, παρά την πανδημία και τις καραντίνες, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία INEGI – ελαφρώς υψηλότερες από τις 36.661 ανθρωποκτονίες που καταγράφηκαν το 2019.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει στις 18:00 ο Θάνος Πλεύρης – Συνεδριάζει στις 13:00 η επιτροπή των ειδικών
- Tραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η ποδηλάτισσα που παρασύρθηκε από φορτηγό
- Συντάξεις: Παγίδα αύξησης του ορίου ηλικίας από τα 58 στα 62 για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο [Οι πίνακες με τα όρια ηλικίας, τις νέες συντάξεις και τις αυξήσεις]
- Παραίτηση Ζάεφ: Στον αέρα οι Πρέσπες – Έκθετος ο Τσίπρας
- Ντεμπούτο για το ελληνικό υπεραυτοκίνητο Chaos – Πόσο στοιχίζει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr